Ministeren maner til ro i skatteskandale

Politik

25/10/2015 21:30

Nick Allentoft

Skats manglende inddrivelse af gæld vil ikke få betydning for kommunernes velfærd, mener skatteministeren.

Det vil ikke få konsekvenser for kommunernes børnehaver, hjemmehjælp og svømmehaller, at Skats inddrivelse af gæld til det offentlige er gået i stå.

Sådan lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), efter at flere borgmestre har udtrykt bekymring for, at manglende inddrivelse af gæld vil gå ud over velfærden.

- Jeg forstår godt den bekymring, som borgmestrene har, men jeg må berolige dem med, at man er i fuld gang med at finde en løsning på problemet. Lige nu går det ud over likviditeten i kommunekasserne og ikke pengene til velfærd, siger Karsten Lauritzen til Ritzau.

Skats gældsinddrivelsessystem EFI blev lukket 8. september, og siden er der stort set ikke inddrevet gæld til det offentlige. Systemet viste sig at være behæftet med alvorlige fejl og var blandt andet skyld i, at forældet gæld blev inddrevet.

På grund af lukningen mangler kommunerne nu omkring 50 millioner skattekroner.

- Det er afgørende, at penge kommer i kassen senere, siger Karsten Lauritzen, som derfor har fremsat et lovforslag om, at forældelsesfristen for gæld til det offentlige bliver udskudt tre år.

Og han satser stærkt på, at Folketinget bakker op om dette.

- Der er borgmestre, der ærgrer sig over, at pengene ikke er der, når de skal lægge budgetter. Men de kommer forhåbentlig i kassen på et senere tidspunkt, siger han.

I slutningen af september præsenterede regeringen en redningsplan for skat, hvor der blandt andet blev sikret 350 ekstra medarbejdere til Skats inddrivelse af gæld.

- Inddrivelsen skal i en periode foregå mere manuelt. Vi skal have omskolet og nyuddannet nogle til at stå for inddrivelsen, og det arbejde er i gang og vil fortsætte de kommende to år, siger Karsten Lauritzen.

- Jeg mener, at det er den rigtige plan, vi har lagt frem, men jeg kan ikke garantere, at problemer på et område, som har sejlet i årevis, bliver løst på få måneder.

Karsten Lauritzen er i øvrigt åben for at lægge en del af skatteinddrivelsen over i kommunernes hænder.

- Hvis der er kommuner, der ønsker at påtage sig en større del af opgaven med at inddrive gæld, så går jeg konstruktivt til drøftelser om det.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce