Ny fejl i Sundhedsplatformen kan have ført til fejldoseringer

Sundhed

21/11/18 11:23

Nick Allentoft

Opdaget fejl i Sundhedsplatformen kan have ramt alle typer af medicin. Tidligere var kun paracetamol omfattet.

Tidligere på måneden kom det frem, at it-systemet Sundhedsplatformen, som bliver brugt i Region Hovedstaden og Region Sjælland, har udskrevet forkerte doser medicin til patienterne.

Og nu rammer endnu en sag det udskældte it-system. Det skriver DR P4 København.

Denne gang har en it-fejl ført til 446 mulige fejldoseringer i Region Hovedstaden og Sjælland, som man kigger nærmere på.

Det meddelte regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) på regionsrådsmødet i Region Hovedstaden tirsdag aften.

Debatten om Sundhedsplatformen

Følg debatten om Sundhedsplatformen på denne tema-side.

Og Sundhedsfaglig chef i Region Sjælland, Preben Cramon, som også er leder for det team, der lige nu undersøger fejldoseringerne, bekræfter overfor DR P4 København sagen.

Fejlen skyldes en automatisk funktion i Sundhedsplatformen, som skal sørge for, at patienten får udskrevet så få tabletter som muligt. Problemet er, at Sundhedshedsplatformen ikke nødvendigvis tager højde for den styrkeforskel, der er på tabletterne.

Det betyder, at en patient risikerer at få udskrevet færre tabletter, men stærkere dosis, end det var meningen.

- Den her funktion, som sikrer, at patienterne skal tage færrest mulige tabletter, har lavet lidt ulykker i forhold til udvalgte ordinationer, siger Preben Cramon til DR P4 København.

Han forklarer desuden, at den funktion, der var skyld i fejlen, nu er taget ud af systemet.

Fejlen kom første gang frem i september, hvor flere end 3.000 patienter måtte undersøges for, om de var blevet overdoseret med lægemidlet paracetamol på grund af fejlen.

Den nye fejl omfatter også andet medicin.

- I princippet kan det være alle typer af medicin, der er ramt af det her, siger Preben Cramon.

Derfor skal en lang række yderligere patienter nu kontaktes. Og der er tale om ambulante patienter, det vil sige patienter, der ikke er indlagt på hospitalet.

Jacob Rosenberg, der er overlæge på Herlev Hospital og medlem af regionsrådet for Liberal Alliance, kalder det rystende:

- Jeg synes, det er dybt bekymrende. Der er ikke styr på Sundhedsplatformen generelt, og specielt ikke med medicinmodulet.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til DR P4 København, at de er blevet orienteret om sagen og nu følger den tæt.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.