Sandholmlejren. Foto: Miriam Nielsen.

OVERBLIK: Her står striden om udlændinge

Politik

07/06/2015 09:07

Mikkel Sarka

SR-regeringen har strammet reglerne for at få asyl - men beskyldes af Venstre for at lempe andre steder.

Udlændingepolitikken er for alvor kommet på dagsordenen i valgkampen. Her er de hovedpunkter, som Venstre og Socialdemokraterne strides om:

* Er det regeringens skyld, at antallet af asylansøgere sidste år steg til det højeste niveau i årtier?

- Ja, siger Venstre med henvisning til, at regeringen blandt andet har gjort det muligt at bo og arbejde uden for asylcentrene og fjernet starthjælpen og kontanthjælpsloftet, som især ramte indvandrere. 

- Nej, siger regeringen. Som følge af krige og konflikter i blandt andet Syrien, Irak og Libyen har flygtningestrømmen ikke været større siden Anden Verdenskrig. Andre europæiske lande har derfor også oplevet en stigning i antallet af asylansøgere.

* Virker regeringens stramning af asylreglerne?

- Ja, siger Socialdemokraterne. Det er første gang i 12 år, at asylreglerne er blevet strammet, og stramningen er målrettet asylsøgere, som ikke er individuelt forfulgt. Det vil sige mange af de asylsøgere, som flygter fra borgerkrige som i Syrien. 

- Nej, siger Venstre. Ifølge Lars Løkke Rasmussen er det kun 126 flygtninge, som er berørt af stramningerne. Resten - heraf mange fra Syrien - bliver vurderet til at være individuelt forfulgte og derfor ikke omfattet af loven.

* Vil Venstres udlændingeudspil betyde en tilstrømning af lavtlønnet udenlandsk arbejdskraft, som vil underminere danske løn- og arbejdsvilkår?

- Ja, siger Socialdemokraterne. Venstre vil lempe reglerne, så personer fra en række lande fremover ikke behøver et job til 375.000 kroner om året, men kun 215.000 kroner om året for at få arbejdstilladelse i Danmark. Det vil betyde mere udenlandsk arbejdskraft til ufaglærte job.

- Nej, siger Venstre. Forslaget skal gennemføres efter en aftale med arbejdsmarkedets parter. Dermed vil fagbevægelsen også blive taget med på råd, inden forslaget gennemføres. Samtidig fastholder Venstre kravet om, at løn- og ansættelsesvilkår skal være "sædvanlige efter danske forhold" som en betingelse for arbejds- og opholdstilladelse.

FAKTA: Så mange har søgt asyl i Danmark   14.815 personer søgte i 2014 om asyl i Danmark. Tallene i år ligger indtil nu på samme niveau.

Udlændingestyrelsen har opgjort, at der sidste år kom 14.815 asylansøgere til Danmark. Af dem fik 10.113 personer et længere ophold i Danmark, mens deres sag behandles.

Det var især i sommermånederne, at antallet af asylansøgere voksede så dramatisk, at regeringen fandt det nødvendigt at gennemføre en stramningen af asylreglerne.

Trods stramningen ligger antallet af asylansøgere på omtrent samme niveau som samme periode sidste år. Til og med april kom der sidste år 2137 asylansøgere i 2014, mens tallet i år er 2090 til og med april.

Ifølge TV2's oplysninger viser det foreløbige tal for maj, at tendensen fortsætter på samme niveau som sidste år.

Her er tallene for de foregående år:

* 2013: 7557 søgte asyl. 5144 fik deres sag behandlet

* 2012: 6184 søgte asyl. 3386 fik deres sag behandlet.

* 2011: 3806 søgte asyl. 3600 fik deres sag behandlet.

* 2010: 5115 søgte asyl. 2844 fik deres sag behandlet.

* 2009: 3855 søgte asyl. 2022 fik deres sag behandlet.

Kilder: Udlændingestyrelsen, TV2

 

Mest Læste

Annonce