Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

25/11/2014 09:20

Suleman Haider

Ekspert: Farvel til Lundbeck-chef var det eneste rigtige, Ministerium blåstempler forbud mod hovedbeklædning, Minister udnævner ny vismand til økonomisk råd, Tømrer får 12 års fængsel for altandrab i Lyngby, Udvalg revser studerende: De bør læse 20 procent mere, Mange danskere får udsigt til lavere varmeregning, 100 asylansøgere er stuvet sammen i en gymnastiksal, Uddannelsesminister parat til at ændre taxametersystemet.

Ekspert: Farvel til Lundbeck-chef var det eneste rigtige 

KØBENHAVN: Har investorerne først mistet tilliden til et selskab, kan det koste mange millioner kroner på aktiekursen. Og det har et selskab ikke råd til. Derfor måtte bestyrelsen i Lundbeck også skride hårdt til værks og sige farvel til deres topchef. Sådan lød det mandag fra professor og ledelsesekspert ved Aalborg Universitet Anders Drejer, efter at Ulf Wiinberg, topchef i Lundbeck, måtte forlade sin post, fordi han havde modtaget en gave på 55 aktier fra biotekvirksomheden Stratified Medical ltd. - Der må ikke kunne stilles spørgsmålstegn ved en virksomhed. Det kan undre nogen, at sagen i Lundbeck bliver så stor, når direktøren selv har fortalt bestyrelsen om aktiegaven. Men der skal være tillid fra investorerne. Ellers kan det gå og blive dyrt, sagde Anders Drejer. 

 

Ministerium blåstempler forbud mod hovedbeklædning

KØBENHAVN: Hver gang burkaer og niqaber har været til debat, er forslagene om at forbyde de religiøse beklædningsgenstande blevet afvist med henvisning til, at et forbud vil være ulovligt. Men ifølge Jyllands-Posten holder det ikke længere stik. I 2009 lød argumentet, at et forbud var i strid med både grundloven og den europæiske menneskerettighedskonvention. Nu er det ingen af delene. Juridisk er der nemlig intet i vejen for – indirekte – at forbyde de muslimske burkaer, niqaber og andre heldækkende beklædningsgenstande i det offentlige rum. Forbuddet skal blot gælde alle former for heldækkende beklædning. Det meddelte justitsminister Mette Frederiksen (S), da Folketinget fredag behandlede et forslag fra Dansk Folkeparti om at forbyde maskering og heldækkende beklædning i det offentlige rum.

 

Minister udnævner ny vismand til økonomisk råd

KØBENHAVN: Der var skiftedag i Det Økonomiske Råd mandag. Vismand og professor Claus Thustrup Kreiner forlod rådet, mens Carl-Johan Dalgaard, professor i økonomi på Københavns Universitet, er ny vismand. Det er økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), der har udpeget den nye vismand. Og Carl-Johan Dalgaard bliver nu medlem af Det Økonomiske Råd, hvis opgave det er at kigge dansk økonomi efter fra alle mulige vinkler og komme med inspiration og forslag til, hvad samfundet har mest gavn af. De økonomiske vismænd er uafhængige og kommer med en økonomisk rapport to gange om året. Oveni har de i år også fået til opgave at være økonomisk vagthund over regeringens finanspolitik. Carl-Johan Dalgaard er uddannet cand.polit. og ph.d. fra Københavns Universitet. 

 

Tømrer får 12 års fængsel for altandrab i Lyngby

LYNGBY: Det koster den 30-årige Tor Clausen-Ley 12 år i fængsel, at han 9. januar i år skar halsen over på sin kammerat og kollega - den 28-årige familiefar Nikolaj Dyrner. Efter drabet placerede han liget på sin altan i Lyngby, hvor det lå i fem dage. Retten i Lyngby afsagde dommen mandag. Tor Clausen-Leys forsvarer, Ervin Birk, sagde med det samme i retten, at hans klient modtager dommen. - Det er en enig domsmandsret, der er blevet enige med hensyn til skyld og dom. Vi lægger forklaringer, blandt andet fra tiltaltes tidligere kæreste og steddatter til grund for dommen, sagde dommeren Søren Holm Seerup efter domsafsigelsen. Det var den drabdømtes daværende kæreste, der meldte ham til politiet fem dage efter, at drabet var begået i deres fælles lejlighed. Hun havde været til stede i et tilstødende værelse, da drabet fandt sted. 

 

Udvalg revser studerende: De bør læse 20 procent mere

KØBENHAVN: Studerende på de videregående uddannelser bruger ikke nok tid på at have næserne i bøgerne, lød det mandag fra kvalitetsudvalget for videregående uddannelser. I udvalgets rapport til uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) hedder det, at de studerende generelt bruger 1350 timer om året på deres studie, hvis man regner med, at de har to eksamensperioder. Det er 275 timer færre timer om året end en fuldtidsansat i den private sektor. Og det er langt fra nok, siger udvalget. Der er store forskelle mellem uddannelserne, men i gennemsnit skal de danske studerende læse omkring 20 procent mere for at nå målet. Desuden skal universiteter og andre uddannelsesinstitutioner dokumentere, at deres elever bruger 1650 timer årligt, som det kræves for at læse på fuldtid og for at opnå de 60 ECTS-point, som udgør en fuldtidsuddannelse.

 

Mange danskere får udsigt til lavere varmeregning

KØBENHAVN: Er du en af de danskere, der modtager varme fra et af de 50 såkaldte barmarksværker, kan du muligvis se frem til at spare tusindvis af kroner. Regeringen lagde nemlig mandag op til, at barmarksværkerne skal frigøres fra tvangsbindingen af dyr naturgas til fordel for grøn biomasse. - Nu giver vi yderligere 50 barmarksværker frit brændselsvalg, og det har tidligere givet markant lavere varmeregninger i nogle af yderområderne. Her er der eksempler på, at nogle varmekunder betaler en helt urimeligt høj pris, sagde socialdemokraternes energiordfører, Jens Joel, til DR Nyheder. De fleste barmarksværker ligger i Midt- og Nordjylland. De har i gennemsnit tilsluttet 250 forbrugere. På landsplan er cirka 18.000 forbrugere tilsluttet barmarksværkerne.

 

100 asylansøgere er stuvet sammen i en gymnastiksal

HERNING: En gruppe på omkring 200 mandlige asylansøgere fra Syrien og Eritrea klager over forholdene i et midlertidigt nødindkvarteringscenter i Herning, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag. 100 har siden midten af oktober sovet i en stor gymnastiksal, mens resten lever på 22-mands stuer i Beredskabsstyrelsens lokaler på H.P. Hansens Vej. - Vi spiser i et koldt telt og sover i en gymnastiksal med 100 mennesker. Det er ikke værdigt for et kongerige som Danmark at byde os disse forhold. Det er som et åbent fængsel, hvor vi skal sove i hestebokse, siger syriske Haithem Bayour til Jyllands-Posten. Centerleder Torben Gregersen bekræfter, at en række utilfredse asylansøgere har henvendt sig med kraftig kritik af forholdene på centret.

 

Uddannelsesminister parat til at ændre taxametersystemet

KØBENHAVN: Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) er parat til at se på ændringer af det omdiskuterede taxametersystem, der betyder, at uddannelsesinstitutionerne får penge efter det antal studerende, som de optager. - Det kunne godt se ud, som om det ikke var den bedste måde at finansiere kvalitet på. At det ikke nødvendigvis fremmer en kultur på de videregående uddannelser, hvor kvalitet bliver sat højt. Og det går ikke, siger Sofie Carsten Nielsen til Politiken tirsdag. Meldingen kommer samtidig med, at regeringens kvalitetsudvalg har fremlagt en rapport, som fastslår, at danske uddannelser skaber for lidt læring, og at kvaliteten kan "forbedres markant". Udmeldingen vækker glæde hos både Venstres og Socialdemokraternes uddannelsesordførere.

 

Mest Læste

Annonce