Offentligt ansatte har ikke tid til pauser

Politik

17/11/2014 09:32

Suleman Haider

Kaffen drikkes stående, mens opgaverne klares, og skal man på toilettet, så holder man sig længst muligt. Sådan ser arbejdsdagen ud for mange af FOAs medlemmer, skriver Fagbladet FOA.

Hver tredje svarer i en ny medlemsundersøgelse, at de ikke har holdt nogen pauser på deres seneste vagt ud over en eventuel frokostpause. Undersøgelsen viser også, at problemet med manglende pauser er mest udtalt blandt ansatte i daginstitutionerne og i ældreplejen. 

Jo mindre pause, FOAs medlemmer holder, jo mere stressede føler de sig. Blandt dem, der ikke holdt små pauser på deres seneste vagt, føler fire ud af ti sig altid eller ofte stressede. Til sammenligning gælder det kun for en ud af ti af dem, der sammenlagt holdt pauser i 20 minutter eller mere. 

Det kan føre til en ond spiral, advarer overlæge og arbejdsmiljøforsker Jens Peter Bonde ved Arbejdsmedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital.
“Hvis manglende pauser ledsages af stort arbejdspres, overvældende ansvar og lange arbejdsdage – så kan det føre til en stresstilstand, hvor man ikke orker at udføre arbejdet med samme intensitet. Man får ikke lavet sine opgaver, og det fører i værste fald til mere stress og sygemelding,” siger han. 

Britt Exstrand er fast aftenvagt på plejehjemmet Kristianslyst i Thisted. Her har hun og en kollega tilsammen ansvaret for 20 beboere, som blandt andet tæller demente, sklerosepatienter og hjerneskadede. 

”Jeg kan aldrig sætte mig ned og hvile mig. Jeg elsker mit arbejde, men det kan være hårdt. Måske kunne jeg finde 5 minutter til at holde pause ind imellem, men så skulle jeg stresse igennem arbejdet, og det ville være alt for synd for beboerne,” siger hun til Fagbladet FOA. 

 

 

 

Mest Læste

Annonce