Nyheder fra Danmark i kort form

Infrastruktur

17/10/2014 10:01

Nick Allentoft

Professor efterlyser åbenhed om national skybrudsplan, byrådsdrama i Norddjurs, F16 på første mission, Hedegaard på politisk mission og sørgeligt flere voldshistorier er i dagens nyhedsoverblik her.

Danske jagerfly på første mission mod Islamisk Stat

KØBENHAVN: To danske F-16-fly var torsdag morgen for første gang været på vingerne i kampen mod Islamisk Stat. Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) forklarer, at flyene deltog som støtte for de irakiske styrker på landjorden, der bekæmper jihadisterne. Men at det ikke blev nødvendigt at kaste bomber på togtet. - Flyene deltog i en operation over Irak i tæt samarbejde med koalitionspartnere. De har været på en såkaldt offensiv mission, hvor de støttede irakiske tropper på landjorden, sagde Wammen. Men havde koalitionen skønnet, at der havde været brug for at kaste bomber, så var de danske fly også parate til det, tilføjede han. Ministeren ville ikke ind på, hvem der konkret har kommandoen over missionen eller præcis over hvilke dele af Irak, de danske F-16-fly var på mission. Ifølge flyverstaben forlod de to jagerfly Ahmed Al Jaber-basen i Kuwait klokken 03.50 dansk tid og landede på basen igen kl. 09.20 dansk tid efter en veludført luftstøttemission.

/ritzau/

 

Forfatter Lars Hedegaard stiller op til Folketinget

KØBENHAVN: Forfatter og journalist Lars Hedegaard vil være folketingspolitiker. Derfor stiller han op til næste folketingsvalg som løsgænger. Det oplyste han torsdag til DR Nyheder. Lars Hedegaard er i øjeblikket midtpunkt i en politisk kontroversiel sag, hvor en dansk statsborger, der er sigtet for at forsøge at dræbe den islamkritiske forfatter, angiveligt er blevet løsladt i Tyrkiet. Debatten raser nu om, hvorfor Tyrkiet tilsyneladende har valgt at løslade den 27-årige formodede gerningsmand. Den 72-årige forfatter mener, at der er brug for at begrænse indvandringen, hvilket han vil arbejde på, hvis danskerne giver ham et ophold på Christiansborg. Ifølge DR Nyheder kræver Hedegaard, at indvandrere skal underskrive en erklæring, hvis de skal bosætte sig i Danmark. Hvis personen efterfølgende begår kriminalitet, skal vedkommende sendes ud af landet. Lars Hedegaard er tidligere chefredaktør for Information og var i flere år formand for Trykkefrihedsselskabet, som han forlod i februar.

/ritzau/

 

Landsret idømmer 35-årig forvaring for gidseltagning

KØBENHAVN: Østre Landsret har idømt 35-årige Allan Høier Lyngse forvaring for en gidseltagning, der skete sidste år i Politigårdens Fængsel. Dommen er en stadfæstelse af Københavns Byrets dom fra januar i år. Den dom ankede Allan Høier Lyngse dengang på stedet. Men Østre Landsret er altså enig med byretten om, at Allan Høier Lyngse er så farlig, at han skal idømmes forvaring. Det var 15. april 2013, at Allan Høier Lyngse under en gårdtur tog en ung medfange som gidsel. Han truede samtidig medfangen til at skrive under på et stykke papir med teksten: "Jeg er frivillig i det her". Byretten lagde i januar vægt på, at Allan Høier Lyngse, der har relationer til Bandidos, havde en lang række domme bag sig for blandt andet vold, trusler, afpresning og frihedsberøvelse. Med byrettens dom er han nu på fem år dømt fem gange for personfarlig kriminalitet. Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet uden tidsbegrænsning.

/ritzau/

 

Politiet anholder mand for drabsforsøg på søn

RINGSTED: Midt- og Vestsjællands Politi har torsdag eftermiddag anholdt en 46-årig mand, som er mistænkt for at have forsøgt at dræbe sin egen søn. Manden kommer fra Ølstykke i Nordsjælland. Drabsforsøget fandt ifølge politiet sted onsdag i sidste uge i Ringsted. Ifølge Midt- og Vestjyllands Politi havde de to haft nogle familiestridigheder og aftalte at mødes i Nørregade i Ringsted for at rede trådene ud. Far og søn ankom til stedet i hver sin bil kort efter klokken 19. Da sønnen steg ud af sin bil, forsøgte faren angiveligt at køre ham ned. - Det lykkes ikke. Så faren stiger ud af sin bil og går til angreb på sin søn med en kniv, fortæller politikommissær Kim Løvkvist fra Midt- og Vestsjællands Politi. Sønnen bliver ikke ramt af kniven og løber væk. Men lidt senere vender han tilbage. - De kommer op at skændes igen, og det ender med, at faren sætter sig ind i sin bil og igen forsøger at køre sønnen ned, før han forsvinder fra stedet, forklarer politikommissæren.

/ritzau/

 

Dom: Far tævede sønner med klipklappere

VIBORG: Siden 2006 og frem til i år har en i dag 40-årig mand gentagne gange udsat sine to sønner for vold. Det vurderer Retten i Viborg, som torsdag har idømt manden ni måneders fængsel. Retten mener, at anklagemyndigheden har ført tilstrækkeligt bevis til at dømme manden for blandt andet at have slået sine sønner bagi med klipklappere. Derudover er manden dømt for at have slået drengene i ansigtet og på kroppen og for at have sparket dem. Retten har vurderet volden til at være egentlig mishandling, og manden er derfor dømt efter straffelovens grove voldsparagraf. Af de ni måneders fængsel skal faren afsone de tre. Retten har nemlig vurderet, at det er forsvarligt at gøre de seks måneder af straffen betinget. Betingelsen for, at faren gennem de seks måneder kan være på fri fod, er, at han gennem et år undergiver sig tilsyn fra Kriminalforsorgen. Den 40-årige mand har nu 14 dage til at overveje, om han vil anke dommen til Vestre Landsret.

/ritzau/

 

Pumper får Vendsyssels vandmasser under kontrol

HJØRRING: Flere områder af Vendsyssel døjer tidligt fredag fortsat med eftervirkningerne af de store mængder regn, der er faldet de seneste døgn. - Vi pumper i øjeblikket fire steder i Vendsyssel. To steder i Hjørring Kommune og to steder i Frederikshavn Kommune. I Elling ved Frederikshavn er Skagensvej fortsat under vand, og det er det sted, der er mest kritisk, siger vagtchef ved Beredskabsstyrelsen Liselotte Rask. I Hjørring Kommune melder den lokale indsatsleder, at der er bedring at spore i Lendum, som har været hårdt ramt. Samme melding lyder fra Farøvej, der er et industrikvarter i Hjørring. Her kan myndighedernes pumpekøretøjer snart vende snuden hjemad igen. Derimod er endnu en vej ind til Sindal blevet oversvømmet natten til fredag. Beredskabsstyrelsen har i alt 72 mand i aktion i Hjørring Kommune og 56 i Frederikshavn. På grund af dæmningsskred flere steder er alle tog mellem Aalborg og Frederikshavn fredag aflyst.

/ritzau/

 

Bilist giver 24-årig lift og bliver stukket med kniv

KOLDING: En mand fra Kolding er torsdag aften blevet udsat for et røveri, efter at han tilbød en 24-årig mand et lift i sin bil. Det oplyste vagtchef Erik Lindholdt fra Syd- og Sønderjyllands Politi til Ritzau. - Under køreturen sker der et eller andet, der gør, at gerningsmanden tager en kniv frem og siger, at chaufføren skal udlevere mobiltelefon og bilnøgler, og da han i første omgang ikke vil det, bliver han stukket i armen med en kniv, sagde vagtchefen. Manden, der også er 24 år, blev truet til at stige ud af bilen, men var efter røveriet selv i stand til at gå ind til byen Fjelstrup, der ligger nordøst for Haderslev, hvor han søgte ind til et hus og ringede til politiet. Han blev stukket dybt i armen, men er tidligt fredag morgen blevet udskrevet fra hospitalet. Politiet efterlyste bilen, en rød VW Golf, der blev stoppet efter få timer. Tre personer i bilen blev anholdt. En af dem formodes at være knivstikkeren.

/ritzau/

 

Byrådsdrama: Kommune gav forkert EL-kandidat en plads

GRENAA: Enhedslisten i Norddjurs Kommune kræver én af de to pladser, som partiet sikrede sig ved sidste års kommunalvalg, tilbage. I dag sidder løsgænger Helle Plougmann på den ene af pladserne, efter at hun forlod partiet i august. Men det skyldes, at der skete en alvorlig fejl ved kommunalvalget, så mandaterne ikke blev fordelt korrekt, skriver Aarhus Stiftstidende. Norddjurs Kommune havde nemlig registreret Enhedslistens opstillingsform som sideordnet i stedet for partiets udtrykte ønske om, at liste Ø skulle opstille på partiliste. Forskellen er, at det i en sideordnet opstilling er antallet af personlige stemmer, der tæller, mens mandater fordeles efter partiets egen prioritering ved den anden opstillingsform. Med fejlen blev Helle Plougmann valgt ind sammen med partiets spidskandidat Ulf Harbo. Det burde dog i stedet at have været nummer to på Enhedslistens liste, Inky Remy. Fadæsen fik ekstra krydderi, da Helle Plougmann valgte at blive løsgænger, fordi hun og Ulf Harbo ikke kunne samarbejde.

/ritzau/

 

18-årig anholdt efter tip for voldtægt på Amager

KØBENHAVN: Det har tilsyneladende givet pote, at politiet med billede efterlyste en ung mand mistænkt for at have voldtaget en kvinde på Amager i sidste måned. Sent torsdag aften blev en 18-årig nemlig anholdt på baggrund af et tip, oplyste Kenneth Jensen, der er efterforskningsleder ved Københavns Politi. - En mand er blevet anholdt klokken 23.22 og bliver fremstillet i grundlovsforhør i morgen (fredag, red.) sigtet for at have voldtaget en kvinde. Den mistænkte er endnu ikke blevet afhørt i sagen, men han blev anholdt efter et tip fra offentligheden, sagde han til Ritzau. Politiet lagde torsdag et billede af manden ud på internettet og beskrev ham som en ikke-etnisk dansker, der taler dansk uden accent, han blev anslået til at være mellem 18 og 23 år med sort hår og glatbarberet ansigt. Kenneth Jensen ved ikke, om tippet er et direkte resultat af efterlysningen, men politiet antager, at det blev givet efter offentliggørelsen af den mistænktes billede. Manden er 18 år og fra lokalområdet.

/ritzau/

 

National skybrudsplan skal hjælpe udsatte boligejere

KØBENHAVN: Det er "samfundsøkonomisk tosset" at fastholde fortroligheden omkring en ny og omfattende kortlægning af de ejendomme, der er mest udsatte for skybrud og oversvømmelser i Danmark. Det er budskabet fra professor i klimaøkonomi på DTU, Kirsten Halsnæs, i Politiken fredag. Samtidig siger hun, at der er brug for en national handlingsplan på området - netop set i lyset af de mange skybrud og mere regn, som danskerne stilles i udsigt i en ny rapport fra Danmarks Meteorologiske Institut - DMI. Konklusionen i den nye kortlægning, hvor alle skybrudsskader fra 2006 til 2012 er undersøgt, er, at det er de samme ejendomme, der bliver skadet igen og igen, når Danmark bliver ramt af skybrud. Undersøgelsen gør det muligt for kommunerne at vurdere risikoen for nye skader på hver enkelt ejendom og matrikel. Også forsikringsbranchen støtter tanken om en national indsats og handlingsplan rettet mod de mest udsatte boligområder og boligejere.

/ritzau/

 

Dansker testet negativ for ebola: Stadig i isolation

HVIDOVRE: Den patient, som blev sat i højisolation på Hvidovre Hospital torsdag på grund af mulig smitte med den frygtede sygdom ebola, er testet negativ. Dog skal der ud fra et forsigtighedsprincip en ekstra prøve til, før lægerne vil frifinde vedkommende fuldstændig, og patienten skal derfor fortsat være isoleret, oplyste Hvidovre Hospital. Patienten var udsendt for organisationen Læger uden Grænser til Vestafrika og fik symptomer på feber en uge efter sin hjemkomst til Danmark. Hvidovre Hospital blev kontaktet, og patienten blev hentet ind. Hans prøver blev sendt til Serum Instituttet, som nogle timer senere kunne konstatere, at der ikke var tale om ebola. Det vil dog alligevel være nødvendigt at tage en ny prøve fredag, for at være 100 procent sikker. Mennesker, der indtil videre er smittet med ebola, er enten personer, der har været i Vestafrika eller personer, der har behandlet ebola-patienter på sygehuse i Vesten.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce