Nyheder fra Danmark i kort form

Infrastruktur

15/10/2014 11:01

Nick Allentoft

Overfald på borgmester, EL krav om højere bilafgifter, Formandskamp i Grønland, hacking i virksomheder, Hedegaard-sagen, Ebola, Alternativets indsamling af underskrifter, Jess Ingerslev er død, lægemangel forværres og en sygeplejerske, der reddede seksårig fra druknedød i svømmehal. Dagens nyheder i kort form.

Skuespiller Jess Ingerslev er død

KØBENHAVN: Skuespiller Jess Ingerslev er død efter længere tids sygdom. han blev 67 år gammel. Ingerslev tabte mandag kampen mod kræft, mens han var omgivet af sin familie. Skuespilleren, der blev født i Aalborg, var i mange år gift med skuespillerinden Inger Hovman. Sammen med hende havde han døtrene Marie og Persille. Jess Ingerslev blev udlært som skuespiller på Odense Teater i 1973. Mange husker nok DR's børneserie "Ude på noget" med Palle, Polle og Ruth. Trioen, der kunne rejse rundt i hele verden ved at fotografere med et kamera, blev spillet af Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby. Skuespillerinden Ghita Nørby, 79 år, har også spillet sammen med Jess Ingerslev mange andre forestillinger. - Åh nej. Jeg har spillet meget med Jess og holdt forfærdeligt meget af ham. Den dybt musikalske begavede mand. Han var vidunderlig og kunne det hele. Ganske enkelt, siger Ghita Nørby til bt.dk.

/ritzau/

 

Ny prognose: Lægemangel forværres markant

KØBENHAVN: Er det svært at få tid hos lægen? Er der langt mellem lægerne i landområderne? Så er det intet i forhold til, hvordan situationen ser ud om 20 år, for der vil der mangle 5500 læger i forhold til danskernes behov for lægehjælp. Sådan lyder konklusionen fra Yngre Læger i den første prognose af sin art herhjemme, der vurderer efterspørgslen på læger, skriver Politiken. Hidtil har Sundhedsstyrelsen kun vurderet, hvor mange læger vi får i fremtiden - ikke om antallet passer med behovet for lægehjælp. I 2012 kunne lægerne håndtere 93 procent af vores efterspørgsel på lægelig arbejdskraft. Derfor har vi ventetider inden for visse lægelige specialer og områder i landet. Ifølge den nye prognose vil lægerne om 20 år kun kunne håndtere 83 procent af efterspørgslen.

/ritzau/

 

Sygeplejerske redder seksårigs liv i svømmehal

GLOSTRUP: En sygeplejerske var tirsdag stærkt medvirkende til, at en seksårig dreng reddede livet i Glostrup Svømmehal. Drengen var i svømmehallen med pædagogerne fra en SFO, men på et tidspunkt opdager man, at han ligger livløst i bassinet, oplyser vagtchef Michael Bundgaard fra Københavns Vestegns Politi. - Han bliver reddet op, og der bliver iværksat livreddende førstehjælp. Der befinder sig tilfældigvis en civil sygeplejerske i svømmehallen, som deltager i førstehjælpen, og hun gør et rigtig godt stykke arbejde, fortæller vagtchefen. Region Hovedstaden sendte en ambulance og en akutlægebil til stedet, og drengen blev efterfølgende bragt til Rigshospitalets Traumecenter. Drengen har det godt efter omstændighederne og vil komme sig helt, oplyste Glostrup Kommune i en pressemeddelelse tirsdag eftermiddag. 

/ritzau/

 

Alternativet er halvvejs på første etape mod Borgen

KØBENHAVN: Partiet Alternativet, der kæmper for en plads i Folketinget, er kommet et stykke nærmere målet. Tirsdag meddelte partiet, at man nu har 10.248 vælgererklæringer og dermed er halvvejs mod at kunne stille op til næste folketingsvalg, der kommer senest i september næste år. - Det er selvfølgelig mere end motiverende, at vi nu er halvvejs. Og det afspejler også, at Alternativets mærkesager om ny politisk kultur, seriøs bæredygtig omstilling og opgør med ensidig fokus på vækst, vækker genklang blandt flere og flere danskere, siger partiets stifter, Uffe Elbæk. Alternativet skal have 20.260 for at kunne stille op til Folketinget. Den tidligere Radikale kulturminister er blandt de ti spidskandidater, som partiet Alternativet har valgt blandt 18 kandidater.

/ritzau/

 

Politiet lukkede ekspedition på grund af ebola-frygt

KØBENHAVN: På grund af frygt for ebola besluttede Københavns Politi tirsdag eftermiddag at lukke ekspeditionen på Station City på Vesterbro. Årsagen var, at betjente ved stationen var i nærkontakt med en mand fra Nigeria med kraftige influenzasymptomer, oplyser politiet. Såvel den syge mand som betjente blev isoleret. En læge blev tilkaldt for at vurdere situationen, og efter kort tid blev sagen opklaret - manden lider ikke af en smitsom sygdom. Derefter blev ekspeditionen på politistationen igen tilgængelig.

/ritzau/

 

EL-krav til finanslov: Bilafgifter skal forhøjes markant

KØBENHAVN: Det skal være dyrere at købe bil i Danmark, mener Enhedslisten, der i stedet vil bruge penge på billigere offentlig transport og bedre forhold for cyklister. Partiet vil have en omlægning af registreringsafgiften med ind i forhandlingerne om næste års finanslov. - Regeringen lovede i sit regeringsgrundlag en grøn omlægning af bilafgifterne, og de kan kun opfylde ambitionerne, hvis de får os og SF med. Men det er ved at være sidste udkald, hvis de skal nå det inden valget. Vi bør satse på den kollektive trafik, og det er der nogen, som skal betale for, siger Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, til Berlingske. Konkret foreslår Enhedslisten, at de særlige fradrag for eksempelvis selealarmer og ABS-bremser bør afskaffes. 

/ritzau/

 

Tårnby-borgmester blev overfaldet på renseri

TÅRNBY: En tur på renseriet udviklede sig mandag dramatisk for Tårnbys borgmester, Henrik Zimino (S). På renseriet blev borgmesteren opsøgt af en 33-årig mand, som efter alt at dømme ikke bryder sig synderligt om byens førstemand. - Han overfalder i første omgang borgmesteren verbalt, og efterfølgende tager manden fat i borgmesteren og rusker ham, fortæller politikommissær Steen Jensen fra Københavns Politis Station Amager. Politiet kom efterfølgende til stedet og anholdt den 33-årige mand. Manden er tirsdag blevet fremstillet i grundlovsforhør i Københavns dommervagt, hvor han er blevet varetægtsfængslet i foreløbig 13 dage. Manden vil dog ikke umiddelbart acceptere rettens afgørelse og har kæret kendelsen om fængsling til Østre Landsret. Ifølge Steen Jensen har mandens motiv formentlig været utilfredshed med boligsituationen i Tårnby Kommune, hvor manden tidligere har boet. Den 33-årige er sigtet efter straffelovens bestemmelse om vold eller trusler mod offentlig ansat. 

/ritzau/

 

Samråd: Ministre skal forklare sig i Hedegaard-sag

KØBENHAVN: Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og justitsminister Mette Frederiksen (S) skal torsdag klokken ni i samråd i Folketingets Udenrigsudvalg for at besvare spørgsmål om Tyrkiets mulige løsladelse af manden, der angiveligt forsøgte at dræbe forfatteren og islamkritikeren Lars Hedegaard i februar sidste år på Frederiksberg. Udenrigsudvalget vil blandt andet have svar på, hvad regeringen vil gøre i tilfælde af, at Tyrkiet har løsladt Hedegaards formodede gerningsmand. Ministrene er også blevet bedt om at redegøre for status for udleveringen af den 27-årige mistænkte i sagen. Den formodede gerningsmand blev fængslet i Tyrkiet tidligere i år. Det var gennem afhøringer af et medlem af den mistænktes familie, at Københavns Politi blev opmærksom på, at den 27-årige angiveligt er blevet løsladt fra fængslet i Tyrkiet. De danske myndigheder har indtil videre ikke haft held med at få oplysningerne bekræftet hos de tyrkiske myndigheder. 

/ritzau/

 

Undersøgelse: Hver tiende virksomhed er hacket

KØBENHAVN: Hackere har med deres lange fingre på tastaturer rundt om i verden haft succes med at bryde ind i omkring hver tiende danske virksomhed, organisation eller offentlige myndighed og stjæle oplysninger det seneste år. Flere af virksomhederne har lidt betydelige økonomiske tab, og virksomheder med flere end 250 ansatte er særlig ramt, viser svarene fra 700 it-professionelle i en undersøgelse lavet af Ingeniørforeningen, IDA, i oktober. Den mest almindelige konsekvens af hackerangrebene er, at fortrolige oplysninger om kunder havner i hackernes hænder. For eksempel cpr-numre eller kontokortoplysninger. Det er sket i næsten hvert femte tilfælde af de gennemførte sikkerhedsbrud, viser undersøgelsen. Syv procent af virksomhederne har fået stjålet fortrolig viden om produkter, og seks procent har lidt betydelige økonomiske tab. 

/ritzau/

 

Grønlandsk minister bag Hammonds fald vil være ny formand

NUUK: Kandidatfeltet til formandsposten i Grønlands hidtidige statsministerparti, Siumut, vokser fortsat. Nu har Nick Nielsen også meldt sig ind i kampen forud for, at Siumut skal vælge ny formand på en ekstraordinær generalforsamling lørdag. Det skriver Sermitsiaq. Også Siumuts folketingsmedlem Doris Jakobsen og Kim Kielsen har meldt sig på banen som ny formand. Kim Kielsen er lige nu fungerende regeringschef efter at Aleqa Hammond trak sig 1. oktober på grund af en revisionssag, hvor hun har brugt godt 100.000 kroner fra selvstyrets landskasse til private formål. Den tidligere kultur- og kirkeminister Nick Nielsen mener, at han kan skabe fornyelse i Siumut efter Aleqa Hammond. Nick Nielsen valgte at træde ud af Naalakkersuisut (Grønlands regering, red.) den 1. oktober og var derved stærkt medvirkende til at få Hammond til at træde tilbage. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce