Nyheder fra Danmark i kort form

Infrastruktur

09/10/2014 10:50

Nick Allentoft

Vestagers afløser, dyk i antallet af asylansøgere, mere om flygtninge, isolation af unge, sygeplejerske dømt for uagtsomt manddrab, kartelsag i byggebranchen, en straffesags konsekvenser for frikendt major i forsvaret, mere om dagpenge samt regions fejl ved hjemløsedødsfald i København. Alt sammen i kort form her i dagens nyhedsoverblik.

Region Hovedstaden erkender fejl ved hjemløsedødsfald

KØBENHAVN: Region Hovedstaden slår fast, at akutberedskabets retningslinjer ikke blev fulgt, da en 33-årig hjemløs, der ventede på en ambulance på Amager, afgik ved døden. Den hjemløse mand døde mandag eftermiddag ved Amagerbro Metrostation i København, efter at der tre gange var blevet ringet 112. I alt gik der 26 minutter fra det første opkald, til ambulancen var fremme, og det var for lang tid, erkender Region Hovedstaden. I en redegørelse om hændelsesforløbet skriver Region Hovedstadens Akutberedskab, at det skyldes menneskelige fejl. Det står endnu ikke klart, hvad konsekvenserne bliver for de ansatte ved telefonen. 

 

LO kræver løsning på dagpengeproblem nu

KØBENHAVN: LO-formand Harald Børsting har indtil nu manet til besindighed, når Enhedslisten, SF og diverse fagforeninger har skreget på dagpengeændringer for at hjælpe de tusinder, der mister deres dagpenge. Men med fire konkrete forslag til de kommende finanslovforhandlinger melder landets mest magtfulde fagboss sig nu for alvor ind i debatten, skriver Politiken. De fire forslag, som ifølge LO-formanden ikke kan vente på regeringens dagpengekommission næste efterår, er først og fremmest en forlængelse af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse frem til, at et nyt dagpengesystem eventuelt bliver indført i 2016. Derudover foreslår han, at folk, der mister dagpengene og har mindre end fem år til efterlønsalderen, sikres et seniorjob, at folk på arbejdsmarkedsydelse får nedslag i a-kasse-kontingentet og at vikarjob i jobrotation skal tælle med som genoptjening til at blive dagpengeberettiget. Sammenlagt koster de fire forslag ifølge LO's beregninger netto omkring 250 millioner kroner.

 

Advokat: Major fik sin karriere ødelagt af straffesag

KØBENHAVN: Efter frifindelsen af en kompagnichef i Afghanistan kritiserer mandens forsvarer auditørkorpset for overhovedet at have rejst sagen. - Man har ødelagt majorens videre karriere i forsvaret. Han er ikke længere i forsvaret, og han kommer ikke tilbage, siger advokat Stine Gry Johannesen. - Han blev stemplet på grund af den sag, der blev rejst, tilføjer hun. Majoren var tiltalt for grov pligtforsømmelse ved at have oprettet en bødekasse til såkaldte dummebøder. Soldater, der havde gjort noget forkert, kunne undgå at blive indberettet i det officielle system ved at lægge penge i kassen, lød påstanden fra Forsvarets Auditørkorps. Efter at have hørt en række vidner har Østre Landsret onsdag frifundet majoren. 

 

Sværvægter i byggebranchen er indblandet i stor kartelsag 

KØBENHAVN: Entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen er en af de 25 danske byggevirksomheder, som har fået en bøde af Bagmandspolitiet. Dermed trækkes en af branchens absolutte sværvægtere ind i den hidtil mest omfattende kartelsag i den danske byggebranche. Enemærke & Petersen er nemlig et datterselskab af MT Højgaard. - Det handler om en tilbudssag i 2009, da en af vores tidligere medarbejdere helt alene og kun den ene gang har opført sig konkurrencebegrænsende, siger Svend R. Hartmann, administrerende direktør i Enemærke & Petersen, til Jyllands-Posten erhvervssite epn.dk. - Lige så snart vi fik kendskab til sagen, blev medarbejderen fyret, tilføjer han.

 

Sygeplejerske dømt for uagtsomt manddrab

NYKØBING FALSTER: Efter næsten tre års ventetid faldt der onsdag dom i Retten i Nykøbing Falster over en sygeplejerske for et uagtsomt manddrab med medicin. Episoden fandt sted på medicinsk afdeling på Nykøbing Sygehus i december 2011, skriver Folketidende.dk. En sygeplejerske erkendte at have givet en ældre mandlig patient 10 milligram af det bedøvende stof Midazolam, da han var for urolig til at modtage den behandling, hun mente, han havde brug for. Patienten fik kort efter hjertestop, blev genoplivet, men døde få dage senere af de hjerneskader, han fik under hjertestoppet. Selvom sygeplejersken havde erkendt de faktiske omstændigheder, så nægtede hun sig skyldig i uagtsomt manddrab. Byretten idømte hende 20 dagbøder a 1000 kroner.

 

Justitsminister vil undersøge isolation af unge

KØBENHAVN: Både regeringens støtteparti SF og Kriminalforsorgsforeningen kalder det uacceptabelt, at børn og unge i alderen 15 til 18 år er blevet sat i isolation i de danske fængsler. Siden 2009 er det sket 158 gange, viser tal fra Kriminalforsorgen ifølge Børnerådet. Trods kritikken er justitsminister Karen Hækkerup (S) ikke umiddelbart klar til at forbyde den praksis, men hun vil se på, om man kan finde alternativer. Nogle børn og unge bliver isoleret i helt op til to uger, og det har fået Børnerådet og Institut for Menneskerettigheder til at sende et åbent brev til justitsministeren. Formanden for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting, opfordrer til et forbud mod isolation af børn og unge.

 

DF og LA: Flygtninge skal sendes til udlandet

KØBENHAVN: Tonen i den danske udlændingedebat bliver nu skærpet. Dansk Folkeparti foreslår at sende flygtninge fra verdens krige og konfliktområder videre til et af verdens ulande, hvis de kommer til Danmark og opnår asyl. Og Liberal Alliance meldte onsdag sig på banen med et lignende forslag. Danmark skal som modydelse bruge bistandsmidler på at oprette og drive asyllejre i modtagerlandet. Målet er, at Danmark slet ikke skal have udlændinge med asylstatus på dansk grund. Kun kvoteflygtninge skal ikke sendes af sted, lyder det. Liberal Alliance melder sig i Jyllands-Posten på banen med et lignende forslag ved at foreslå et totalt stop for alle flygtninge, der rejser til Danmark fra krige som den aktuelle i Syrien. Det ventes, at der kommer 20.000 asylansøgere til Danmark i 2014.

 

Røde Kors: Pludseligt dyk i antallet af asylansøgere

KØBENHAVN: For første gang i flere måneder har færre flygtninge banket på Danmarks dør og ansøgt om at få asyl. Det oplyser Røde Kors ifølge Berlingske, og Rigspolitiet bekræfter udviklingen over for avisen. Antallet af asylansøgere, der når Danmark fra eksempelvis Syrien, falder, og Anne la Cour, der er asylchef i Røde Kors, melder om, at "vi nu er nede på færre end 100 asylansøgere om ugen." Det er Røde Kors, der står for driften af Center Sandholm og dermed også indkvarteringen af alle nyankomne asylansøgere i Danmark. Men her kender man ikke forklaringen på udviklingen. Det kan muligvis hænge sammen med, at den aktuelle debat om stramninger på udlændingeområdet i Danmark påvirker flygtninge og menneskesmuglere. En anden forklaring er regeringens udmelding om kun at give særlige tidsbegrænsede opholdstilladelser.

 

Lidegaard overtager Vestagers valgkreds i Rudersdal

RUDERSDAL: Udenrigsminister Martin Lidegaards (R) chancer for at blive valgt ind i Folketinget ser ud til at være forbedret, efter at han onsdag aften som ventet er blevet valgt til De Radikales folketingskandidat i Rudersdal. Dermed overtager han sin forhenværende partileder Margrethe Vestagers kreds, og de nordsjællandske vælgere kan dermed stemme på ham ved næste folketingsvalg, der kommer senest i september 2015. Han sidder i øjeblikket ikke i Folketinget, men blev i 2011 hentet ind i den nuværende regering som klima- og energiminister fra posten som formand for og stifter af den grønne tænketank Concito.

 

Mest Læste

Annonce