Økonom: Kun små nuancer skiller rød og blå blok

Politik

27/05/2015 16:15

Suleman Haider

Fra bankøkonomens hjørne gør det ikke så stor forskel for økonomien nu og her, hvem der vinder valget.

Selvom økonomi bliver et af de vigtige temaer i den valgkamp, som er skudt i gang onsdag, så er der fra et økonomisk helikopterperspektiv ikke så stor forskel på, om den næste statsminister hedder Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V).

Det vurderer makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen.

- Rød og blå blok minder om hinanden på den måde, at de begge sigter mod at bevare den samfundsmodel, som vi har i dag. Det er ikke et valg mellem planøkonomi eller vild og voldsom amerikaner-kapitalisme, siger Peter Bojsen Jakobsen.

- Det er helt nede i de små nuancer, at forskellene skal findes. Det er også derfor, at vi vurderer, at det i store træk ikke kommer til at betyde alverden for dansk økonomi, om det bliver en blå eller en rød regering, tilføjer han.

Med Peter Bojsen Jakobsens ord består nuanceforskellen i, at Socialdemokraterne og De Radikale vil bruge 15 milliarder kroner på øget offentligt forbrug frem mod 2020, mens Venstre lægger op til nulvækst i det offentlige forbrug.

Og den forskel er altså ikke stor nok til, at der skal ændres ved prognosen for dansk økonomi.

- Der vil ikke være noget ved valgresultatet, der vil kunne ændre på, at det går godt i dansk økonomi, siger Peter Bojsen Jakobsen.

- En af styrkerne ved dansk økonomi er nemlig, at der er en høj grad af konsensus omkring den økonomiske politik. Det er med til at skabe arbejdsro hos erhvervslivet og større sikkerhed om, hvad fremtiden bringer, siger han.

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian siger om rød og blå bloks indvirkning på økonomien:

- Konjunkturudviklingen er i meget høj grad styret af globale og ikke lokale kræfter, så den kortsigtede udvikling i dansk økonomi er ikke ret følsom over for, hvem der sidder ved magten.

- Men der er selvfølgelig nogle forskelle med hensyn til de mere langsigtede tendenser, når man ser på de to regeringsalternativer. Men om væksten i år er 1,5, 1,7 eller 1,9 procent er ikke styret af, om vi får den ene eller den anden regering efter valget.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce