Minister skærper tonen over for KL

Politik

13/01/2015 12:07

Suleman Haider

Kommunernes tilbud om pædagogisk ledsagelse til handicappede - eller manglen på samme - er ved at udvikle sig til en åben strid mellem Kommunernes Landsforening (KL) og socialminister Manu Sareen (R).

I sidste uge skrev Manu Sareen et brev til landets kommuner, hvor han udtrykte sin bekymring over forholdene for de handicappede. Nu følger ministeren så op med en klar besked til KL, som er af den vurdering, at handicappede på landets bosteder ikke har ret til at blive ledsaget af personale på ferier eller til fritidsaktiviteter.

- Nogle mennesker med handicap er dybt afhængige af pædagogisk ledsagelse for overhovedet at kunne komme væk fra hjemmet. Jeg er ved at være træt af, at KL alene gør det her til et spørgsmål om ferier eller ej. Det her stikker meget dybere end det. Det er et spørgsmål om, hvorvidt nogle af de mest sårbare borgere er sikret et selvstændigt liv med aktiviteter og samvær, siger Manu Sareen til Avisen.dk.

Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan næsten hver femte kommune afsætter nul dage om året til at ledsage svært handicappede på ferier og til fritidsaktiviteter. 

I brevet til kommunerne opfordrer ministeren kommunerne til at sikre, at "intentionen og formålet med serviceloven" bliver overholdt. Samtidig betegner han pædagogisk ledsagelse som "en kommunal kerneydelse".

Manu Sareen forventer, at de kommuner, der har et serviceniveau på nul dage vil genoverveje politikken på området, siger han.

- Det er da min klare forventning, at kommunerne forholder sig aktivt til mit orienteringsbrev. Det er jo ikke for sjov, at jeg sender sådan et brev. Derudover vil jeg tage et møde med KL, og så kan jeg også kun opfordre de kommunale handicapråd til at holde øje med det her, siger ministeren til Avisen.dk.

Mest Læste

Annonce