Nationalpartiet og ministerie raser mod hinanden

Politik

26/04/2016 08:47

Nick Allentoft

Kaos med digitale vælgererklæringer i ministeriet fik Nationalpartiet til at indsende erklæringer mandag. Men de blev afvist af ministeriet. Parti og ministerie raser mod hinanden.

Mandag morgen begyndte fint for Nationalpartiet, som meddelte, at man nu havde nok vælgererklæringer til at kunne stille op til næste folketingsvalg.

Glæden er helt væk mandag aften, hvor Nationalpartiet anklager Social- og Indenrigsministeriet for direkte sabotage.

Ministeriet har ifølge Nationalpartiets formand, Kashif Ahmad, mandag nægtet at tage imod de omkring 20.000 vælgererklæringer, som er nødvendige for at kunne stille op. 

Det er ikke korrekt, oplyser ministeriet til Ritzau. Men Kashif Ahmad står fast.

- Vi har fået klare udmeldinger om, at vi er overgået fra det gamle papirsystem til det nye digitale system. Nu påstår ministeriet det modsatte. Nu er det åbenbart det gamle papirsystem, der gælder frem til sommer, siger han. 

- Det stiller os i en meget mærkelig situation. Vi har digitaliseret vælgererklæringerne og derefter makuleret papirvælgererklæringerne, så vi ikke sad inde med personfølsomme oplysninger. 

- Nu siger ministeriet, at kommer vi ikke med papirvælgererklæringerne, vil de ikke tager imod dem, siger Kashif Ahmad.

12. januar i år blev et nyt digitalt system for vælgererklæringer lanceret. Men der har været problemer med systemet, hvilket partier som Kristendemokraterne og Nationalpartiet har kritiseret.

Ifølge Nationalpartiet har ministeriet flere gange oplyst, at papirvælgererklæringer ikke længere ville blive modtaget. Papirerne skulle digitaliseres - for eksempel i et regneark - og derefter uploades i det nye digitale system. 

Nationalpartiet oplyser, at omkring halvdelen af partiets vælgererklæringer, 10.000-12.000 stykker, er blevet makuleret.

Ministeriet oplyser, at man meget klart har beskrevet proceduren til Nationalpartiet, og at ministeriet på intet tidspunkt har givet udtryk for, at papirvælgererklæringerne skulle makuleres eller ikke bruges.

Valgkonsulent i Social- og Indenrigsministeriet Christine Boeskov kalder Nationalpartiets beskyldninger for grove. 

- Vi er chokerede over de fremsatte beskyldninger om sabotage. Det er ikke korrekte og grove beskyldninger mod embedsværket, siger hun.

- Vi har meget tydeligt orienteret partierne, herunder Nationalpartiet, flere gange, om at man skal bevare de gamle papirvælgererklæringer, så længe de er gyldige. 

Ifølge Christine Boeskov har Nationalpartiet flere gange fået tilsendt brev om proceduren.

- Vi har brugt al vores krudt på bureaukrati og vælgererklæringer. Nu ser vi frem til for alvor at gå i gang med at skaffe kandidater og videreudvikle vores politik, sagde formanden Kashif Ahmad. 

Sammen med sine to brødre stiftede Kashif Ahmad Nationalpartiet i 2014. Partiet skal være en modvægt mod den højredrejning, der ifølge partiet er sket på udlændingeområdet. 

Nationalpartiet blev ikke stemmeberettiget ved folketingsvalget i juni 2015. Dengang lykkedes det nemlig ikke at indsamle tilstrækkeligt mange af de såkaldte vælgererklæringer.

Derfor stillede partiet op med løsgængere, der dog ikke formåede at blive valgt ind. Blandt partiets kandidater var digteren Yahya Hassan, hvilket skabte stor mediebevågenhed. Han er dog siden blevet ekskluderet. 

Hvis partiet bliver valgt ind ved næste valg, vil det gøre op med blokpolitikken, siger Kashif Ahmad.

- Uanset om der kommer et forslag fra højre eller fra venstre, vil vi tage udgangspunkt i, hvad der gavner vores samfund. Vi kan både være enige med Dansk Folkeparti og Enhedslisten, siger formanden.

Som udgangspunkt vil partiet dog pege på en rød statsminister. 

Nationalpartiet er langt fra alene om at ville gøre op med blokpolitikken. Seneste efterlyste Morten Østergaard (R) et opgør med tanken om rød og blå blok. 

Alligevel er der brug for et nyt parti, mener Khasif Ahmad. 

- Danskerne har en større politikerlede end nogensinde. Det er tydeligt at se, at der er brug for et frisk pust, siger han.

- Folk har manglet et nyt parti, som gør op med blokpolitikken, og som fører en inkluderende politik. Et parti, som ikke sparker nedad på forskellig grupper i befolkningen og tager udgangspunkt i den laveste fællesnævner, mener han.

Et parti skal indsamle godt 20.000 underskrifter for at blive opstillingsberettiget ved valg til Folketinget eller EU-Parlamentet.

 

FAKTA: Det skrev Nationalpartiet om underskrifter på Facebook

Mandag den 25. april aften: Indenrigsministeriet nægter at tage imod Nationalpartiets digitale vælgererklæringer!

Her til formiddag kunne Nationalpartiet glædeligt offentliggøre, at vi endelig var nået i mål med vores indsamlede vælgererklæringer.
Det kom derfor som et stort chok, da Indenrigsministeriet meldte tilbage, at man ikke ville tage imod Nationalpartiets digitale vælgererklæringer. Nu vil ministeriet kun tage imod papirvælgererklæringer jf. det gamle system.
Det er direkte sabotage og modstrider alt det som Indenrigsministeriet og Ministeren har meldt ud. Det seneste eksempel på disse modstridende udmeldinger kom i lørdags i TV-Avisen, da Indenrigsministeren selv, erkendte fejl i systemet og at man på trods af dette ikke ville benytte sig af det gamle system med papirvælgererklæringerne.
Vi har tidligere bedt om at få lov til at aflevere vores papirerklæringer fysisk, da systemet ikke har fungeret, men har fået afvist dette. Danskernes Parti har fået samme melding som os.
Vi har opfyldt Ministeriets krav og digitaliseret vælgererklæringerne løbende, således at de kan uploades i systemet. Men en simpel upload funktion har Ministeriet ikke formået at få til at fungerer siden lanceringen i januar.
Vi har i processen makuleret vores vælgererklæringer, samtidigt med at de blev indtastet digitalt, da udmeldingen klart og tydelig har været, at papirvælgererklæringer hører fortiden til.

Kashif Ahmad udtaler:
Det er fuldstændigt uacceptabelt, at vi har nået vores vælgererklæringer og nu ikke kan få lov til at indlevere dem. Vi har fuldt Ministeriets anvisninger klart og tydeligt, og nu vender de på en tallerken. Vi kræver vores demokratiske ret til at kunne aflevere vores digitale vælgererklæringer, når systemet ikke fungerer endnu. Det er Ministeriets ansvar at tage imod dem, når deres eget system ikke virker. Vi har utallige gange bedt om skriftlig udmeldelser fra Ministeriet efter vores telefoniske samtaler, hvilket de har nægtet. Senest i dag skrev vi en mail til Indenrigsministeriet og her ville de kun svare os mundtligt. Nu oplever vi den yderste konsekvens af denne meget kritisable fremgangsmåde, ved netop at Ministeriet kun har givet mundtlige udmeldinger, som de nu afviger fra. Det er utroligt kritisabelt at et ministerium ikke kan svare skriftligt. Vi kræver, at de tager imod vores digitale vælgererklæringer, således at vi har en anmeldelsesdato på plads, så vores vælgererklæringer ikke fortsat udløber.”

Formand for Danskernes Parti Daniel Carlson udtaler:
Jeg bekræfter Nationalpartiets version af Indenrigsministeriets udmeldinger. Det er en katastrofe og næsten tangerende til sabotage, at Ministeriet kommer med så mange misvisende udmeldinger og at systemet stadig ikke fungerer. I dag sker det for Nationalpartiet, i morgen er det vores tur og de andre partier.

Alternativet er stærkt bekymrede og støtter Nationalpartiet. Alternativethar tænkt sig at stille spørgsmål direkte til ministeren i denne sag.

"Jeg synes det er et demokratisk problem, at ministeriet nu ændrer holdning, når Nationalpartiet blot har gjort som anvist, og de så bliver ramt af nogle ret store konsekvenser. Jeg stiller derfor ministeren en række spørgsmål og ser frem til at få ministerens forklaring", siger Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist.

 

Mandag den 25. april morgen: Nationalpartiet er i mål med vælgererklæringerne! 

Det er med stor glæde vi kan offentliggøre, at vi er kommet i mål med det nødvendige antal vælgererklæringer, for at kunne stille op til Folketingsvalg. Det har været en lang sej kamp, men det er lykkedes takket været de mange tusinde borgere, som har sendt os en vælgererklæring. En særlig tak går til alle Nationalpartiets frivillige og medlemmer, som har brugt så meget tid og energi på gader og stræder, for at være med til at gøre en forskel. Vi kunne ikke have gjort det uden jer.

Det har været op af bakke, at komme i mål med vælgererklæringerne. I begyndelsen oplevede vi massive problemer med kommunernes behandlingstider, samt utallige vælgererklæringer, som aldrig nåede retur fra kommunerne. Uanede mængder af papir og porto skulle borgere, kommuner og vi bruge på bureaukratiet og derfor var vi begejstrede, da den nye Nem-ID løsning blev lanceret den 12. januar 2016 – mere end 1 år forsinket. 

Siden den 12. januar, har systemet praktisk taget ikke fungeret. Ikke alene har vi, men også alle andre nye partier, oplevet gentagne problemer med helt basale funktioner i det nye system. Folk kunne ikke afgive digitale vælgererklæringer, links fungerede ikke, systemnedbrud skete ofte, nogle vælgererklæringer forsvandt uforklarligt i ”sorte huller” og partierne kunne ikke uploade allerede godkendte vælgererklæringer. Vi har i hele denne proces, været i dialog med Indenrigsministeriets Valgenhed og gjort dem opmærksomme på systemets manglende funktioner og vi har også skrevet til den ansvarlige minister Karen Ellemann. Vi er ikke det eneste parti, som har gjort dette. 
Efter talrige samtaler med Indenrigsministeriets Valgenhed og KMD, som har udviklet systemet, har vi gentagne gange fået lovning på, at en ny opdatering på systemet var på vej, således at vi kunne uploade vores digitale vælgererklæringer i det nye system. 
Vi har gentagne gange gjort Ministeriet opmærksomme på, at vores første vælgererklæringer begynder at udløbe i midten af april måned og at vi ønsker dispensation for de udløbne vælgererklæringer, da det ene og alene skyldtes at systemet ikke virker. Dette afslår Ministeriet som en mulighed, hvilket har resulteret i omkring 1000 udløbende vælgererklæringer indtil nu. 

Efter et møde med Indenrigsministeriets Valgenhed og KMD d. 17. marts, fik vi stillet i udsigt, at systemet ville fungere i begyndelsen af april, således at vi kunne uploade vores vælgererklæringer digitalt i systemet. Dette er blevet udskudt yderligere tre gange. På grund af dette, har vi udsat vores anmeldelse af partiet til Indenrigsministeriet, velvidende at vi dag for dag mister vælgererklæringer. Dette er meget udemokratisk og ikke acceptabelt.

Efter at have hørt Indenrigsminister Karen Ellemann udtale og erkende i Tv-Avisen d. 23. april, at der fortsat er problemer og at det digitale vælgererklæringssystem først vil være oppe og køre i løbet af sommerferien 2016, stoler vi ikke på Ministeriets udmeldinger længere, da yderligere forsinkelser vil bringe Nationalpartiets eksistensgrundlag i fare. Da vi fortsat ikke kan uploade vores vælgererklæringer digitalt i systemet, anmelder vi i stedet partiet mandag hos Indenrigsministeriet. Hvis vi venter yderligere mister vi endnu flere vælgererklæringer.

”Det har været en yderst kritisabel proces med at opnå disse vælgererklæringer. Først med al papirarbejdet og herefter med det digitale system. Jeg synes det har været en horribel oplevelse og det er fuldstændig uacceptabelt, at et system, som har været mere end ét år forsinket, til stadighed ikke fungerer med helt basale funktioner. Vi lever i 2016, hvor alt er digitalt, så det mere end undrer mig, at der kan være så mange problemer med et online system, hvor alt andet ellers er digitalt og nem-id baseret. Det mest skandaløse er, at vi ikke har kunnet uploade vores vælgererklæringer i det nye system og at omkring 1000 erklæringer derfor er udløbet og at vi ikke kan få dispensation for disse. 
Vi er dog utrolige glade for at være i mål og ser frem til at bruge vores tid og energi på politik, frem for bureaukrati, administration og utallige møder og samtaler omkring vælgererklæringer. Jeg håber der snart kommer styr på det system, som ikke kun vi, men også alle andre nye partiet har ventet på længe. Sidst men ikke mindst, vil jeg gerne takke de mange tusinde danskere, som har støttet partiet. Jeg vil fortsat opfordre borgere til at sende os vælgererklæringer, indtil den endelige godkendelse forelægger fra Indenrigsministeriet, udtaler formanden Kashif Ahmad.

Send os fortsat en vælgererklæring ved at sende os din e-mail på www.danmarkførst.dk

Mest Læste

Annonce