Ministerros til kommunerne efter færre tvangsfjernelser

Velfærd

30/10/14 10:32

Nick Allentoft

Nye tal for anbragte børn er positivt. Kommunerne har brugt lige så mange penge på området i 2013 som i 2012.

Et fald i antallet af anbragte børn i 2013 er et udtryk for, at indsatsen med forebyggelse virker. Det siger minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold Manu Sareen (R).

- Jeg tror helt klart , at det er hele indsatsen gennem en del år, der er begyndt at virke. Det kunne være fint, hvis man kunne komme endnu længere ned, siger Manu Sareen til Ritzau.

Nye tal fra Ankestyrelsen viser, at kommunerne iværksatte 2225 anbringelser af børn udenfor hjemmet i 2013. Det er et fald på 21 procent i forhold til året før.

Spørgsmål: Kan det skyldes, at kommunerne er blevet dårligere til at spotte udsatte børn og unge?

- Det ville undre mig meget med den massive indsats der er lavet. Blandt andet med overgrebspakken med børnehusene. Der har været massiv fokus på tidlig forebyggelse og anbringelser gennem de sidste år.

- Jeg betragter tallene som positive, at det er et godt tegn, at antallet af anbringelser er faldet. Jeg vil rose kommunerne, de får altid skæld ud, svarer Manu Sareen.

Ministeren hæfter sig ved, at kommunerne ikke har brugt færre penge på anbringelser.

- Hvis der samtidig var et fald i anbringelse og et fald i de penge, kommunerne bruger, ville jeg være bekymret. Der er ikke brugt færre penge. I årene 2012 og 2013 har kommunerne i begge år brugt omkring ni milliarder kroner. Jeg vurderer, at de har levet op til deres pligt, siger Manu Sareen.

- Antallet af anbragte børn skal ses i sammenhæng med, at kommuner arbejder - og har gjort det i rigtig mange år - meget målrettet med at hjælpe børn i familie og nærmiljøer med at forebygge anbringelser, at det overhovedet bliver nødvendigt, siger Manu Sareen.

Forebyggelsen er blevet styrket med blandt andet overgrebspakken og bedre tilsyn efter en række sager, hvor flere kommuner havde svigtet børn, der var udsat for omsorgssvigt. Kommunernes indsats med udsatte børn og unge bliver fulgt tæt.

- Der bliver fulgt meget tæt med i området. Vi har etableret en national statistik på underretninger om udsatte børn og unge. 

- Den offentliggøres for første gang i 2015, og vil vise, hvordan kommunerne reagerer på og håndterer de underretninger som de får. Vi kommer til at følge kommunernes indsats meget tæt, siger Manu Sareen.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce