Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

13/2/15 8:59

Suleman Haider

​50.500 har mistet dagpengene: SF og EL kræver løsning nu, Lave renter knockouter to procents lån, Truer med Islamisk Stat i fængsel: Får terror-sigtelse, Folketingets Ombudsmand vil gennemgå Eritrea-sagen, FLSmidth vender minus til plus og tror på bedre tider, Flere tusinde sommerhuse kan gemme farlig asbest, Danmark vil presse al olie ud af Nordsøen, Mænd tømmer bankbokse med koben og skruetrækker

50.500 har mistet dagpengene: SF og EL kræver løsning nu

KØBENHAVN: Tæt ved 17.000 ledige opbrugte i løbet af 2014 deres ret til at få dagpenge. Det viser en ny opgørelse fra AK Samvirke, a-kassernes organisation.

Dermed har helt præcist 50.548 personer mistet retten til dagpenge de seneste to år, skriver Jyllands-Posten.

Tallet er så voldsomt, at det ifølge både SF og Enhedslisten øger presset på regeringen for at komme op med en løsning, inden der bliver udskrevet valg til Folketinget.

Regeringen har bebudet, at forhandlinger om en reform af dagpengesystemet må vente til efter valget. Imens arbejder en kommission på at komme med forslag til et nyt system.

Lave renter knockouter to procents lån 

KØBENHAVN: 99,93. Sådan lød gennemsnitskursen torsdag på Nykredits 30-årige to procents lån, og dermed tegner det til, at fredag bliver sidste dag, hvor boligejere kan konvertere til lånet, der blot for en måned siden blev kaldt historisk.

Det fortæller områdechef i Nykredit Sune Worm Mortensen.

Vejen ser ud til at være banet for 1,5 procent lånet, der ifølge områdechefen formentlig vil ligge på en kurs omkring 96,5 til at begynde med.

Hvis gennemsnitskursen for en realkreditobligation slutter på over 100 en given dag, lukkes der for udstedelse af lån. 

Truer med Islamisk Stat i fængsel: Får terror-sigtelse

HELSINGØR: Et råb om Islamisk Stat i et nordsjællandsk arresthus har ført til, at en ung mand er blevet sigtet for at true med terror.

Det sagde Nordsjællands Politi torsdag om manden, der tidligere har været i Syrien.

Den 21-årige mand er varetægtsfængslet i Helsingør Arrest, og det er et råb fra hans celle, som har udløst den nye sigtelse.

"Islamisk Stat. Se bare Paris og Kurt Westergaard. Det er dig næste gang!"

Omtrent disse ord skal manden have råbt ud til cirka 30 andre indsatte, der var på gårdtur 13. januar.

Folketingets Ombudsmand vil gennemgå Eritrea-sagen

KØBENHAVN: Folketingets Ombudsmand vil gennemgå akterne i den såkaldte Eritrea-sag for at danne sig et overblik over, om der er behov for en egentlig undersøgelse af det efterhånden spegede kompleks.

Det sker, efter at Justitsministeriet tidligere på ugen ophævede tjenstlige advarsler til to embedsmænd i Udlændingestyrelsen, der offentligt undsagde konklusionerne i den landerapport om Eritrea, som de ellers i første omgang blev sat til at lave.

Eritrea-rapporten kom i massiv modvind, fordi flere af de medvirkende kilder og eksperter følte deres citater misbrugt og fordrejet af Udlændingestyrelsen.

FLSmidth vender minus til plus og tror på bedre tider

KØBENHAVN: FLSmidth vendte underskud til overskud i 2014.

Ingeniørkoncernen, som producerer udstyr til mine- og cementindustrien, kom ud af året med et plus på 813 millioner kroner, hvor selskabet i 2013 havde et underskud på 784 millioner kroner.

Mens bundlinjen blev positiv, så var der kraftig tilbagegang i omsætningen, som faldt 17 procent til 21,1 milliarder kroner.

Samtidig oplevede selskabet svigtende efterspørgsel i form af et fald i ordreindgangen på 15 procent til 17,8 milliarder kroner, mens ordrebeholdningen dalede tilsvarende til 19,0 milliarder kroner.

Ikke desto mindre tror selskabet på bedre tider i det nye år.

Flere tusinde sommerhuse kan gemme farlig asbest

KØBENHAVN: Ejere af de såkaldte Kalmar-huse skal være opmærksomme, hvis de overvejer at renovere deres sommerhus eller bygge det om.

DR's forbrugermagasin Kontant fortalte torsdag, at producenten af husene frem til 1980 brugte lister indeholdende det kræftfremkaldende stof asbest i lofterne.

Det var der ikke noget forkert i dengang, men i dag er det forbudt at anvende asbest indendørs i nybyggeri.

Stoffet er som udgangspunkt ikke farligt, så længe man ikke saver, skærer eller borer i loftet, fortæller overlæge og arbejdsmediciner Rolf Petersen.

Kalmar Huse gik konkurs i 2012, men rettighederne til navnet er købt af firmaet Kalmargården.

Danmark vil presse al olie ud af Nordsøen

KØBENHAVN: Selv om Danmark har et mål om at være helt fri for olie i 2050, vil regeringen ikke lade en dråbe af den danske olie blive i undergrunden, skriver Politiken fredag.

- Vi prøver at få så meget op fra Nordsøen som muligt. Men vi hiver det jo ikke op for at eksportere det. Det er alt sammen til eget forbrug, siger klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) til Politiken.

FN's Klimapanel har ellers slået fast, at hovedparten af de kendte reserver af olie, kul og gas er nødt til at blive i jorden, hvis de globale temperaturstigninger skal have nogen som helst chance for at holde sig under to grader.

Mænd tømmer bankbokse med koben og skruetrækker

HVIDBJERG: Medarbejderne i Sparekassen Thy i Hvidbjerg i Thyholm blev torsdag aften overrasket af to mænd, da de var ved at lukke sparekassen ned for dagen.

- Klokken 18.02 får vi en overfaldsalarm ind fra Sparekassen Thy i Storegade. Kort efter lukketid kommer der to mænd op fra kælderen. De har formentlig brudt en kælderdør op, siger vagtchef Ole Vanghøj fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Han fortæller, at mændene ikke fremsatte trusler, men at deres hensigt ikke var til at misforstå.

Efter at de er kommet op fra kælderen, begynder de at bryde bankbokse op. Den ene medbragte et koben. Den anden havde en skruetrækker i hånden.

Efter kuppet forlod de stedet i en koksgrå Audi A3, som blev kørt af en tredje person.

 

Annonce