Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

05/12/2014 09:23

Suleman Haider

Afghanske tolke får opholdstilladelse, Sengerygning kostede to livet i brand, VKO forlader forhandlingerne om vandselskaber, Jesper Christensen skal være Bond-skurk igen, Anklager bortvist fra stor banksag, Danskernes gavmildhed har overlevet finanskrisen, Trafikordfører erkender pengebrøler, Minister skrotter sit eget åbenhedsregister.

Afghanske tolke får opholdstilladelse

KØBENHAVN: Fem afghanske tolke, som er truet efter at have arbejdet for de danske styrker i Afghanistan, har fået opholdstilladelse i Danmark. De afghanske tolke har tidligere fået indrejsetilladelse, så de kunne få deres sager behandlet i Danmark, oplyser Forsvarsministeriet. Tolkene har været ansat i mere end 12 måneder og har arbejdet i frontlinjen for de danske soldater i Helmand. De har kunnet vælge mellem en lønpakke, en uddannelsespakke, at søge genbosætning i Storbritannien, eller at søge indrejsevisum til Danmark med henblik på at søge om asyl. 

 

Sengerygning kostede to livet i brand

KØBENHAVN: En 82-årig mand og hans 54-årige søn mistede tidligt torsdag morgen livet i en brand i deres fælles lejlighed på Nørrebro i København. Branden brød ud i en stuelejlighed i Birkegade, og klokken 02.41 blev brandvæsnet alarmeret, men det var altså for sent til at redde mændenes liv. Efter alt at dømme opstod branden, fordi sønnen havde røget i sengen og var faldet i søvn, før han fik slukket cigaretten helt. - De har ligget i deres respektive værelser, og det tyder på, at sønnen har ligget og røget i sin seng. Så er der startet en såkaldt glødebrand, hvor det ryger rigtig meget, og så er begge mænd omkommet af røgforgiftning, siger politikommissær René Hansen fra Københavns Politi.

 

VKO forlader forhandlingerne om vandselskaber

KØBENHAVN: Det bliver ikke muligt at nå til enighed om en ændring af vandsektorloven blandt de politiske bagmænd. Det står klart, efter at Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative har forladt forhandlingerne i Miljøministeriet. - Vi kan simpelthen ikke finde en løsning på skattespørgsmålet, og vi kan ikke blive enige om, hvor store vandselskaberne skal være, før de er omfattet af loven. Vi er blevet enige om, at nu er det nok, sagde Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen. Hun henviser til det forhold, at vandværkerne har vist sig at få langt større skatteregninger, end man regnede med, da man udskilte dem i statsejede selskaber med vandsektorloven fra 2009. Det vil ifølge beregninger, som Deloitte har foretaget for vandselskabernes forening, Danva, udvikle sig til en ekstraregning på tre til fire milliarder kroner for selskaberne. 

 

Jesper Christensen skal være Bond-skurk igen

KØBENHAVN: Den danske skuespiller Jesper Christensen skal for tredje gang være skurk, når agent 007 igen ruller over lærrederne i biograferne i 2015. Det oplyser skuespilleren til Euroman.dk. Jesper Christensen optrådte i James Bond-filmene "Casino Royal" og "Quantum of Solace" i rollen som Mr. White, og også i den nye film, der har fået navnet "Spectre", optræder han som Mr. White. Filmen bliver igen instrueret af Sam Mendes, og i hovedrollen er Daniel Craig. Han flankeres denne gang af Oscar-vinderen Christopher Waltz, wrestling-stjernen David Bautista samt Ralph Fiennes. De nye Bond-piger bliver spillet af Monica Belushi og Léa Seydoux. 

 

Anklager bortvist fra stor banksag

HJØRRING: Vestre Landsret finder Bagmandspolitiets anklager i en stor sag mod otte bankchefer inhabil. Anklager Ane Kallmayer Bach er dermed sat af sagen, oplyser advokat Andro Vrlic. Otte chefer fra Ebh Bank, Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland er anklaget for mandatsvig, bedrageri og kursmanipulation i en sag, som for øjeblikket behandles i Retten i Hjørring. Anklager Ane Kallmayer Bach har tidligere været privat advokat, og i den forbindelse har hun arbejdet med konkursboet i Ebh Fonden, der er et af "ofrene" for den påståede kriminalitet. 

Danskernes gavmildhed har overlevet finanskrisen 

KØBENHAVN: Danskerne sparer muligvis op og bytter weekendens dyre flaske rødvin ud med en billig her i årene efter finanskrisen. Men vi sparer ikke på støtten til en god sag, skriver Kristeligt Dagblad. Tværtimod viser en ny analyse af pengestrømmene til dansk velgørenhed, at overskuddet fra velgørenhedsindsamlinger er steget med 57 procent fra 2009 til 2013. Eller fra 269 til 422 millioner kroner. Det er især sygdomsbekæmpende organisationer og handicaporganisationer, der har mærket danskernes gavmildhed de senere år. Her er udbyttet mere end fordoblet fra 2009 til 2013. Det svarer til et spring på 124 millioner kroner.

 

Trafikordfører erkender pengebrøler

KØBENHAVN: Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, modtog omkring 200.000 kroner i støtte fra en erhvervsklub til den seneste valgkamp, men pengene blev aldrig opgivet til myndighederne. Det er et brud på partistøtteloven. En lobbyorganisation for transport var blandt donorerne til politikeren, hvis mærkesag er netop transportområdet. Det viser aktindsigter i ansøgninger om partistøtte til Region Midtjylland og Viborg Kommune, som Berlingske er i besiddelse af. Ved sidste folketingsvalg modtog Venstre-politikeren pengene fra en erhvervsklub, som han selv har været med til at stifte. Den bærer navnet Viborg-egnens Liberale Erhvervslaug og øremærker sin pengeindsamling til Kristian Pihl Lorentzens valgkamp. Han erkender selv, at det store beløb burde være oplyst til myndighederne.

 

Minister skrotter sit eget åbenhedsregister

KØBENHAVN: Skatteminister Benny Engelbrecht (S) har i årevis været en af Folketingets mest ivrige fortalere for at få oprettet et obligatorisk lobbyregister. Gennem det skal folkevalgte på tinge registrere sig for at øge åbenheden om den politiske proces og de bagvedliggende økonomiske interesser. Men efter at han tiltrådte som minister i begyndelsen af september, er Benny Engelbrecht holdt op med at opdatere sit private lobbyregister. Efter grundige overvejelser er han kommet frem til, at der slet ikke skal være et register, mens han er minister, skriver Jyllands-Posten. - Jeg tror, at jeg udelader lobbyregistret, da det ikke er aktuelt længere, siger han. Ifølge Benny Engelbrecht er det tilstrækkeligt, at han opgiver, hvad han har af økonomiske interesser.

 

 

Mest Læste

Annonce