Nye afsløringer om landbrugspakken: Embedsmænd var kritiske overfor beregninger

Ledelse

26/02/2016 09:10

Nick Allentoft

Miljøstyrelsens embedsmænd tvivlede på landbrugspakkens beregninger, viser e-mail og notater ifølge avis. Og nu kritiserer Natur- og Landbrugskommissionens formand også landbrugspakken.
Det regnestykke, som ligger bag den omstridte landbrugspakke, har fået kritik fra både forskere og politikere.    Nu viser e-mail og notater ifølge Berlingske, at også fagfolk fra Miljøstyrelsen, som hører under Miljø- og Fødevareministeriet, har stillet kritiske spørgsmål til beregningerne siden efteråret 2015. Det fremgår af en korrespondance mellem blandt andet Miljøstyrelsen, forskere på Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet, som avisen har fået aktindsigt i.

Regeringskrise

Vi samler historierne om regeringskrisen på denne side. 

En chefkonsulent i Miljøstyrelsen undrer sig blandt andet over regeringens regnestykke, der ifølge ham viser en for stor positiv miljøeffekt af den såkaldte baseline. Det betyder de udefrakommende faktorer, der ikke omhandler landbrugspakken. Det er netop baseline-effekterne, som miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er blevet beskyldt for at pumpe op.

- Hvordan kan 44 procent af den samlede effekt så opnås allerede i 2016, spørger chefkonsulenten i en e-mail til ministeriet, Naturstyrelsen, NaturErhvervstyrelsen samt flere af de forskere fra Aarhus Universitet, der har leveret data til regeringens beregninger.   - Kort sagt har vi et stort behov for at kunne forstå principperne og har behov for en drøftelse med jer herom.   Ifølge Tim Knudsen, professor emeritus på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, antyder e-mail-korrespondancen, at faglige input er blevet tilsidesat   - Det er en anden måde at sige på, at man har tilpasset sig noget, der ligger ud over det faglige. Det kunne være nogle politiske forventninger, siger han til Berlingske.   Landbrugspakken, som blev vedtaget torsdag, har kastet blå blok ud i en dyb krise og har betydet, at et flertal i Folketinget har stillet et mistillidsvotum mod Eva Kjer Hansen.   Kommissions-formand: Landbrugspakke går imod anbefalinger Formanden for Natur- og Landbrugskommissionen siger nu fra over for regeringens omstridte landbrugspakke ifølge netavisen Altinget. Det er ikke rimeligt, at pakken begrundes med henvisning til anbefalingerne fra kommissionen, lyder kritikken fra formand Jørn Jespersen.
- Natur- og Landbrugskommissionen anbefalede utvetydigt, at man ikke afskaffede gældende regulering, før den nye regulering var på plads, siger han til Altinget.   Han henviser til, at landbrugspakken giver landmændene lov til at gøde mere i flere år, inden den nye målrettede regulering af landbruget er på plads.   Natur- og Landbrugskommissionen blev nedsat for at finde løsninger, der både kan gavne landbruget og naturen. En af kommissionens mest centrale anbefalinger var at indføre en ny og målrettet miljøregulering af landbruget.   Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) har flere gange under behandlingen af landbrugspakken koblet forslaget til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger, fordi man med pakken indfører målrettet regulering fra 2018.   Men Jørn Jespersen pointerer, at den nye regulering endnu ikke er plads.   - Det er på nuværende tidspunkt ganske usikkert, hvordan den målrettede regulering kommer til at virke, fordi den langt fra er på plads, siger han til Altinget.   Jørn Jespersen peger også på, at de miljøkompenserende tiltag i landbrugspakken er yderst usikre både miljøfagligt, juridisk og politisk. Og så peger han på, at Natur- og Landbrugskommissionen havde det ufravigelige mål, at EU's målsætninger på vandmiljøområdet skulle opfyldes.   Enhedslisten kritiserer ifølge Altinget også Eva Kjer Hansen for at koble landbrugspakken til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger.   Eva Kjer Hansen risikerer at ryge som minister, da oppositionen og De Konservative ikke har tillid til hende efter forløbet om landbrugspakken.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce