Nyheder fra Danmark i kort form

Infrastruktur

13/10/2014 21:25

Nick Allentoft

Anmeldelser af DR dramaserien 1864, lukkethed i Wonderful Copenhagen, lukkede universiteter, Hedegaard-sagen, ny meningsmåling, ny gruppeformand for S, gammelt udstyr på erhvervsskolerne, fiskernes torskekvoter, sygefravær, brand på skole og verdens bedste danske pensionssystem er dagens korte nyheder.

Universiteter nægter at optage studerende udefra

KØBENHAVN/ODENSE: Flere universiteter vil ikke skrive under på de planlagte aftaler med Uddannelsesministeriet om at optage flere studerende fra andre uddannelser og udlandet. Hvis regeringen skærer ned på en lang række kandidatuddannelser, er der ikke plads, lyder budskabet. Det skriver Information. På Københavns Universitet ser prorektor Lykke Friis ingen anden mulighed end at stoppe for optag udefra på de mere end 60 kandidatuddannelser, der skal skæres ned. - Det er mildest talt vanskeligt at indfri målet om styrket internationalisering og optag af flere studerende udefra, når vi ikke engang har plads til vores egne bachelorer, som har retskrav på at komme ind på kandidatuddannelsen. Derfor vil vi ikke bare skrive under på de mål, fordi vilkårene er ændret, siger hun til Information. Meldingen er den samme på Syddansk Universitet. - Det er ikke fair og konsistent politik at sige, at vi skal udvikle os og optage flere studerende udefra og så begrænse os på den her måde, siger prorektor, Bjarne Graa­bech Sørensen.

/ritzau/

 

Turistformand ruller gardinerne ned for offentligheden

KØBENHAVN: Fremover får offentligheden sværere ved at få indsigt i arbejdet i Wonderful Copenhagen, der sammen med DR arrangerede Eurovision, skriver metroxpress. Turistselskabets bestyrelse med formand Peter Højland i spidsen har besluttet, at politikerne i Region Hovedstaden, der kom med 46 millioner kroner for at dække Eurovision-underskuddet, ikke længere kan få udleveret bestyrelsesmateriale. Det bekræfter direktør Claus Bjørn Billehøj fra Region Hovedstaden i en e-mail, som metroxpress er i besiddelse af. Derfor truer Dansk Folkeparti nu med at trække den årlige millionstøtte til Wonderful Copenhagen. - Det er det modsatte af, hvad vi bad om, når den nye bestyrelsesformand nu lukker ned for offentlighed om, hvad de beslutter i Wonderful Copenhagen. Kravet for, at vi gav dem de mange millioner, var mere åbenhed, siger DF's Kenneth Kristensen Berth til avisen.

/ritzau/

 

Anmeldere om "1864": Fra fuldtræffer til løst krudt

KØBENHAVN: Første afsnit af DR's store serie om krigen i 1864 får ikke avisernes tv-anmelderne til at overgive sig i bar begejstring. I Politiken og BT er der topkarakterer til tv-dramaet, mens Berlingske, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten er knap så begejstrede. Ole Bornedal har som instruktør haft ansvaret for at omdanne Danmarks nederlag ved Dybbøl til fængende fjernsyn. Og det slipper han godt fra, mener BT's anmelder Niels Lind Larsen, der giver fem ud af seks stjerner.- Bornedal rykker grænserne for dansk tv-dramatik. På godt og ondt ser det ud til, men lad os håbe, at serien ikke kun bliver set med partipolitiske briller, for kunstnerisk set ligner "1864" en fuldtræffer, skriver han. I Politiken er der store roser til både instruktør, skuespillere og filmens fotograf, Dan Laustsen med fem ud af seks hjerter. Berlingske er mere karrig med tre ud af seks stjerner og efterlyser flere "strubegribende øjeblikke". Ekstra Bladet mener, at der blev skudt med løst krudt, mens Jyllands-Posten kalder den "på vildspor".

/ritzau/

 

Danmarks pensionssystem er verdens bedste for tredje gang

KØBENHAVN: For tredje år i træk er Danmarks pensionssystem kåret til verdens bedste, lyder det fra pensionsrådgivningsselskabet Mercer og Det Australske Center for Finansielle Studier. Det er konklusionen i en undersøgelse blandt 25 lande. Danmark er med i undersøgelsen for tredje gang og er det eneste land, der tildeles topkarakteren A med mere end 80 point. Denne karakter gives kun til lande med "et førsteklasses og robust pensionssystem med gode dækningsgrader, som er bæredygtigt og har en høj grad af integritet." Topplaceringen skyldes det unikke danske system, lyder det. Undersøgelsen måler og vejer de enkelte landes pensionssystemer på flere end 50 parametre - fra det overordnede design, opsparingens størrelse og regler for beskatning til forbrugerbeskyttelse, dækningsgader og adgang til klageorganer. Med i undersøgelsen er blandt andre Sverige, Finland, England, Tyskland, Holland og Frankrig.

/ritzau/

 

Brand på skole i Brabrand bliver undersøgt mandag

AARHUS: Politi og brandvæsen arbejdede natten til søndag på at få slukket den brand, der udbrød på en skole i Brabrand nær Aarhus. Branden på Sødalskolen var kort før klokken 23 under kontrol, og det var sikkert at opholde sig udenfor. - Vi arbejder stadig på stedet, men branden er under kontrol. Der er endnu ikke noget nyt. Teknikere skal undersøge det mandag. Vi har sikret det, der skulle sikres, og den nærmere efterforskning af branden fortsætter i morgen (mandag, red.), sagde vagtchef ved Østjyllands Politi Richard Jakobsen til Ritzau. Han understregede, at det var for tidligt at sige noget om, hvorvidt branden er påsat eller opstået af andre årsager. Branden på Sødalskolen, der ligger på Louisevej, udviklede på et tidspunkt farlig røg.

/ritzau/

 

Tager chefen selv imod sygemeldingen falder fraværet

KØBENHAVN: At sygemelde sig direkte til chefen vil muligvis fremprovokere en vis frygt hos nogle. Men fraværsdagene bliver færre, hvis virksomheder og det offentlige vælger den løsning frem for sygemeldinger på mail eller telefonsvarer. Det skriver Politiken. Baggrunden er en undersøgelse blandt 2000 private virksomheder, som Danmarks Statistik har lavet for blandt andet Copenhagen Business School. Ifølge Niels Westergård-Nielsen, der er professor på netop CBS, viser tallene, at der er en direkte sammenhæng mellem, hvordan sygdom bliver indberettet på arbejdspladsen og sygefraværets størrelse. - Der er et mindre sygefravær der, hvor man melder sig syg til nærmeste chef. Man er tvunget til opmærksomhed, og ledelsen tager sig af situationen, siger han og understreger, at sygefravær har en stor betydning for virksomheders og regioners driftsøkonomi. Tal fra Beskæftigelsesministeriet fra 2008 anslår, at 150.000 danskere melder sig syge hver dag. Det koster samfundet 37 milliarder kroner på årsbasis.

/ritzau/

 

Medier: Leif Lahn bliver S-gruppeformand

KØBENHAVN: Den socialdemokratiske folketingsgruppe får snart ny formand. Leif Lahn Jensen overtager posten efter Henrik Dam Kristensen, der blev udnævnt til ny beskæftigelsesminister i fredags. Lahn ventes formelt at blive valgt som ny gruppeformand efter efterårsferien. Det erfarede DR Nyheder søndag aften. - Det er gruppen, der vælger en ny formand. Det sker først på tirsdag i næste uge. Indtil da har jeg ingen kommentarer, sagde Leif Lahn Jensen til DR Nyheder. Leif Lahn Jensen er den fjerde gruppeformand i partiet siden valget i 2011. Først havde nuværende handels- og udviklingsminister Mogens Jensen posten, siden overtog Henrik Sass Larsen. Og da han blev enhvers- og vækstminister, fik Henrik Dam Kristensen posten. Indtil nu har Leif Lahn haft posten som socialdemokraternes arbejdspolitiske ordfører. Den post overlader han nu til Lennart Damsbo Andersen. Andre bud på en ny gruppeformand havde været tidligere justitsminister Morten Bødskov eller tidligere fødevareminister Mette Gjerskov.

/ritzau/

 

Landets erhvervsskoler kæmper med forældet udstyr

KØBENHAVN: Nedslidte værksteder, forældede maskiner og manglende værktøj. Op imod halvdelen af eleverne på landets erhvervsskoler oplever, at maskiner og udstyr på deres skole ikke modsvarer virksomhedernes. Det viser en ny undersøgelse fra fagforbundet Dansk Metal ifølge Ugebrevet A4. To ud af fem af de i alt 1176 adspurgte elever på forskellige hovedforløb svarer, at skolens maskiner ikke er up-to-date. En tredjedel peger på, at deres skole decideret mangler maskiner og udstyr. Ifølge Per Påskesen, uddannelseschef i Dansk Metal, er det de seneste års automatisering i industrien, der har gjort, at virksomheder i dag er længder foran skolerne, hvad angår maskiner og udstyr. - Skolerne kan ikke følge med i det tempo, som virksomhederne har. Det bliver sværere og sværere at få til at hænge sammen, for udstyret er jo absolut ikke billigt, siger han til Ugebrevet A4.

/ritzau/

 

Fiskerne frygter for torskekvoternes fremtid

KØBENHAVN: Hvor mange fisk, der næste år må blive fanget i Østersøen, skal de fiskeriansvarlige ministre i EU mandag tage stilling til. På forhånd har EU-Kommissionen foreslået at skære i torskekvoten, og det vækker bekymring hos Danmarks Fiskeriforenings formand, Svend-Erik Andersen. - Fiskerne har svært ved at klare de voldsomme reduktioner af kvoten. Det vil tvinge fiskerne til kajen og sende dem og mange andre ansatte i fiskeriafhængige erhverv ud i arbejdsløsheden, skriver han i en pressemeddelelse. Ud fra EU-Kommissionens forslag sætter ministrene hvert år kvoterne for næsten 200 fiskearter. Forslaget bygger på oplysninger om, hvordan fiskebestandens tilstand ser ud. I år har EU-Kommissionen foreslået, at der må fiskes halvt så mange torsk i den vestlige Østersø som hidtil, mens der bliver lagt op til en reduktion på 20 procent i den østlige Østersø. Dansk Fiskeriforening frygter, at kvoterne vil udsulte fiskeriet på Bornholm, Fyn og i det Sydfynske Øhav.

/ritzau/

 

Måling: Løkke har fortsat fast greb om Thornings nøgler

KØBENHAVN: Venstres formand Lars Løkke Rasmussen står til at afløse Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt som statsminister i Danmark, hvis der var valg til Folketinget i morgen. Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Voxmeter har lavet for Ritzau. Den fastholder dermed den tendens, der har været nærmest siden valget i 2011, nemlig at blå blok går frem på bekostning af partierne i rød blok. Ifølge målingen, der baserer sig på telefoninterview med 1024 repræsentativt, tilfældigt udvalgte personer over 18 år, står Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti til 52,2 procent af stemmerne. Radikale, SF, Socialdemokraterne og Enhedslistens får opbakning fra 46,9 procent. For blå blok er det fortsat Dansk Folkeparti, der trækker læsset. Som det eneste parti, der bakker Løkke op som statsminister, står partiet til fremgang. Målingen er foretaget mellem 6. oktober og 12. oktober og tager således ikke fuldt ud højde for, at Thorning fredag blev tvunget ud i endnu en regeringsrokade.

/ritzau/

 

Hedegaard-sag: Minister kræver forklaring fra Tyrkiet

KØBENHAVN: Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) presser på for at få en snarlig og officiel forklaring fra Tyrkiet i forhold til, om den mulige gerningsmand til et drabsforsøg sidste år på den daværende formand for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, er blevet løsladt i Tyrkiet. Det fremgår af en kort skriftlig meddelelse, som Udenrigsministeriet har sendt til Ritzau. Manden blev fængslet i Tyrkiet tidligere på året, og Danmark har krævet ham udleveret til retsforfølgelse. Men nu er han så angiveligt blevet løsladt. - Fra dansk side ser vi med stor alvor på sagen. Udenrigsministeriet indkaldte derfor i fredags den herværende tyrkiske ambassadør for at understrege sagens alvor og behovet for en forklaring. Den danske ambassade i Ankara har ligeledes bedt de tyrkiske myndigheder om en snarlig og officiel afklaring af sagens forhold, lyder det fra Martin Lidegaard.

/ritzau/

 

Partier kræver redegørelse om Hedegaard-sag

KØBENHAVN: Tyrkiet har angiveligt løsladt den 26-årige mand, der er sigtet for drabsforsøg på forfatter Lars Hedegaard. Det vækker forargelse i Folketinget. - Det er uforståeligt, at det her kan ske, siger retsordfører Karina Lorentzen (SF) til Ritzau. Retsordfører Peter Skaarup (DF) bakker op om sin kollega. Han vil nu have justitsministeren i samråd i retsudvalget. - Vi må have en forklaring på, hvad der er foregået. Og hvad der er sket, siden at Tyrkiet bryder den aftale, der har været, siger han. Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, kræver også en forklaring fra regeringen. - Det er skandaløst, hvis Tyrkiet har frigivet den mistænkte for attentatforsøget på Lars Hedegaard. Jeg har derfor indkaldt både justits- og udenrigsministeren i hastesamråd, så vi kan finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, siger han i en pressemeddelelse. De tyrkiske myndigheder har endnu ikke bekræftet, at den sigtede attentatmand er blevet sat på fri fod.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce