Nu er det officielt: Tyrkerne skal til valg igen

Politik

25/08/2015 10:17

Nick Allentoft

Tyrkiets præsident har officielt udskrevet parlamentsvalg, efter at det ikke er lykkedes at danne en regering.

Det er kun to måneder siden, at tyrkerne satte deres kryds ved et parlamentsvalg, men snart må de igen bevæge sig mod stemmeboksene.

I en skriftlig erklæring udskriver præsident Recep Tayyip Erdogan mandag aften valg, rapporterer flere internationale medier.

- Trods kontakt med alle politiske partier har det ikke været muligt at sammensætte et kabinet af ministre, og det stod klart, at det ikke kan lade sig gøre under de nuværende omstændigheder, lyder det i udtalelsen ifølge den tyrkiske avis Hürriyet Daily.

- På grund af dette er det nødvendigt at udskrive valg, skrives der videre.

Udtalelsen kommer efter et fire timer langt møde mellem Erdogan og parlamentets formand, Ismet Yilmaz.

Kilder fra præsidentens kontor siger til Reuters, at Erdogan vil mødes med den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, tirsdag og bede ham om at forme en overgangsregering.

Det kommer ikke som en overraskelse, at tyrkerne igen skal til valg.

Erdogan har tidligere sagt, at der kommer et nyt valg, og mange iagttagere har ventet, at det ville blive umuligt at danne en koalitionsregering, efter at præsidentens parti, AKP, mistede det absolutte flertal i parlamentet ved valget 7. juni.

AKP er fortsat det største parti, men kunne ikke skrabe et flertal sammen. Det var første gang, at flertallet glippede for AKP, siden partiet kom til magten i 2002.

Modstandere har beskyldt Erdogan, der tidligere var premierminister, for at fremskynde et valg og blande sig i koalitionsforhandlingerne med det formål, at AKP ville klare sig bedre i nye meningsmålinger.

Det er første gang i det moderne Tyrkiets historie, at det ikke er lykkedes at forme en regering efter et valg.

Det ventes, at parlamentsvalget skal holdes 1. november.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce