OVERBLIK: Her er sagen om Eritrea-rapporten

Politik

17/12/14 1:08

Suleman Haider

Justitsministeren modtog onsdag en uddybende redegørelse fra Udlændingestyrelsen i sagen om Eritrea-rapporten.

Sådan er sagen om den omstridte Eritrea-rapport forløbet indtil videre: 

* I løbet af sommeren 2014 vokser antallet af asylsøgere fra Eritrea. Mens der sidste år kom 98 asylsøgere fra det østafrikanske land til Danmark, drejer det sig i år om godt 2200.

* En del af asylsøgerne har nægtet at arbejde i nationaltjenesten - en slags værnepligt i Eritrea, hvor man både arbejder for militæret, regeringen og partiet.

* I august sætter Udlændingestyrelsen sagsbehandlingen af asylsøgerne i ro, indtil forholdene i Eritrea er blevet undersøgt.

* I oktober rejser en delegation fra Udlændingestyrelsen på en såkaldt fact-finding-mission til Eritrea for at undersøge, om det er sikkert at sende asylsøgerne retur.

* 25. november konkluderer en rapport fra Udlændingestyrelsen, at hjemsendte, der har forladt Eritrea illegalt eller unddraget sin militærtjeneste, ikke behøver at frygte forfølgelse fra de eritreiske myndigheder.

* De skal medbringe et undskyldende brev (angre-brev) og betale en ekstra skat, inden de rejser ind i landet.

* Justitsminister Mette Frederiksen (S) erklærer sig tilfreds med rapporten.

* 30. november undsiger en af rapportens kilder, den britiske professor Gaim Kibreab, rapportens konklusioner. Han mener, at hans udtalelser er blevet misbrugt og fordrejet, og han vælger efterfølgende at trække sit navn fra rapporten.

* 1. december: Udlændingestyrelsen fastholder rapporten og henviser til, at flere unavngivne kilder har oplyst, at det er sikkert for asylsøgerne at rejse hjem.

* 2. december: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forsvarer rapporten i Folketingets Spørgetime.

* 3. december: En amerikansk forsker, Dan Connell, der i næsten 40 år har beskæftiget sig med Eritrea, udtaler, at han ikke kan genkende det billede, den tegner af sikkerheden.

* 5. december: To ansatte i Udlændingestyrelsen, der var med på rejsen til Eritrea, melder sig syge. De er ifølge Berlingske utilfredse med den måde, som oplysningerne fra Eritrea er blevet anvendt i rapporten.

* 5. december: Justitsminister Mette Frederiksen (S) beder Udlændingestyrelsen om en redegørelse om rapportens udarbejdelse.

* 8. december: Endnu en navngiven kilde i rapporten, Tamrat Kebede, kritiserer den og siger, at intet, han har sagt, kan underbygge rapportens konklusioner.

* 9. december: Udlændingestyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at man forventer at give mange flygtninge asyl i Danmark. Det er til trods for rapportens konklusioner om, at mange eritreere vil kunne rejse hjem.

* 9. december træder en af de to sygemeldte ansatte i Udlændingestyrelsen frem og kalder rapporten for "makværk".

* 12. december: Den tidligere justitsminister Karen Hækkerup beklager, at hun tidligere har hævdet, at det var på hendes initiativ, at Udlændingestyrelsen tog til Eritrea for undersøge forholdene.

* 13. december: De to sygemeldte ansatte i Udlændingestyrelsen hævder, at de fik stillet en lønforhøjelse i sigte, hvis de kom hjem fra Eritrea med et bestemt resultat. Udlændingestyrelsen afviser.

* 15. december: Justitsminister Mette Frederiksen modtager Udlændingestyrelsens redegørelse og er ikke tilfreds med svarene. Hun beder om hurtigst muligt at få uddybende svar.

* 15. december beklager Udlændingestyrelsen, at man ikke har fulgt normal procedure og taget Flygtningenævnet med på råd i planlægningen af turen til Eritrea.

* 17. december: Justitsministeren modtager og er tilfreds med de uddybende svar fra Udlændingestyrelsen. Udlændingestyrelsen hævder, at der ingen kritik var fra de to - nu sygemeldte - ansatte før rapporten blev udsendt.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.