Ny whistleblower model: Region Syddanmark vil tage svindel i opløbet

Ledelse

30/03/2016 08:38

Nick Allentoft

Whistleblowertjeneste styret af eksternt firma skal sikre, at frygt for tyveri og magtmisbrug meldes. Region venter dog ikke stor brug.
Region Syddanmark har åbnet en whistleblowertjeneste, hvor et eksternt revisionsfirma tager imod anmeldelser om mistanke om tyveri, bedrag, magtmisbrug eller andre uregelmæssigheder i organisationen.   Dermed kan en uvildig part tage imod bekymringer fra ansatte, leverandører eller andre, der har mistanke om, at der foregår noget fordækt, men ikke mener, at de har andre steder at gå hen med deres bekymringer.

Det er dog på ingen måde meningen, at tjenesten skal erstatte de almindelige kommandoveje, understreger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

- Jeg regner sådan set ikke med, at den bliver brugt særlig meget, fordi den kun er til de her meget begrænsede sager, som der heldigvis er få af.    - Så der vil selvfølgelig komme nogle henvendelser, men jeg tror, at det vil blive meget få om året, der reelt er noget indhold i, siger hun.   Loses forgænger, Carl Holst (V), kom sidste år i store vanskeligheder, fordi det viste sig, at han i strid med reglerne havde brugt en regionsansat i sin valgkamp til Folketinget.   Stephanie Lose understreger, at etableringen af ordningen ikke er afledt af Holst-sagen. Den er derimod blevet til efter politisk ønske som en del af et budgetforlig.   Hun mener, at det er svært at sige, om sagen om Carl Holsts misbrug af en ansat ville være blevet opdaget tidligere, hvis regionen havde haft en whistleblowerordning dengang.   - Nu ved vi jo ikke, hvordan sagen med Carls Holst ender. Men det kan sagtens være, at noget kunne have været opfanget i forhold til medarbejderen i valgkampen, siger hun.   Det er revisionsselskabet Deloitte, der driver whistleblowerordningen for Region Syddanmark. Anmeldelserne kan foregå anonymt.   Anmeldelser om mobning og samarbejdsvanskeligheder hører som udgangspunkt ikke hjemme i whistleblowerordningen, understreger regionen.   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce