Foto: Ilona Gondesen

Mistanke om menneskehandel eller prostitution: 45 børn er forsvundet fra norske asylcentre

Velfærd

08/12/2015 11:15

Nick Allentoft

- Når et barn forsvinder, så skal politiet lede - uanset om barnet boede på et asylcenter, siger Stortinget.

Mindst 45 børn og unge er forsvundet fra norske asylcentre i år, og Stortinget har nu bedt regeringen om at sørge for, at alle savnede asylbørn bliver eftersøgt.

I en resolution, der blev vedtaget i Stortinget mandag, bliver regeringen også anmodet om at sørge for særlige tiltag for at hindre, at børn bliver udsat for menneskehandel og bliver udnyttet til prostitution.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

- Alle børn, som bor i Norge, er vores børn. Når et barn forsvinder, så skal politiet lede - uanset om barnet boede på et asylcenter, siger Karin Andersen fra Sosialistisk Venstreparti (SV). 

En opgørelse i november viste, at 45 børn er blevet væk fra de norske modtagercentre i løbet af indeværende år.

- Kun to er fundet igen, skriver Adresseavisen.

De fleste af de savnede asylbørn er i alderen 15-18 år, men der er også nogen, som er yngre.

Den norske børne-og ligestillingsminister, Solveig Horne fra Fremskrittspartiet, siger, at det talmæssige grundlag er usikkert.

- Børn bliver ofte delt to gange. Nogen ønsker ikke at være her, og andre forsvinder, når de får afslag, siger Horne, som understreger, at sagen er meget alvorlig.

- Vi har set tegn på, at nogle børn bliver udsat for menneskehandel, fremhæver Horne videre, som mener, at politiet må kobles på en sag i samme øjeblik børn og unge forsvinder fra asylcentrene. 

- Men hovedproblemet er at ingen leder efter disse børn, pointerer Karin Andersen, som påpeger, at enlige, mindreårige asylsøgere er særligt sårbare.

- Kriminelle er virkelig gode til at integrere, for at sige det sådan, siger hun.

SV lægger stor vægt på, at der sikres god børnefaglig kompetence, og at der er et tilstrækkeligt antal voksne til stede på modtagelsesstederne.

/ritzau/NTB 

Mest Læste

Annonce