Novo Nordisk retter bredside mod regeringens spareplaner

Politik

28/10/2015 10:31

Nick Allentoft

Besparelser på forskning vil få medicinalvirksomheden til at overveje at flytte aktiviteter til udlandet.

Regeringens planer om at spare over en milliard kroner næste år på bevillingerne til universiteternes forskning får nu medicinalvirksomheden Novo Nordisk til at advare regeringen om konsekvenserne.

Sammen med Dansk Erhverv kritiserer Novo Nordisk i et debatindlæg i Berlingske onsdag regeringen for spareplanerne.

- I Novo Nordisk finder vi to tredjedele af vores kolleger fra de store universiteter i hovedstadsregionen. 

- Hvis værdikæden med offentlig forskning og uddannelse af høj kvalitet ikke er intakt, bliver det fremover svært for mig at retfærdiggøre over min ledelse og bestyrelse, at Danmark er det rigtige sted at placere hovedparten af vores forskning, uddyber Mads Krogsgaard Thomsen, forskningsdirektør i Novo Nordisk, over for Berlingske.

Af regeringens udspil til en kommende finanslov fremgår det, at bevillingerne til den offentlige forskning næste år skal skæres med 1,4 milliarder kroner svarende til 8,5 procent.

Det er anden gang på kort tid, at Novo Nordisk langer ud efter Venstre-regeringen. I september kritiserede selskabet regeringens planer om at spare 3,3 milliarder kroner med den såkaldte grønthøstermetode på landets universiteter og handelshøjskoler.

Dengang sagde uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V), at også Novo Nordisk måtte vise samfundssind i sparetider.

Denne gang siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), at regeringen med finansloven har tænkt sig at forbedre rammevilkårene for danske virksomheder.

- Det er jo ikke fordi, at erhvervslivet ikke bliver prioriteret. Derfor er jeg også ked af, hvis der i det her ligger en skjult trussel om, at man vil lukke ned for investeringer i Danmark. Det håber jeg ikke, bliver tilfældet, siger Troels Lund Poulsen til Berlingske.

Regeringens spareplaner på uddannelsesområdet har fået tusinder af studerende til at varsle en demonstration på Christiansborgs Slotsplads torsdag.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce