Minister skoser Børnerådet: Afsavn og behov for social indsats er forskellige ting

Velfærd

28/10/16 8:32

Nick Allentoft

Hvis vi taler alle børns afsavn op til problemer, taler vi også de reelle problemer ned, mener Karen Ellemann.

Når Børnerådet siger, at hver fjerde barn i en dansk 4. klasse oplever afsavn, er rådet med til at mudre billedet af en vigtig sag. 

Sådan lyder anklagen fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

- Børnerådet medvirker til at fjerne fokus fra de børn og unge, som har sociale problemer, når de siger, at hvert fjerde barn i 4. klasse har et eller flere afsavn, siger ministeren på et samråd om børnefattigdom.

Børnerådet bygger sin påstand på en nylig undersøgelse med spørgeskemaer blandt børn i både 4. og 9. klasse og uddybende interviews.

Men konklusionen om de mange afsavn i 4. klasse stiller Karen Ellemann spørgsmålstegn ved: 

- Når undersøgelsen viser, at hvert fjerde barn lider afsavn, hvad siger det os så egentligt? Er det rigtigt, at hvert fjerde barn har så stort et afsavn, at det kræver en social indsats?

- Langt de fleste børn og unge har et godt liv i Danmark med venner, familie, gode lærere og gode fritidsaktiviteter, siger ministeren.

Børnerådet har torsdag kritiseret regeringen for at skabe endnu flere afsavn for danske børn ved at indføre kontanthjælpsloftet.

Siden 1. oktober, hvor loftet trådte i kraft, er 43.500 børn blevet berørt, fordi deres forældre er blevet trukket i ydelser.

- Min påstand er, at man ikke nødvendigvis er socialt udsat eller fattig, fordi man oplever afsavn, siger Karen Ellemann.

- Der er en risiko for, at hvis vi taler alle afsavn op til store problemer, så er jeg bekymret for, at vi rent faktisk taler reelle, store problemer ned. 

- Og det er ulykkeligt, hvis vi overser de børn og unge, der har sociale problemer. Det er der en stor risiko for, når det konstant flyver rundt med tal om afsavn og fattigdom.

Hos Børnerådet fastholder formand Per Larsen, at selv kort tids fattigdom for et barn kan få langvarige konsekvenser:

- Hvis man lider for store afsavn, så risikerer man at komme til at mistrives i skolen og blive ensom. Så sker der det, at indlæringen og den sociale udvikling hæmmes voldsomt. 

- Det kan give sår på sjælen, som man skal leve med resten af livet.

/ritzau/

Annonce