OK18 møder første store knast: Fagbevægelse står sammen for lærerne

Politik

06/10/2017 18:10

Nick Allentoft

En fælles fagbevægelse for offentligt ansatte står bag lærernes ret til at forhandle arbejdstid i 2018.

Siden 2013 har lærerne ikke kunnet forhandle den arbejdstidsaftale, der blev gjort til lov efter et dramatisk forløb, hvor kommunerne lockoutede hele faggruppen.

Nu stiller hele gruppen af fagforeninger, der dækker offentligt ansatte, sig bag lærerne og kræver, at arbejdstiden skal være til reel forhandling ved overenskomstforhandlingerne i 2018.

Det fremgår af et brev sendt til kommunerne, regionerne og regeringen fra Centralorganisationernes Fællesudvalg og Forhandlingsfællesskabet, der dækker mere end 560.000 offentligt ansatte.

- Nu siger alle organisationerne, at reelle forhandlinger om lærernes arbejdstid er afgørende for, om der kan opnås en bred aftale. Det er en markant besked, siger formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen.

Han glæder sig over, at de offentligt ansatte over en bred kam nu stiller sig bag lærerne.

- Det betyder rigtigt meget for os. Og det er en opbakning, som vil blive registreret helt ud på det enkelte lærerværelse, det er jeg sikker på, siger han.

Under selve lockouten i 2013 var der ingen større sympatistrejker til fordel for lærerne.

- Det har vi selvfølgeligt evalueret på, hvorfor var. Vi må konstatere hos os, at vi ikke var gode nok til tidligt at orientere de andre organisationer om, hvad der skete.

- Vi var meget optaget af at støtte egne medlemmer og åbne forhandlingerne i de uger og måneder, siger Anders Bondo Christensen.

Hans opfattelse er, at de andre organisationer både støtter solidarisk op om lærerne, men også er klar til kamp for, at andre offentligt ansatte ikke får samme behandling som lærerne.

- Det er et udtryk for solidaritet. Vi kan ikke have, at nogen bliver efterladt på perronen på denne her måde.

- Men man er selvfølgeligt også klar over, at hvis den lov, vi fik i 2013, bliver den nye standard for offentligt ansatte, så vil det være en klar forringelse for langt de fleste, siger Anders Bondo Christensen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce