Foto: Bios

Minister presser på i sag om ambulancer uden reddere

Infrastruktur

02/08/2015 18:57

Nick Allentoft

Der mangler 200 reddere til bemandingen af den kommende Bios-ambulancekørsel i Region Syddanmark. - Det hænger sammen trods problemer, siger regionen.

Om mindre end en måned overtager hollandske Bios ambulancekørslen fra Falck i størstedelen af Region Syddanmark. 

Til trods for forsøg på at rekruttere mandskab fra ind- og udland mangler selskabet ifølge tidligere opgørelser i Fyens Stiftstidende godt 200 reddere for at nå op i nærheden af de 558 fuldtidsstillinger, som regionen har betegnet som ideelt. 

Det har fået politikere og eksperter til at tvivle på, om Bios bliver klar, og nu går sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) ind i sagen, skriver Politiken mandag.

- Det er fuldstændig afgørende, at regionens borgere kan være helt trygge ved, at de også efter 1. september kan blive kørt til sygehuset i en ambulance, hvis de for eksempel bliver ramt af et hjertestop.

- Jeg vil bede mit ministerium tage kontakt til Region Syddanmark for at få en status på, hvordan det skrider frem med tilrettelæggelsen af den fremtidige ambulancekørsel i regionen, lyder det i en e-mail fra ministeren til Politiken.

              Mere om BIOS-sagen her

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Aarhus Universitet, siger til avisen, at Bios har sat sig selv på en stor opgave. 

Han minder om, hvordan det i 2009 slog fejl, da selskabet Samariten fra Sverige skulle ind på det danske marked.

I Bios understreger direktør Morten Hansen, at han stadig er i fuld gang med at ansætte reddere, og at selskabet er klar:

- Det har vi lovet regionen. Det lover vi også borgerne i regionen.

Ifølge direktøren har selskabet godt 320 fuldtidsstillinger i hus, der suppleres med timelønnede og overarbejde. 

Hertil kommer, at selskabet har sendt ansættelseskontrakter til yderligere 60 reddere, som han har en "formodning og forhåbning" om vender tilbage med en underskrift, sådan at tallet snart kan opjusteres.

 

Region afviser kritik Ambulancekørslen i Region Syddanmark hænger sammen trods problemer med at skaffe reddere, siger regionen. Både borgere og sundhedsminister Sophie Løhde (V) kan sove roligt om natten, når det gælder ambulancekørslen i Region Syddanmark.   Det siger formanden for udvalget for den præhospitale indsats i regionen, Thyge Nielsen.   - Vi er enige med Bios i, at idealbemandingen er godt 550 mand, hvis man ikke skal bruge vikarer og have overarbejde. Men så længe, man ikke har den bemanding, så kan man komme langt med overarbejde og vikarer, så vi tror på, at det kan lade sig gøre. Vi har set en vagtplan, der, mand for mand, siger, hvem der skal køre hvornår, og Bios har vist os en plan, der hænger sammen indenfor danske arbejdstidsregler, siger Thyge Nielsen.   Spørgsmål: Så der er slet ikke noget problem?   - Det er jo et problem i det øjeblik, at vagtplanen kun hænger sammen, når man bruger en del overarbejde. Men jeg er tryg ved, at det her, som det ser ud nu, kommer til at fungere på en tilfredsstillende måde, og det kan borgerne også godt være, siger han og fortsætter:   - Og vi vil give ministeren en redegørelse for, hvordan status er lige nu, og hvordan vi forventer, at tingene vil køre fra 1. september, og så går vi ud fra, at ministeren vil være beroliget, siger han.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce