Østarbejder-boomet sætter ny rekord

Velfærd

22/3/15 6:11

Nick Allentoft

Antallet af østeuropæiske medarbejdere på danske arbejdspladser er nu over 90.000. Udviklingen er bekymrende, fordi der blandt andet tages job fra nydanskere.

Der bliver flere og flere østarbejdere på danske arbejdspladser. Sidste år steg antallet med 10 procent fra 82.625 til 90.875.

Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Dermed er omfanget større end nogensinde, skriver Fagbladet 3F.

- Kurven fortsætter med at stige, og der kommer stadig flere østarbejdere. Der er helt givet penge at spare for arbejdsgiverne, og den dynamik fortsætter, forklarer Søren Kaj Andersen, der er centerleder ved Københavns Universitet til fagbladet.

Fagforeningerne har i mange år kritiseret arbejdsgivere for at spekulere i at underbetale arbejdere fra Østeuropa. Flere arbejdsgivere har forklaret, at de har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft.

Men når arbejdsgivere fortsætter med at ansætte østeuropæere, forsvinder der samtidig job for de nydanskere, der kommer til landet. Det er et problem, mener Socialdemokraternes integrationsordfører, Ole Hækkerup.

- Det er derfor, vi blandt andet har lavet et nyt integrationsudspil, siger han. 

I onsdags præsenterede regeringen sit nye integrationsudspil "Alle skal bidrage".

Det har til hensigt at sende flere udlændinge ud på arbejdsmarkedet i stedet for at parkere dem på kontanthjælp eller andre offentlige ydelser.

- Det er fordi, vi gerne vil sørge for, at flere af disse job bliver taget af de nydanskere, der kommer til landet.

- Det er bedre for os som samfund at få nydanskere ud i arbejde med det samme, fordi det også betyder, at integrationen kommer til at fungere meget bedre, når man er i berøring med samfundet, siger Ole Hækkerup.

Hos oppositionspartiet Venstre mener næstformand Kristian Jensen, at den uheldige udvikling hænger sammen med den lave gevinst, mange danskere har ved at komme i job. 

- Der bliver vi nødt til at gøre forskellen mellem at arbejde og ikke at arbejde større, siger Kristian Jensen.

Arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri forklarer udviklingen med, at der er flere udenlandske entreprenører på de store byggerier, som især rekrutterer byggearbejdere fra udlandet.

FAKTA: Sådan fordeles østarbejder-boomet

Danske arbejdspladser benytter i stigende omfang østeuropæiske medarbejdere.

Arbejdsgiverne har sat ny rekord i brugen at østeuropæisk arbejdskraft. Sidste år steg omfanget af østarbejdere med 10 procent, men der er stor forskel på, hvor stigningen er størst.

Det er især i og omkring København, at der er sket en stor stigning, skriver Fagbladet 3F.

Her følger antallet af østarbejdere i 2014 opgjort per landsdel. Den procentvis stigning markeret i parentes:

* Københavns omegn: 13.989 (19)

* København by: 20.191 (17)

* Fyn: 12.731 (17)

* Bornholm: 2243 (17)

* Østjylland: 17.659 (17)

* Vestjylland: 9330 (16)

* Nordjylland: 10.187 (11)

* Sydjylland: 16.972 (10)

* Vest- og Sydsjælland: 8022 (10)

* Østsjælland: 4032 (7)

* Nordsjælland: 6915 (1)

Tallene summer til mere end 100 procent, da personer kan optræde i flere landsdele i løbet af samme år.

Kilder: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og 3F.

 

 

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.