Myndigheder starter rydning af migrantlejr i Calais

Politik

24/10/2016 09:26

Nick Allentoft

Mange af lejrens indbyggere er mødt op ved en hangar, hvorfra de vil blive bragt til andre centre i Frankrig. Læs om lejren her.

De franske myndigheder er ifølge nyhedsbureauet AFP begyndt at flytte tusindvis af migranter ud af den berygtede junglelejr i Calais. 

Her har beboere i mange måneder gjort forsøg på at hoppe på lastbiler på vej til Storbritannien. 

Mange af lejrens indbyggere har fulgt myndighedernes instrukser og mødt op klokken 8.00 ved en nærliggende hangar, hvorfra de vil blive transporteret til næsten 300 modtagecentre forskellige steder i Frankrig.

Ved hangaren blev de fremmødte opdelt i fire grupper: Familier, enlige mænd, uledsagede børn og personer med særlige behov. 

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Lejren har mellem 6000 og 8000 beboere. Myndighederne har uddelt foldere, hvor man på arabisk, pashto og en række andre sprog har gjort det klart for migranterne, at lejren bliver ryddet. 

I alt er 33 flygtninge og migranter døde i Calais-regionen siden 2015.

- Vi mangler stadig at overbevise nogle folk om at acceptere en flytning og opgive deres drøm om Storbritannien. Det er det sværeste, siger talsmænd for det franske politi. 

Nogle afghanere i lejren har svoret ikke at give sig. De insisterer på, at de vil over kanalen og søge lykken.

Over 1200 politifolk er indsat i operationen for at forebygge uroligheder.

Myndighederne siger, at der er tale om en større operation, som vil strække sig over tre døgn, før den brogede lejr med telte og skure er ryddet. 

Lejren i Calais, som har fået øgenavnet Junglen, er blevet et symbol på EU's flygtningekrise.

- Jeg er glad for at skulle væk. Jeg har fået nok af Junglen, siger Abbas, en 25-årig sudansk mand.

- Men der er mange, som ikke vil væk herfra. Det kan meget vel komme til sammenstød senere. Derfor ville jeg være blandt de første på vej ud, tilføjer han.

- De må bære os ud. Vi vil til Storbritannien, siger en ung afghaner, Karhazi.

Det kom til uroligheder, da de franske myndigheder lukkede den sydlige halvdel af lejren i marts. 

FAKTA: Her er historien bag Junglen I flere år har flygtninge og migranter, der vil til Storbritannien, samlet sig i en lejr nær havnebyen Calais i det nordlige Frankrig. Herfra forsøger de at smugle sig som blinde passagerer over kanalen til Storbritannien. Her er et overblik over lejrens historie:   - 1999: Røde Kors åbner Sangatte-lejren nær havnen i Calais for migranter i og omkring Calais.   - 2002: Efter pres fra Storbritannien, der mener, at lejren tiltrækker migranter, lukkes den.   - Hundredvis af hovedsageligt afghanske migranter slår herefter lejr øst for Calais på et øde stykke jord, der ligger op til den vej, som lastbiler benytter på vej mod havnen i Calais. Beboerne i lejren kalder den Junglen.   - 2009: Junglen rives ned efter ordre fra præsident Nicolas Sarkozy.   - 2015: Tidligt på året dukker en ny lejr op nær et statsligt center for migranter. I begyndelsen kaldes lejren Den Nye Jungle. Senere kaldes den blot Junglen.   - 2015: I juni bliver 21 såret, da et masseslagsmål bryder ud midt om natten mellem 300 af lejrens beboere.   - 2015: Fra sommeren og herefter er der hyppige sammenstød mellem migranter, der forsøger at snige sig med på lastbiler eller løbe ned i tunnelen under Den Engelske Kanal.   - 2015: Lejren vokser i denne periode eksplosivt, da et historisk stort antal af flygtninge og migranter kommer op gennem Europa.   - 2015: I alt er 33 migranter og flygtninge blevet dræbt i Calais og omegn siden januar 2015. De fleste dødsfald skyldes færdselsulykker, hvor migranter i ly af nattens mørke forsøger at stige om bord på lastbiler, der er på vej til Storbritannien.   - 2016: Fra slutningen af februar til begyndelsen af marts bliver den sydlige halvdel af Junglen revet ned. Beboerne i den sydlige halvdel flytter op i den nordlige halvdel.   - 2016: I september oplyser præsident François Hollande, at Junglen vil blive revet ned inden udgangen af året. Han anslår, at der bor 6000 mennesker i lejren. De skal flyttes til andre lejre i Frankrig.   - 2016: Ngo'er har forsøgt at få rettens ord for, at nedrivningen er i strid med menneskerettighederne. Det har en domstol afvist.   - 2016: Fredag 21. oktober bekræfter det franske indenrigsministerium, at nedrivningen af lejren begynder mandag 24. oktober.   /ritzau/AFP

Mest Læste

Annonce