Nyheder fra Danmark i kort form

Velfærd

07/11/2014 08:43

Nick Allentoft

Minister afbryder rejse, ny bred filmaftale med flere penge, skattely-skandalen, terrorist-sprængstof fører til fængsel, trafikdrab, mere listeria-skandale, stigende huspriser, bombninger i Irak,

Regering vil stramme grebet om skattely og hvidvask

KØBENHAVN: Mere kontrol med hvidvask, større åbenhed om de reelle ejere bag selskaber og fonde samt et øget internationalt samarbejde er blandt de værktøjer, som regeringen nu vil tage i brug for at dæmme op for strømmen af penge, der hvert år forsvinder i skattely. Det fremgår af regeringens skattely-pakke, som skatteminister Benny Engelbrecht (S) og erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) fremlagde torsdag. Det skønnes ifølge regeringen, at mellem tre og fem milliarder kroner hvert år fordufter ud af landet og havner i skattely i stedet for at havne i den danske kasse, og derfor præsenterer regeringen nu otte forslag, der skal sætte en prop i røret.

 

Ny filmaftale skal sikre variation i dansk film

KØBENHAVN: Flere filmeksperimenter, bedre computerspil og udvikling af nye digitale forretningsmodeller. Det er målet for den brede politiske filmaftale indgået af alle partier, der sikrer, at dansk filmproduktion bliver tilført yderligere midler i perioden 2015 til 2018. Pengene skal blandt andet gå til at producere flere lavbudgetfilm til gavn for både filmselskaberne og skuespillerne. Dansk filmproduktion tilføres i aftaleperioden 70 millioner kroner. Midlerne skal bruges til at hjælpe filmbranchen med omstillingen til det digitale salg af film. Desuden øges støtten til computerspil fra 20 til 40 millioner kroner. - Jeg er glad for, at alle Folketingets partier er enige om, at dansk film fortsat skal levere kvalitet og gode fortællinger, lød det fra kulturminister Marianne Jelved (R).

 

Minister afbryder Afrika-tur for at forhandle finanslov

KØBENHAVN: Regeringens forslag om at bruge 2,5 milliarder kroner fra udviklingsbistanden til at betale for det stigende antal asylansøgere har i de seneste uger været en alvorlig forhindring for en finanslovaftale. Og nu skærper regeringen tilsyneladende bestræbelserne for at finde en løsning. I hvert fald afbryder udviklingsminister Mogens Jensen (S) sin rejse til Afrika med kronprinsesse Mary for at vende hjem og deltage i finanslovforhandlinger, oplyser Udenrigsministeriet. Mogens Jensen lander i Danmark fredag eftermiddag. Det har tidligere været fremme, at Mogens Jensen og hans embedsmænd har udarbejdet en liste over, hvilke projekter, man mener, kan skæres bort i forsøget på at finde penge til at håndtere det ekstraordinært store antal asylansøgere. Beslutningen om at vende hjem kan være et tegn på, at parterne nu for alvor vil gå i detaljer med, hvor der eventuelt kan skæres. 

 

Endnu en person er smittet med rullepølse-listeria

KØBENHAVN: Endnu en person er blevet smittet med den type listeria, som stammer fra Jørn A. Rullepølser. Dermed er antallet af smittede personer oppe på 41, hvoraf de 17 er døde. Det oplyser Statens Serum Institut, SSI. Prøven fra patienten har vist, at listeriabakterierne er fra samme stamme, som blev fundet i kødprodukter fra producenten Jørn A. Rullepølser i sommer. Det nye tilfælde kommer blot en måned efter, at endnu to tilfælde blev fundet, oplyser SSI. Produkterne fra rullepølsefabrikken blev trukket tilbage, da der i august fandt et listeriaudbrud sted på fabrikken. Men sundhedsmyndighederne finder fortsat smittede fra netop det udbrud.

 

Sprængstoffet Satans Mor udløser fængsel til nordjyde

HJØRRING: En 23-årige nordjyde har fremstillet 10 gram af et blandt terrorister yndet sprængstof, og det koster ham nu halvandet års fængsel. Dommen over manden er faldet torsdag ved Retten i Hjørring, og den 23-årige valgte at acceptere rettens afgørelse, oplyser anklager Susanne Hansen fra Nordjyllands Politi. - Han er blevet varetægtsfængslet efter dommen frem til afsoningen, siger hun til Ritzau. Sagen drejer sig om sprængstoffet TATP, der på grund af sin ustabilitet også går under navnet "Satans Mor". Den dømte lå inde med 10 gram af sprængstoffet, da politiet i anden anledning var på mandens adresse i Brønderslev i sommer. På adressen fandt politiet også kemikalier og udstyr, som kunne anvendes til fremstilling af yderligere sprængstof. Det var blandt andet "Satans Mor", som blev brugt ved terrorangrebet i London tilbage i 2005.

 

Danske fly har smidt 39 bomber i Irak på tre uge

KØBENHAVN: 39 bomber på 41 missioner. Det er det foreløbige bidrag fra de danske F-16-fly, der er udsendt i Irak i kampen mod Islamisk Stat (IS) i området, oplyser Forsvaret på sin hjemmeside. Siden den forrige opdatering på den militære mission i Irak har Danmarks F-16-fly fløjet 14 missioner i det centrale og nordlige Irak. - Missionerne, som de danske fly har deltaget i, har været offensive. Det har i den forgangne periode udelukkende drejet sig om Close Air Support-missioner (CAS), hvor flyene er indsat som luftstøtte til styrker på landjorden, skriver Forsvaret og uddyber: - I den seneste periode har de danske fly derfor udført en del opgaver inden for det, der kaldes NTISR (Non Traditional Intelligence and Surveillance Reconnaisance). Her overvåger flyene for eksempel bygninger, personer eller køretøjer med det formål at bidrage til koalitionens samlede efterretningsbillede. Ligeledes overvåges også kamphandlinger, hvor flyene så samtidig er klar til at støtte med bomber, hvis det er nødvendigt.

 

Huspriserne steg i 40 kommuner i oktober

KØBENHAVN: Det blev en lille smule dyrere at købe hus i oktober i forhold til måneden før. I snit steg priserne med 0,2 procent - men det er kun i 40 af landets 98 kommuner, at salgsprisen steg. I forhold til oktober sidste år, er huspriserne steget med 2,4 procent, viser Boligsidens Markedsindeks. I Region Hovedstaden steg salgspriserne med 0,8 procent, og i Region Syddanmark og Region Sjælland steg salgspriserne i oktober med 0,7 og 0,6 procent. I den anden ende ligger Nord- og Midtjylland. Her faldt priserne på et hus med henholdsvis 1,2 og 0,8 procent i oktober, viser markedsindekset. - Trods svingende prisudvikling i de forskellige landsdele er der en klar tendens til, at der bliver handlet flere boliger i år end årene før. I 2014 er der indtil videre blevet solgt markant flere boliger, siger Birgit Daetz, der er kommunikationschef for Boligsiden.

 

36-årig mand dræbt i trafikulykke på Mors

THISTED: En 36-årig mand har livet torsdag aften mistet livet i en trafikulykke på Mors. Manden kørte direkte ud foran en bil, da han overså en ubetinget vigepligt. Det oplyste vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi Gert Høeg til Ritzau. - Han overser vigepligten og kører ud foran en bil, der kommer fra hans venstre side, sagde vagtchefen. Føreren af den anden bil, en 18-årig mand fra Mors, blev alvorligt kvæstet i ulykken. Han er blevet overført til Aalborg Universitetshospital, mens en 14-årig dreng, der var passager i bilen, blev kørt på Thisted Sygehus med mindre kvæstelser. Ulykken skete kort før klokken 18 torsdag aften i krydset Feggesundvej og Nørrebro lidt uden for Nykøbing. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce