Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

03/02/2015 09:32

Suleman Haider

​Løkke løsner op på krav om nulvækst, Endnu en Matador-skuespiller er død, Karakterkrav på fire rammer hver fjerde på hf, Narkosmuglende dansker får fem års fængsel i Storbritannien, Tidligere patienter hos hjerneskadet psykiater får hjælp, Dansk-tjetjensk mand meldes død i Ukraine, Landsret: OK at Ekstra Bladet viste topløs Penélope Cruz, OW Bunkers designmøbler skal sælges på auktion, Realkreditselskaber varmer op under nyt drømmelån, Myndighed intensiverer jagten på sociale bedragere

Løkke løsner op på krav om nulvækst

KØBENHAVN: Venstres Lars Løkke Rasmussen løsner nu op for sit ellers ufravigelige krav om nulvækst i den offentlige sektor, hvis de borgerlige genvinder regeringsmagten, skriver Berlingske.

Venstre-formanden forklarer, at hvis et borgerligt flertal kan blive enig om besparelser på udgiftsposter, der ligger uden for den offentlige udgiftsramme, kan der muligvis godt blive råd til noget mere velfærd. 

Det såkaldte udgiftsstop indebærer, at udgifter til for eksempel daginstitutioner, skoler og sygehuse højst må stige i samme takt som lønninger og priser.

Statens udgifter til overførselsindkomster, for eksempel dagpenge, kontanthjælp, uddannelsesstøtte (SU) og folkepension, ligger derimod uden for det, der går under betegnelsen "offentligt forbrug".

Endnu en Matador-skuespiller er død

KØBENHAVN: Skuespilleren Esper Hagen, der blev kendt som den unge tøjekspedient Arnold Vinther i tv-serien "Matador", er død. Det skriver Ekstra Bladet.

Esper Hagen var søn af den folkekære skuespiller Poul Hagen og skuespillerinden Asta Esper Andersen.

Men han opnåede aldrig den samme popularitet som især sin far. Ud over sin medvirken i Matador blev det kun til mindre roller i syv film.

Esper Hagen døde 24 januar i København. Han blev 66 år. 

Han er den anden fra Matadors rolleliste, der er faldet bort inden for kort tid. I juledagene døde Vera Gebuhr. Hendes store folkelige gennembrud kom med rollen som Frøken Jørgensen i serien.

Karakterkrav på fire rammer hver fjerde på hf

KØBENHAVN: Kommer de borgerlige partier igennem med deres krav om mellem fire og syv i karaktersnit i dansk og matematik for at komme ind på en gymnasial uddannelse, vil det især ramme hf hårdt, skriver Politiken.

Hele 23 procent af de unge, der i sommeren 2013 kom ind på den toårige uddannelse, ville være blevet udelukket ved et karakterkrav på fire.

Det ville ramme 7,3 procent af eleverne på de erhvervsgymnasiale uddannelser og 4,4 procent af eleverne på det almene gymnasium. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), skriver Politiken.

Narkosmuglende dansker får fem års fængsel i Storbritannien

LONDON: En 21-årig dansker er i Storbritannien blevet idømt fem års fængsel for forsøg på at indsmugle kokain, skriver den engelsksprogede netavis The Copenhagen Post.

Stoffet skønnes på gadeplan at have en værdi af ni millioner kroner.

Danskeren blev standset i grænsekontrollen i Heathrow lufthavn i juli sidste år, da han ankom fra Trinidad og Tobago via Panama og Bahamas.

I hans bagage fandt grænsepolitiet syv spiritusflasker, der var fyldt med en tyktflydende væske, skriver netavisen. Væsken viste sig at indeholder kokain.

Den 21-årige erklærede sig skyldig i retten, der idømte ham en straf på fem års fængsel.

Tidligere patienter hos hjerneskadet psykiater får hjælp

VIBORG: Ingen skal føle sig utrygge eller usikre.

Det er beskeden fra Region Midtjylland til tidligere patienter hos en privatpraktiserende psykiater i Vestjylland. 

- Vi vil være helt sikre på, at alle tidligere patienter er opmærksomme på, at de til hver en tid kan kontakte deres praktiserende læge, hvis de er utrygge, siger Christian Boel, konstitueret koncerndirektør i regionen.

- Derfor skriver vi snarest til de berørte borgere.

Ifølge 21 Søndag på DR1 fik Sundhedsstyrelsen gennem årene en række alvorlige advarsler om psykiaterens behandlinger.

Alligevel gik der ni år, inden Sundhedsstyrelsen tog hans autorisation i 2012.

Dansk-tjetjensk mand meldes død i Ukraine

KØBENHAVN: En dansk-tjetjensk mand er blevet dræbt i kampe i det østlige Ukraine nær byen Debaltsevo, oplyser TV2 News.

Den døde er Isa Munajev. Oplysningen om hans død kommer fra foreningen Frit Kaukasus, der har været i kontakt med Isa Munajevs kone.

Isa Munajev er en af flere danske mænd, der er rejst til Ukraine for at kæmpe.

Berlingske skrev i oktober, at syv mænd på det tidspunkt var rejst fra Danmark til det østlige Ukraine, hvor der er kampe mellem ukrainsk militær og prorussiske separatister.

Ifølge bladet kæmpede var Isa Munajev på ukrainsk side. 

Landsret: OK at Ekstra Bladet viste topløs Penélope Cruz

KØBENHAVN: Det var ikke strafbart, da Ekstra Bladet på sin hjemmeside viste billeder af den spanske filmstjerne og måske en af verdens smukkeste kvinder, Penélope Cruz, topløs.

Det stadfæstede Østre Landsret mandag i en ankesag. 

I september 2013 bragte Ekstra Bladet billeder af Penélope Cruz på stranden uden bikinitop, og det følte den spanske skuespiller sig så krænket over, at hun lagde sag an mod Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, personligt.

- Nu kan vi konstatere, at både Københavns Byret og Østre Landsret ser anderledes på sagen end vores klient, og så er der ikke så meget mere at sige til det, lyder det fra Penélope Cruz' advokat, Kim Meurs-Gerken.

OW Bunkers designmøbler skal sælges på auktion

AALBORG: Det konkursramte selskab OW Bunker havde udsmykket sine lokaler i Nørresundby med dyre møbler og kunstværker, som nu skal sælges på auktion.

Bruun Rasmussen Kunstauktioner skriver i en pressemeddelelse, at der udbydes en række kunstværker fra OW Bunker i de kommende uger, herunder værker af Cathrine Raben-Davidsen og Jens-Flemming Jørgensen.

Cathrine Raben-Davidsens maleri "Motherland" er vurderet til at kunne sælges for 75.000 kroner.

Foruden kunst sættes det kuldsejlede selskabs designermøbler til salg. 

Ifølge Bruun Rasmussen er der udbudt omkring 100 effekter til en samlet vurdering på cirka en million kroner. 

Realkreditselskaber varmer op under nyt drømmelån

KØBENHAVN: Det er mindre end en måned siden, at et hidtil uset billigt realkreditlån med en kuponrente på 2,0 blev introduceret.

Men nu kan det allerede være på vej ud til højre til fordel for et 1,5 procents lån.

Nationalbankens stop for udstedelse af statsobligationerne har fået investorerne til at søge over i blandt andet realkreditobligationerne mandag, og dermed er kurserne braget i vejret.

Hvis gennemsnitskursen i løbet af en dag når 100, lukkes der for udstedelse af lånet, og derfor er realkreditselskaberne allerede gået i tænkeboks i forhold til, hvad man så skal tilbyde kunderne.

- Vi har reelt to muligheder. Enten nøjes vi med at tilbyde kunderne den 30-årige 2,0 procents obligation med afdragsfrihed, eller også sender vi et nyt lån på gaden med en lavere kuponrente, fortæller Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

Myndighed intensiverer jagten på sociale bedragere

KØBENHAVN: Modtager du eksempelvis folkepension, barselsdagpenge eller børnetilskud, kan den selvejende kontrolmyndighed Udbetaling Danmark indhente og samkøre en lang række oplysninger om dig og din ægtefælle - og uden dit samtykke sende "rent private" oplysninger videre til kommunerne.

Det sker for at sikre, at fællesskabets penge bliver udbetalt retfærdigt, skriver Jyllands-Posten.

En lov, der netop har været i høring, udvider Udbetaling Danmarks beføjelser.

I fremtiden vil man blandt andet også kunne indhente og videregive oplysninger om de nuværende 2,7 millioner ydelsesmodtageres "formodede" samlevere og husstandsmedlemmer.

Loven møder kritik fra en række iagttagere, men forsvares af socialministeren.

 

Mest Læste

Annonce