Ny skatteaftale uden historiske lettelser

Politik

07/2/18 8:24

Freja Eriksen

Det blev ikke til historiske skattelettelser i længe ventet skatteaftale mellem VLAK-regeringen og DF.

VLAK-regeringen og DF er enige om at lette skatten med fem milliarder kroner. 

Det fastslår finansminister Kristian Jensen (V), efter at blå blok tirsdag indgik den længe ventede skatteaftale.

Med aftalen sætter parterne punktum efter et opslidende forhandlingsforløb, hvor regeringspartiet Liberal Alliance før jul en overgang truede med ikke at stemme for finansloven, hvis ikke de fik "historiske" skattelettelser.

- Jeg glæder mig over, at vi i dag har lavet en aftale, der løser samspilsproblemet og samtidig sikrer, at folk i lavtlønsgruppen har et incitament til at arbejde, siger Kristian Jensen.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Det er ifølge finansministeren en almindelig HK'er, der får mest ud af en ny skatteaftale, hvis man også tager højde for aldersopsparingen.

- Hvis man sammenligner i procent af ens indkomst, er det fortsat HK'erne, der får mest ud af det. Især når man regner med, hvad man egentlig får ud af, at vi i august lagde aldersopsparingen om, siger Kristian Jensen.

I kroner og øre får en HK'er på mindsteløn en årlig skattelettelse på 1850 kroner, mens en funktionær får en skattelettelse på 3150 kroner ifølge Finansministeriet.

Liberal Alliances chefforhandler, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, kalder resultatet "tilfredsstillende med det forløb, vi har haft de seneste måneder in mente".

- Alle skattelettelser er gode skattelettelser. Vi kunne godt ønske os en større aftale, men vi er tilfredse med det, vi får, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Arbejdsudbuddet ventes at blive øget med 1350 personer som følge af aftalen. Dermed har regeringen fortsat langt op til målet fra regeringsgrundlaget om at øge beskæftigelsen med 55.000 til 60.000 personer i 2025.

- De skattelettelser, vi har her, løfter arbejdsudbuddet med cirka 600 personer, og de optjeningsprincipper, vi laver, vil løfte med tilsvarende.

- Det er ikke så stort, men alligevel nok til, at det kan mærkes, at flere kommer i arbejde. Det er en god hjælp til, at det kan betale sig for mange at gå på arbejde, siger finansministeren.

Aftalen, der altså endte på fem milliarder kroner, rammer ifølge gruppeformand Peter Skaarup (DF) en balance, hvor der samtidig er plads til at prioritere velfærden.

- Vi har været meget optaget af, at der også er et råderum. Altså at vi sikrer, at vores velfærd kan bevares og udbygges, for så vidt angår skoler, ældres forhold og politi fremadrettet.

- Det sikrer vi ved, at der efter aftalen er over 30 milliarder kroner tilbage i råderummet i årene frem til 2025, siger han.

Dermed sætter Dansk Folkeparti streg under, at partiet ønsker velfærd før skattelettelser:

- Vi har ikke ønsket det niveau af skattelettelser, som regeringen spillede ud med, og det er resultatet, det vi ser i dag, siger Peter Skaarup.

/ritzau/