Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

16/12/14 8:24

Suleman Haider

FN kritiserer konklusioner i omstridt Eritrea-rapport, Ingen udsigt til lønfest for de kommunalt ansatte, 50-årig dansker er sigtet for knivdrab i Norge, Nu kan du klage hvis lånet er for dyrt, 60-årig mand omkommet i brand i Vallensbæk, Rejsende kriminelle bag kæmpe hop i databedrageri, Gaderøverier er halveret efter ny arbejdsmetode i politiet, Social nedtur af dimensioner rammer trafikofre, Unge får for meget koffein fra energidrikke.

FN kritiserer konklusioner i omstridt Eritrea-rapport 

KØBENHAVN: Brugen af citater er "selektiv", der er ingen overvejelser om kildernes pålidelighed, og der er rod i, hvem der har sagt hvad. Sådan lyder nogle af de kritikpunkter, som FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) har rejst i forbindelse med den i forvejen stærkt omdiskuterede rapport fra Udlændingestyrelsen om Eritrea. Det fremgår af et brev fra UNHCR, som kom frem mandag i forbindelse med offentliggørelsen af Udlændingestyrelsens redegørelse om sagen til Justitsministeriet. Her understreger UNHCR også, at rapportens brug af oplysninger fra "et FN-organ" i Asmara, Eritreas hovedstad, slet ikke stammer fra UNHCR.
 

Ingen udsigt til lønfest for de kommunalt ansatte

KØBENHAVN: De mere end en halv million kommunalt ansatte skal ikke forvente en lønfest, når de nuværende overenskomster udløber. Det var et af budskaberne fra Kommunernes Landsforening, KL, der mandag præsenterede sine krav til de kommende overenskomstforhandlinger med de faglige organisationer. - Det gælder om at finde den rette balance for lønnen. Vi skal ikke løbe foran det private arbejdsmarked, men vi skal heller ikke falde agterud, sagde Michael Ziegler (K), hovedforhandler for KL's løn- og personaleudvalg og desuden borgmester i Høje-Taastrup. - Det kommunale arbejdsmarked må ikke blive et sekunda-arbejdsmarked, tilføjede han.

 

50-årig dansker er sigtet for knivdrab i Norge 

KØBENHAVN: En 50-årig dansk statsborger er sigtet for at have knivdræbt en 35-årig kvinde lørdag aften i Bergen i det vestlige Norge, skriver Bergensavisen. Den dræbte og den sigtede var naboer. Knivstikkeriet foregik ifølge politiet i et fælleskøkken. Politiet rykkede ud til en adresse i bydelen Fyllingsdalen i Bergen, hvor de anholdte den 50-årige. Manden har tilstået drabet ifølge sin forsvarer.- Han erkender handlingen, siger forsvarer Kaj Wigum ifølge Bergensavisen, hvilket politiet også bekræfter. Ifølge Ekstra Bladet stammer den 50-årige fra Sri Lanka, men har boet i Danmark i mange år. Han flyttede til Norge for et par år siden, hvor han arbejder som social- og sundhedsassistent.

 

Nu kan du klage hvis lånet er for dyrt

KØBENHAVN: Nu får forbrugerne mulighed for at klage over finansieringsselskaber, hvis de mener, at eksempelvis låneomkostningerne ved et forbrugslån er for høje. Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har godkendt, at der oprettes et ankenævn for finansieringsselskaber. Nævnet skal være med til at sikre forbrugernes muligheder for at få behandlet deres klage over finansieringsselskaber. Ankenævnet er oprettet efter aftale mellem Finans og Leasing, Dansk Kredit Råd og Forbrugerrådet. - Det styrker forbrugernes retssikkerhed og vil betyde, at forbrugerne nu har en nem og hurtig klagemulighed i alle tvister, der kan opstå på det finansielle område, sagde Henrik Sass Larsen mandag i en pressemeddelelse.

60-årig mand omkommet i brand i Vallensbæk

VALLENSBÆK: En brand i en lejlighed på femte sal i Vallensbæk Strand kostede natten til tirsdag en 60-årig mand livet. Ingen andre personer kom til skade ved branden, og det har ikke været nødvendigt at evakuere andre beboere i etageejendommen, oplyser Jeff Nielsen, vagtchef ved Københavns Vestegnens Politi. Branden blev anmeldt klokken 00.46.- Da vi kommer op i opgangen, er der kraftig røgudvikling, men ingen synlige flammer. Vi finder en livløs mand i lejligheden og får ham ud, fortalte vagtchefen. Politiet kender endnu ikke årsagen til branden, men intet tyder på en kriminel handling, fortæller vagtchefen. 

 

Rejsende kriminelle bag kæmpe hop i databedrageri

KØBENHAVN: Omrejsende kriminelle grupper har med stor styrke kastet sig over en ny specialitet - nemlig afluring af pinkoder og efterfølgende tyveri af dankortet. Fænomenet er vokset eksplosivt. Sidste år var der 11 sager med databedrageri med stjålne dankort, men i år er tallet oppe på 676. Det oplyser politiinspektør Michael Ask, der er chef for Nationalt Efterforskningscenter (NEC) i Rigspolitiet. - De er enormt dygtige og enormt hurtige, siger politiinspektøren om de østeuropæiske grupper. - Det er typisk ældre og kvinder, det går ud over, konstaterer Michael Ask. På internationalt politisprog kalder man metoden "shoulder surfing", fordi gerningsmændene kigger over skulderen på ofrene og derefter slår til. 
 

Gaderøverier er halveret efter ny arbejdsmetode i politiet

KØBENHAVN: Antallet af gaderøverier i København er i år halveret i forhold til sidste år. Årsagen er især en mere analytisk arbejdsmetode i politiet, fortæller politiinspektør Poul Kjeldsen. I de senere år er stadig flere blevet frarøvet penge og mobiltelefoner på gaderne i hovedstaden. Kurven har år for år vokset sig mere og mere dyster, og tallet nåede sidste år op på 1067 anmeldelser. Men i år er der indtil nu registreret 529 tilfælde, oplyser Poul Kjeldsen, der er chef for efterforskningen på de tre politistationer i København, City, Bellahøj og Amager. Særligt uddannede betjente er på sagerne og samler oplysninger og laver profiler med hensyn til gerningssted, gerningsmænd og ofrene. 

 

Social nedtur af dimensioner rammer trafikofre

KØBENHAVN: Trafikofre oplever næsten 50 procent flere skilsmisser end personer, der ikke har været ramt af trafikulykker. De har svært ved at finde tilbage til arbejdsmarkedet, og så er de mere sårbare over for modgang og chok. Dertil kommer store økonomiske følger, skriver Politiken tirsdag. Det fremgår af den hidtil mest omfattende analyse af trafikulykkers konsekvenser i Danmark. Analysen fra brancheorganisationen Forsikring & Pension har fulgt mere end 9000 danskere, der kom til skade ved et trafikuheld i 2002, og som derfor har mærket konsekvenserne mere end 10 år efter. Foruden de sociale konsekvenser viser analysen, at hvert enkelt trafikoffer i runde tal koster samfundet 1,3 millioner kroner frem til pensionsalderen. 

 

Unge får for meget koffein fra energidrikke 

KØBENHAVN: Når børn i alderen 10 til 14 år drikker energidrikke, får hver femte for meget koffein. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet. Medregnes koffeinindtag fra eksempelvis cola og chokolade, er der reelt tale om hvert andet barn og mere end hver tredje unge dansker i alderen 15 til 17 år, der indtager for meget koffein. Undersøgelsen er foretaget blandt 3682 unge i alderen 10 til 35 år, og instituttet vurderer, at koffeinrige drikke enten er medvirkende eller direkte årsag til, at en stor andel af børn og unge har et højere koffeinindtag end det maksimalt anbefalede. Fire ud af 10 af de adspurgte unge, der drikker energidrikke, oplyser da også, at de har oplevet bivirkninger som søvnbesvær, rastløshed og hjertebanken.