Nyheder fra Danmark i kort form

Velfærd

08/10/2014

Nick Allentoft

Eurovisionen, brokollapset, rejsevejledninger, Københavns Lufthavn, Børn i fængsel, efterårslyn og Danske Bank er historierne i dagens nyhedsoverblik fra Ritzau.

DR udleverer Eurovision-papirer efter politisk pres

KØBENHAVN: Danmarks Radio har besluttet at offentliggøre omdiskuterede dokumenter om kontrakter fra Eurovision. Det oplyser DR i en pressemeddelelse. Mandag kritiserede flere politikere med kulturminister Marianne Jelved (R) i spidsen DR for ikke at ville udlevere papirerne. Nu har DR efterfølgende ændret mening og offentliggør derfor papirerne på sin hjemmeside. - Vi har genovervejet sagen i lyset af den enorme politiske og mediemæssige interesse og har efter samråd med bestyrelsen besluttet at udlevere kontraktmaterialet, da spørgsmålet om udlevering af materialet nu overskygger sagens egentlige fokus, siger DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn. Eurovision endte med at blive markant dyrere, end der på forhånd var regnet med. 

 

Minister: Brokollaps på motorvej skal kulegraves

KØBENHAVN: Transportministeriet har sat gang i en uvildig undersøgelse af, hvorfor store dele af en bro styrtede ned på Helsingørmotorvejen den 27. september. Ingen personer kom noget til ved ulykken, men den skabte store trafikale problemer, da den stærkt befærdede motorvej var spærret for trafik i tre dage. I en mail til Ritzau skriver Transportministeriet, at den uafhængige undersøgelse dels skal finde ud af, hvorfor dele af broen kollapsede, dels skal komme med anbefalinger til, hvad man kan gøre for at undgå en lignende ulykke i fremtiden. Der vil blive nedsat en uafhængig ekspertgruppe til at gennemføre undersøgelsen. - Nordsjællands Politi og Arbejdstilsynet har afsluttet deres arbejde og tidligere meddelt, at de ikke finder grundlag for, at de skal forestå en uvildig ekspertundersøgelse. Ministeriet er altså af en anden opfattelse.

 

Rejsevejledninger til 28 lande skærpes

KØBENHAVN: Udenrigsministeriet har i den seneste tid skærpet rejsevejledningerne til en lang række lande, og nu er Indonesien føjet til listen af lande, hvor danskere skal være særligt agtpågivende. Dermed har ministeriet inden for kort tid skærpet rejsevejledningerne for i alt 28 lande. - Da der eksisterer en risiko for terrorangreb i Indonesien, bør forsigtighed udvises, skriver Udenrigsministeriet i sin rejsevejledning, men slår samtidig fast, at "det overordnede sikkerhedsniveau er ikke ændret". Samme melding lyder fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), som over for Ritzau afviser, at der skulle være en skærpet terrortrussel mod Danmark eller danske interesser i udlandet.

 

Københavns Lufthavn ramt af kortvarig strejke

KØBENHAVN: Københavns Lufthavn blev kortvarigt ramt af strejke tirsdag omkring middagstid. Det var bagagemedarbejderne i SAS Ground Handling, der nedlagde arbejdet, hvilket førte til, at SAS-fly holdt stille. SAS står for omkring 40 procent af trafikken i lufthavnen, og den halvanden time lange strejke betød, at mindst syv afgange blev aflyst. Også indtjekning og udlevering af passagernes bagage blev påvirket. Det vides ikke, hvorfor bagagefolkene nedlagde arbejdet, men der har været forhandlinger om arbejdstiden mellem SAS og de ansatte i SAS Ground Handling. SAS Ground Handling har omkring 5000 ansatte og tager sig af fly fra SAS og andre selskaber i Star Alliance. Heraf er 900 ansatte beskæftiget med at håndtere bagage.

 

Danske Bank døjer fortsat med utilfredse kunder

KØBENHAVN: Danskerne er blevet mere tilfredse med deres bank, og selv for Danske Bank, der i en længere periode har kæmpet med sit image hos kunderne, er tendensen ved at vende. Også selvom Danske Bank igen i år ligger på en absolut sidsteplads i en tilfredshedsmåling udført blandt danskerne. Det viser en ny undersøgelse fra det uafhængige og ikke-kommercielle selskab Epsi, der årligt måler bankkunders tilfredshed i hele Norden. Det er ifølge tallene igen den svenske Handelsbanken, der har de mest tilfredse kunder, mens Danske Bank altså er bundskraber. Selv om banken har mærket markante forbedringer i målingen på knap fem procentpoint blandt de private kunder, er der stadig "stor forskel" mellem Danske Bank og de øvrige banker.

 

Fem ejendomme ramt af sjældne efterårslyn

RIBE: Brandfolk i Ribe og omegn har haft en usædvanlig travl aften og nat, efter at et uvejr med hundredvis af lynnedslag ramte området i timerne omkring midnat. - Det har givet anledning til stor travlhed. Alle brande var i nærheden af Ribe, siger vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi Ivan Gohr Jensen. Den første melding kom klokken 23.14 om brand i en garage i Ribe. Syv minutter senere lød meldingen på brand i en stråtækt villa i Ribe. På den anden side af midnat fik politiet tre nye meldinger om skader fra lynnedslag. Det drejede sig om to villaer i Ribe samt et stuehus ved en landejendom ved Rødding. Ifølge DMI var der natten til onsdag omkring 800 lynnedslag i Danmark. - Det er ikke usædvanligt, at der er så mange lyn, men det er nok usædvanligt, at det er i oktober. Det har noget med den varme sommer at gøre. Havet er stadig varmt, og det tricker de mange lynnedslag, siger vagtchef ved DMI Thyge Rasmussen.

 

Danske børn udsættes for isolation i fængslerne

KØBENHAVN: Børn og unge i alderen 15 til 18 år kan sættes i isolation i de danske fængsler. Og det er sket 158 gange de seneste fem år, viser tal fra Kriminalforsorgen. Nogle børn blev isoleret i helt op til to uger, og det er uacceptabelt, mener både Børnerådet og Institut for Menneskerettigheder. Begge organisationer vil have sat en stopper for isolationsfængsling af børn. - Vi kan ikke være bekendt at isolere børn ned til 15-års-alderen i op til flere uger. Det strider imod Børnekonventionen og Børnekomiteens klare anbefalinger, siger formand for Børnerådet Per Larsen i en pressemeddelelse. Børnerådet har sammen med Institut for Menneskerettigheder derfor sendt et åbent brev til justitsminister Karen Hækkerup (S). - Vi ved fra flere studier, at isolationsfængsling kan have store psykologiske skadevirkninger, siger Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheder.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce