Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

28/1/15 8:31

Suleman Haider

​Troels Lund Poulsen står til at få næse i skattesagen, Rekordmange børn og unge søger asyl i Danmark, Ung bilist dræbt i trafikulykke ved Skibby, Kutter fangede sennepsgas under fiskeri ved Bornholm, Svensker får fængsel for falske 20'ere, Danskere er på plads for at træne irakere i kamp mod IS, 54-årig mand dømt for dobbelt drabsforsøg ved café, Snart kan andres fartbøder lande hos dig, Ulvebestanden i Danmark vokser videre

Troels Lund Poulsen står til at få næse i skattesagen

KØBENHAVN: Sagen om S-formand Helle Thorning-Schmidt og hendes mands skatteforhold, ender nu efter al sandsynlighed med, at et flertal i Folketinget placerer det politiske ansvar for ulovlighederne hos daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

Det skriver Politiken.

Skattesagskommissionen opklarede ikke, hvem der stod bag lækagen af Stephen Kinnocks fortrolige skatteoplysninger til pressen.

Det ændrer ikke ved, at ansvaret for lækagen og en række andre kritisable forhold falder tilbage på Troels Lund Poulsen, mener regeringspartierne, Socialdemokraterne og De Radikale, og regeringens parlamentariske grundlag, SF og Enhedslisten.

De vil på et møde onsdag med resten af Folketingets partier aflevere deres konklusion, som de håber, at andre partier kan støtte. Dermed vil Lund Poulsen få en såkaldt næse.

Rekordmange børn og unge søger asyl i Danmark

KØBENHAVN: Flere end 800 børn og unge under 18 år kom sidste år uledsaget til Danmark for at søge asyl, og det er rekordmange, skriver Berlingske.

Den foreløbige opgørelse for 2014 viser, at 838 børn og unge kom til landet for at søge asyl. Hver femte af dem er under 15 år.

Antallet af mindreårige flygtninge er det højeste siden 1999, hvor udlændingemyndighederne begyndte at gøre omfanget op.

Mette Lindegaard, der er social koordinator på Røde Kors-centret i Jægerspris, forklarer, at den ekstraordinære situation i 2014 blandt andet har skabt behov for et ekstra midlertidigt modtagecenter til børn og for ekstra personale.

Ung bilist dræbt i trafikulykke ved Skibby

HELSINGØR: En ung bilist mistede tirsdag aften livet i en trafikulykke nær Skibby. Der er tale om en soloulykke, oplyste Nordsjællands Politi, som fik meldingen lidt før klokken 19.

Ulykken skete på Skuldelevvej, fortalte vagtchef hos politiet Palle Jørgensen.

- Det er muligvis sket som følge af glat føre, siger han.

Vejen blev spærret på grund af oprydningsarbejdet. Den dræbte er en mand på 19 år.

Kutter fangede sennepsgas under fiskeri ved Bornholm

NEXØ: Flere myndigheder blev sent tirsdag alarmeret, fordi en kutter under fiskeri ved Bornholm kom i kontakt med sennepsgas fra Anden Verdenskrig.

Kutteren gik i havn i Nexø ved 18-tiden med en sennepsgasgranat uden kappe om bord, oplyste Beredskabsstyrelsen Bornholm. Granaten er cirka en halv meter lang.

Efterhånden sker det kun et par gange om året, at fiskere får sennepsgas i trawlet. I 1990'erne skete det derimod op til 100 gange årligt, og nogle gange kom fiskere til skade.

Efter Anden Verdenskrig dumpede Sovjetunionen store mængder kemiske våben på cirka 100 meters dybde øst for Bornholm.

Svensker får fængsel for falske 20'ere

KØBENHAVN: Falske danske mønter sendte tirsdag en svensk mand i fængsel ved en straffesag i Roskilde. Den 56-årige mand blev idømt ubetinget fængsel i et år og tre måneder, men samtidig er hans lillebror på 51 år frifundet. 

Anklagemyndigheden havde tiltalt dem begge for at forfalske mønter, som de blandt andet i stor stil proppede i spilleautomater først på færgen fra Göteborg til Frederikshavn og dernæst på turen hjem fra Grenaa til Varberg.

Manden forklarede, at han havde lånt en af sine venners venner 100.000 kroner - og at tilbagebetalingen kom i form af en taske fyldt med danske 20'ere. I det hus, hvor den nu dømte bor, har politiet fundet en metalskive, som ligner en upræget dansk 20-krone. 

Danskere er på plads for at træne irakere i kamp mod IS

BAGDAD: Danske soldater er nu ankommet til den irakiske flybase Al Asad Airbase, hvor formålet er at træne irakiske styrker, der skal bekæmpe den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) i området.

120 soldater ankom mandag, og om kort tid er styrken fuldtallig, oplyser forsvaret.

- Opgaven er nu at planlægge og gennemføre uddannelsen af den irakiske hær. Det gør vi i tæt samarbejde med vores amerikanske venner, og nu hvor hovedstyrken er ankommet, kan vi løfte endnu flere opgaver - og dem er der nok af, siger Bo Overgaard, oberstløjtnant og chef for det danske kontingent.

I øjeblikket arbejdes der ifølge forsvaret hårdt på den irakiske base for at forbedre sikkerhedsforholdene på stedet.

54-årig mand dømt for dobbelt drabsforsøg ved café

KØBENHAVN: En ellers ustraffet 54-årig mand blev tirsdag idømt syv års fængsel ved Retten i Glostrup for to drabsforsøg og grov vold med en kniv ved en café i Herlev 27. februar sidste år.

Det voldsomme overfald startede med, at den 54-årige mand kom i konflikt med en anden gæst på caféen. Det førte til tumult, hvorunder nogle af gæsterne tog fat i tiltalte og smed ham ud fra stedet. 

Senere vendte den 54-årige tilbage til caféen efter at have været hjemme og hente en kniv. Han har forklaret i retten, at han følte sig ydmyget og uretfærdigt behandlet. 

Uden for caféen tog tiltalte kniven frem og angreb to personer, der havde ført ham ud, samt yderligere en person, som kom til stede.

Snart kan andres fartbøder lande hos dig

KØBENHAVN: På søndag ændres en grundlæggende regel i udskrivningen af fartbøder hos politiet. Hvor ordensmagten hidtil har skullet identificere føreren på billeder fra fotovogne, er det fremover kun nummerpladen, der skal identificeres.

Herefter udskrives en bøde til bilens ejer, uanset om vedkommende har begået fartforseelsen eller ej. Målet er at effektivisere politiets arbejde, så flere fartsyndere kan blive stillet til regnskab for deres lovovertrædelser.

Bilistorganisationen FDM er utilfreds med ændringen. Rådet for Sikker Trafik glæder sig imidlertid over tiltaget, som dokumentationschef Jesper Sølund forventer vil løfte trafiksikkerheden.

Ulvebestanden i Danmark vokser videre

KØBENHAVN: Ulven er mere end en enkelt sensation, der finder vej over grænsen. Den er et dyr, vi skal vænne os til herhjemme.

Det viser nye videnskabelige tal for ulvebestanden, som vil blive offentliggjort på et symposium om biodiversitet på Aarhus Universitet onsdag. Og bestanden er større end de 12, der hidtil er fundet bevis for, skriver Kristeligt Dagblad.

På nettets mange ulvesider har man her i januar kunnet finde et bredt udvalg af fotografier af potespor i sne og halvt spiste kadavere af vildt.

Ulve er observeret flere steder. En esbjergensisk mand har over for JydskeVestkysten berettet, at han i sidste uge så en ulv stå i sin indkørsel, fem meter foran bilens forlygter.

 

Annonce