Helle Thorning-Schmidts nytårstale møder kritik fra de fleste aviser.

OVERBLIK: Reaktioner på Thornings nytårstale

Politik

02/01/2015 11:31

Nick Allentoft

Godt med fokus på børn og solidaritet. Skidt at statsministeren glemte at give svar på dagpengeproblemet. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bør snarest muligt trykke på valgknappen, lyder det i flere af de store avisers ledere.

- Statsministeren havde banen for sig selv, men talen formede sig mest som en rituel omgang selvros. Det har aldrig stået særligt klart, hvilke visioner Helle Thorning-Schmidt har for Danmark, og hun bidrog ikke mere i aftes, skriver Jyllands-Posten i sin lederspalte.

- Tværtimod, med den tomgang, som statsministeren præsterede i aftes, bør folketingsvalget udskrives hurtigst muligt, fortsætter avisen.

Samme toner lyder i Børsen, som undrer sig over de personer, Thorning valgte at fortælle om i talen.

- Statsministeren nævner ingen, som har et arbejde, eller som kæmper for at få et. Her gik man og troede, at job og vækst var statsministerens dagsorden, lyder det i Børsen, som mener, at dronningen i sin nytårstale var bedre til at afkode Danmarks udfordringer.

Statsministeren lagde i talen op til forhandlinger om en ny integrationspakke, der skal stramme reglerne for flygtninge og indvandrere på kontanthjælp.

Ifølge Berlingske illustrerede talen dog, at regeringen ikke har meget tilbage af sit reformprogram.

- Med statsministerens nytårstale står det klart, at hun og regeringen ikke har tænkt sig at foretage sig ret meget det næste halve år ud over at vente på det mest gunstige tidspunkt til at udskrive valg til Folketinget, lyder det i Berlingskes leder.

Derimod roser Politiken Thorning for ejerskab til det spinkle opsving efter tre års reformer med bredt flertal.

- Thorning har satset benhårdt på genopretningen efter forbrugsfesten i 00'erne, og den klassiske SR-konstellation har igen vist, at den kan føre ansvarlig økonomisk politik og skabe arbejdspladser, også når det ser sværest ud.

- Der er ikke noget at skamme sig over, hedder det i Politikens leder.

Ekstra Bladet er dog heller ikke begejstret for Thornings tale, som ifølge avisen ikke kommer til at flytte mange vælgere.

- Helle Thorning kæmper for sit og regeringens liv - men nytårstalen får næppe meningsmålingerne til at drøne i vejret.

- Nytårstalen er en enestående mulighed for at få befolkningen i tale. Det lykkedes ikke for Helle Thorning, konstaterer Ekstra Bladet.

 

Det siger politikere og organisationer

* Kristian Jensen, næstformand for Venstre:

- Ud over det med indvandrere og flygtninge var der ingen nyheder. Kunne vi ikke bare få det valg, så vi kan komme videre med den politiske dagsorden. 

* Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti: 

- Det er paradoksalt, at regeringen lige har lavet en EU-aftale med Venstre og De Konservative om at afskaffe retsforbeholdet, men nytårstalen indeholder ikke ét ord om EU. Det er en valgkampstale, som er renset for EU, fordi hun ved, at hun er uenig med rigtig mange danskere på det område.

* Stine Brix, gruppeformand i Enhedslisten: 

- Det var en tale med vigtige budskaber om solidaritet, og om at vi skal passe på vores velfærdssamfund og vores fællesskab. Det er jeg helt enig i. Men jeg synes desværre, at regeringen i alt for mange tilfælde selv har svigtet de værdier. 

* Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative:

- Det eneste positive, der er at sige om talen, er, at danskerne nu har et helt klart valg, når de her i løbet af 2015 skal stå i stemmeboksen. Skal verdens største offentlige sektor være endnu større, eller skal fokus være på at skabe vækst og arbejdspladser i den private sektor.

* Pia Olsen Dyhr, formand for SF: 

- Godt med fokus på, hvad der gør Danmark stærk. Et godt velfærdssamfund, der sikrer fri og lige uddannelse og sundhed til alle, med et socialt sikkerhedsnet, når man bliver arbejdsløs. Gode takter. Men vi mangler et svar på dagpengeproblemet og de mange, der har mistet retten til dagpenge.

* Anders Samuelsen, formand for Liberal Alliance:

- Statsministeren lovede alle lidt mere af de offentlige kasser, hvilket jo lugter fælt af valgflæsk. Hvad med at skabe vækst, skabe arbejdspladser, så der også er råd til velfærd til de dejlige babyer, hun talte om, når de bliver større.

* Elisa Bergmann, formand for Bupl: 

- Vi ved, at kvalitet i daginstitutioner er afgørende for, hvordan børn klarer sig senere i livet. Det kræver gode normeringer og uddannede pædagoger. Derfor glæder jeg mig over, at statsministeren vil satse mere på børnene.

* Jens Klarskov, administrerende direktør i Dansk Erhverv:

- Tiden er slet ikke til at udvide den offentlige sektor, som i forvejen er blandt de største i verden. Jeg savner konkrete svar på, hvordan det stigende velfærdspres skal håndteres. 

* Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri: 

- Regeringen har vist meget lidt forståelse for, at der er behov for at styrke aktiviteten. For eksempel er ophøret af boligjobordningen et helt uforståeligt signal midt i en aktivitetskrise. 

/ritzau/

Læs hele nytårstalen her: http://stm.dk/_p_14102.html 

Mest Læste

Annonce