Norge lægger op til stramning af asylpolitikken

Politik

10/11/2015 08:11

Nick Allentoft

Hensigten er at standse tilstrømningen til Norge, fastslår Høyres regeringspartner, Fremskrittspartiet.

De kommer trillende ind over grænsen på cykel, for det er ulovligt for dem at bevæge sig ind i Norge fra Rusland til fods.

I norske medier er de cyklende migranter og flygtninge blevet billedet på de asylansøgere, der i disse dage kommer til landet i rekordtal.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Men nu skal det være nok, mener Norges regering, der består af Høyre og Fremskrittspartiet.

Sammen fremlagde de to partier mandag aften en liste med 15 konkrete forslag om stramninger af asylreglerne. Og tirsdag vil Høyres statsminister, Erna Solberg, informere de øvrige af Stortingets partiledere om endnu en række nye tiltag på asylområdet.

Hvad de konkret sigter mod, vides endnu ikke ifølge det norske nyhedsbureau NTB. Ifølge mødeindkaldelsen vil regeringen forsøge at hastebehandle disse tiltag.

Fremskrittspartiet er efter nogle dages betænkningstid indstillet på at deltage i forhandlingerne.

Men det indvandrerkritiske parti kræver stramninger.

- Det er tiltag om stramninger, som skal diskuteres. Ikke andre forhold i asyl- og flygtningepolitikken. Hensigten er at standse tilstrømningen til Norge, fastslår partiets gruppeformand i Stortinget, Harald Nesvik.

Flere af partiets medlemmer har talt for at lukke grænsen mellem Norge og Rusland, men det krav står ikke på listen.

- At lukke grænserne til et naboland er en alvorlig sag, siger Høyres gruppeformand, Trond Helleland.

Derimod indebærer et af forslagene, at asylansøgere, der har haft ophold i Rusland, skal sendes tilbage. Og det arbejde skal have topprioritet ifølge mandagens udmelding fra regeringen. 

Samtidig foreslår partierne, at man kunne give asylansøgere madkuponer i stedet for kontanter, og at der generelt skal kigges på ydelsesniveauet. Norge skal ikke fremstå "økonomisk attraktivt", hedder det.

På Facebook er den norske regering allerede i gang med at afskrække personer uden beskyttelsesbehov fra at sætte kursen mod Norge. På det sociale medie bliver der blandt andet oplyst om, at reglerne for familiesammenføring vil blive strammet.

I første omgang vil regeringen forsøge at blive enige med Venstre og Kristelig Folkeparti. Skulle det vise sig svært, lader Arbeiderpartiet og Centerpartiet til at være indstillet på at sikre et flertal for forslagene, skriver NTB.

Regeringen håber at kunne have en aftale på plads inden jul.

I sidste uge kom der ifølge NTB 2452 asylansøgere til Norge. Det var rekord på en enkelt uge. Størstedelen af ansøgerne kommer fra Afghanistan.

Der er omkring 27.000 beboere på de norske modtagecentre for asylansøgere rundt i landet.

FAKTA: Sådan vil norske politikere håndtere asylpres Den norske regering, der består af Høyre og Fremskrittspartiet, fremlagde mandag 15 forslag til ændringer af landets asylpolitik. Her er et udpluk af, hvad regeringen ønsker at gøre for at håndtere tilstrømningen af asylansøgere:   * Prioritere arbejdet med hurtig hjemsendelse af personer, der har fået afslag på deres asylansøgning.   * Reglerne for familiesammenføring skal strammes for asylansøgere og flygtninge.   * Oprette omsorgscentre for uledsagede mindreårige asylansøgere i oprindelseslandet for at forebygge, at de bliver sendt ud på farlige rejser.   * Hæve kravet til, hvor længe man har opholdt sig i Norge, før man kan få norsk statsborgerskab.   * Sikre tilbagesendelse af personer, der søger i asyl i Norge, og som inden har haft ophold i Rusland. Dette arbejde skal gives højeste prioritet.   * Hvis forholdene i asylansøgeres hjemland forbedres, skal udlændingemyndighederne begynde at tilbagekalde opholdstilladelsen til dem, som har fået ophold på grundlag af situationen i hjemlandet.   * Ydelser til asylansøgere skal være mindst lige så lave i Norge som i andre sammenlignelige lande. Ydelserne skal være på et niveau, hvor Norge ikke fremstår økonomisk attraktivt i forhold til andre europæiske lande. Der overvejes at lave ordninger, hvor pengeudbetalinger erstattes af kuponer, der skal bruges til tøj og mad.   Kilde: NTB   /ritzau/

 

Mest Læste

Annonce