Minister vil have frivillig skatteaftale med Airbnb

Politik

01/04/2016 10:10

Nick Allentoft

Karsten Lauritzen frygter, at det vil slå deleøkonomiske virksomheder ihjel, hvis man trækker alle de gamle skatteregler ned over dem. Deleøkonomiske virksomheder skal betale skat, men Danmark skal høste fordelene af deleøkonomien, ikke kvæle den, siger ministeren.

Det danske skattesystem skal i højere grad tage højde for den nye deleøkonomi, hvor almindelige mennesker for eksempel lejer deres bil eller bolig ud, mens de ikke selv bruger den. 

Det er der i vid udstrækning enighed om i Folketinget, men hvordan det præcist skal komme til at foregå, volder politikerne hovedbrud, fremgår det af en lang debat torsdag formiddag.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) satser indtil videre på at indgå frivillige aftaler med hver enkelt af de deleøkonomiske virksomheder for at sikre, at de og deres brugere betaler den skat, de skal.

- Vi har brug for effektive måder, der sikrer, at man svarer den skat, man skal, også når man benytter sig af deleøkonomi.

- Det kan gøres ved at gå i dialog med virksomhederne, ved at indgå frivillige aftaler og ved at indrette skattesystemet sådan, at hvis man indberetter, har man et større fradrag, hvis man udlejer. Det kender vi fra sommerhusområdet. 

- Så bruger vi skattesystemet til at sikre, at vi har nogle incitamenter, så deleøkonomien kan vokse, siger skatteministeren til Ritzau under en pause i debatten.

Enhedslisten har stillet et forslag om, at virksomheder som boligformidlingstjenesten Airbnb skal tvinges til at indberette, hvor store indtægter de enkelte brugere har på at leje deres bolig ud.

Men det vil være symbollovgivning, mener Karsten Lauritzen.

- Problemet med at tvinge en indberetningspligt igennem er, at man ikke kan håndhæve den i Danmark, hvis der er tale om virksomheder, der ikke hører hjemme i Danmark, men bare er en hjemmeside i USA, Australien eller et andet land.

- Frivillige aftaler er den hurtige løsning, fastslår han.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, påpegede under debatten i salen, at bureauer, der hjælper folk med at udleje sommerhuse, er forpligtet til at give oplysninger til Skat. Men det selvsamme sommerhus kan udlejes gennem Airbnb, uden at Skat hører om det.

Og skatteministeren medgiver, at de nuværende regler måske skal laves om.

- Vi skal bruge skattereglerne til at lave samfundskagen større og sikre, at deleøkonomien vokser. Det vil få skatteindtægterne til at vokse, siger Karsten Lauritzen.

Karsten Lauritzen frygter, at det vil slå deleøkonomiske virksomheder ihjel, hvis man trækker alle de gamle skatteregler ned over dem. Man kan ikke sammenligne det at udleje sin lejlighed privat med at udleje et hotelværelse, mener han.

- Det er to forskellige ting, men der skal ikke være ulige konkurrence. Det er der i dag ved at man har et bundfradrag ved at leje sin lejlighed ud, og det er der ikke ved et hotelværelse, siger skatteministeren.

Han regner med at indkalde partierne til forhandlinger i efteråret.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce