OVERBLIK: Sådan er udlændingepolitikken hos S og V

Politik

11/6/15 1:36

Mikkel Sarka

Socialdemokraterne vil lave udlændingepolitik med Venstre, som ikke vil være med. Se uenighederne her.

Venstre fremlagde tirsdag et asyludspil, og Socialdemokraterne har torsdag fulgt op med et oplæg til "et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik".

Men Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, garanterer, at partiets ikke vil forhandle med de nuværende regeringspartier efter et valg.

Her kan du se, hvad Venstre og Socialdemokraterne mener på udlændingeområdet:

* Bremsning af flygtningestrøm:

Begge partier ønsker et lavere antal asylansøgere, end Danmark oplevede sidste år. Venstre vil derfor hastebehandle en lovpakke, som skal forhindre den store tilstrømning i sommermånederne, som man oplevede sidste år.

Socialdemokraterne mener derimod, at de ændringer af udlændingelovgivningen, som blev gennemført i starten af året, har fået tilstrømningen til at falde, ligesom partiet vil bremse flygtningestrømmen over Middelhavet gennem europæisk samarbejde.

* Flygtningenævnet:

Nævnet, som træffer de endelige afgørelser om tildeling og afvisning af asyl og opholdstilladelse i Danmark, skal sammensættes på en ny måde, mener Venstre.

Partiet ønsker ikke, at Dansk Flygtningehjælp skal kunne udpege medlemmer af nævnet. Det ønsker Socialdemokraterne ikke at ændre på.

* Job og bolig:

Den nuværende regering har givet asylansøgere mulighed for at bo og arbejde uden for asylcentrene. Det skal fortsat være muligt, mener Socialdemokraterne, mens Venstre vil afskaffe ordningen.

* Hjemsendelse:

Venstre vil indføre omrejsende udlændingeattacheer, som skal forhandle hjemsendelsesaftaler og koordinere en mere effektiv udsendelse af afviste ansøgere.

Socialdemokraterne vil bruge udviklingsbistanden aktivt til at fremtvinge flere hjemsendelser.

* Ydelser:

Venstre mener ikke, at flygtninge, som får asyl, skal have ret til kontanthjælp. De skal i stedet have en ny integrationsydelse, som starter på SU-niveau, ligesom de skal optjene retten til børnecheck og folkepension.

Socialdemokraterne vil ikke indføre særlige ydelser, men kræve, at de flygtninge, der kan, skal arbejde for at få ydelser. Unge under 30 skal have en ydelse på SU-niveau, ligesom man ønsker, at børnechecken skal indekseres.

* Indrejseforbud:

Socialdemokraterne vil hæve straffen for overtrædelse af indrejseforbud, så det som udgangspunkt giver tre måneders fængsel. Venstre vil have straffen op på et års fængsel. 

* Finansiering: 

Socialdemokraterne vil så vidt muligt dække udgifterne til asylområdet med midler fra udviklingsbistanden. Venstre vil spare en milliard kroner på de årlige udgifter på udlændingeområdet.

* Beløbsordning: 

Venstre vil give en kvote af udlændinge fra særligt udvalgte lande særadgang til Danmark, hvis de får et job med en årsløn på 215.000 kroner. 

Socialdemokraterne afviser at ændre ordningen, hvor udlændinge i dag skal have et job med en årsløn på 375.000 kroner for at få særadgang.

Kilder: Venstre: "Asylreform - Styr på tilstrømningen" og "Danmark - For Dem Der Kan Og Vil" samt Socialdemokraterne: "Vi Skal Kunne Følge Med" og integrations- og udlændingeordfører Ole Hækkerup.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce