OVERBLIK: Terror rydder de danske forsider

Politik

08/1/15 9:35

Suleman Haider

Flere danske aviser og en lang række europæiske aviser tager på forsiden afstand fra angreb på Charlie Hebdo.

En lang række danske og europæiske aviser har torsdag ryddet forsiden for at gøre plads til en markering af terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo, der onsdag kostede 12 personer livet i Paris. 

Herunder kan du få et overblik over, hvordan de landsdækkende danske avisers forside ser ud torsdag:

* Jyllands-Posten:

Avisen, der selv har været udsat for trusler efter at have bragt tegninger af profeten Muhammed, har valgt at trykke en helt sort forside bortset fra et enkelt, centreret hvidt citat fra avisens leder:

- Terroranslaget minder os om, at den frie verden har et fælles projekt i at værne vores demokratiske samfundsorden mod det religiøse vanvid, hvis repræsentanter spreder vold, terror, rædsel og undertrykkelse i læ af en påstået guddommelig legitimitet.

* Politiken: 

Politiken han overladt forsiden til avisens mangeårige tegner Roald Als. Hans tegning viser en rød blyant, der skriver på et stykke papir. Midtvejs i teksten knækker blyanten i to, der opstår en kort pause, men så fortsætter den ene halvdel af blyanten med at skrive videre.

Tegningen fylder kun en brøkdel af forsiden, der i modsætning til Jyllands-Posten er hvid og ikke sort.

* Information:

Information skriver med store bogstaver på forsiden "Nous sommer tous Charlie Hebdo", der på fransk betyder "Vi er alle Charlie Hebdo".

Dermed stiller avisen sig bag det franske satiremagasin i et forsvar for ytringsfriheden, og samtidig lægger den sig i kølvandet af den bølge, der er strømmet ind over de sociale medier siden angrebet, hvor almindelige mennesker under blandt andet hashtagget #jesuischarlie støtter op om Charlie Hebdo og ytringsfriheden.

* Berlingske:

På Berlingske viser forsiden teksten "Charlie Hebdo", der er gennemhullet af 12 skud, hvilket er det samme antal ofre, der blev dræbt i angrebet mod bladet.

* Ekstra Bladet:

Avisen har valgt at trykke billeder af nogle af redaktørerne og tegnerne fra Charlie Hebdo over teksten "HELTENE". Derudover har den trukket et udsnit af lederen ud på forsiden:

- Et demokrati måles på graden af ytringsfrihed. Kun et samfund, hvor den frihed ikke gradbøjes, er et ægte demokrati.

Derudover er Ekstra Bladets logo på den klassiske røde baggrund erstattet med "Charlie Hebdo".

* B.T.:

B.T. viser på sin forside et stort billede af den betjent, der blev skudt på gaden uden for "Charlie Hebdo" kort inden han bliver skudt og dræbt. Teksten "Terror mod os alle" supplerer billedet.

Danske aviser efter blad-angreb: Vi må ikke lade os kue Politiken kalder angreb i Frankrig for "et attentat på alt det, vi er stolte af og står for".

Onsdagens angreb på det franske satiremagasin Charlie Hebdo må ikke få frygten til at tage over.

Det er der bred enighed om i de danske aviser, som i torsdagens udgaver tager afstand fra angrebet, der kostede 12 mennesker livet og sårede 11.

Politiken kalder i sin lederspalte på forsiden massakren for "et attentat på alt det, vi er stolte af og står for".

- Den største respekt, vi i dag kan vise Charlie Hebdo, er ikke selv at lade os skræmme. At sige i dag, hvad vi også ville have sagt i går. At holde fast i, at vi, som ønsker et frit og åbent samfund, altid vil være stærkere end dem, der vil lukke munden på os, skriver Politiken.

Charlie Hebdo er kendt for sine kontroversielle tegninger. Magasinet har tidligere været udsat for et brandattentat, og i 2006 valgte Charlie Hebdo at genoptrykke nogle af de tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten i 2005 offentliggjorde til mange muslimers vrede.

Jyllands-Posten kalder i dag angrebet i Paris for en påmindelse om, at truslen fra "det vanvittige religiøse overdrev er konkret og nærværende".

- Den frie verden og alle dens institutioner må lige nu stille sig solidarisk med Charlie Hebdo, det franske folk og den franske stat med en fælles opfordring til ikke at lade os kue af mørkets kræfter, hedder det i avisens lederspalte.

Berlingske, der har valgt at trykke en række af Charlie Hebdos forsider gennem tiderne, stemmer i:

- Demokrati og ytringsfrihed må og skal ikke kues. Der er dog ingen tvivl om, at det for mange vil være en nærliggende konklusion at holde lav profil, dække sig og undgå at provokere stærke følelser.

Børsen har valgt at skrive sin leder om angrebet på både dansk og fransk. Avisen betoner, at Charlie Hebdo fortjener respekt.

- Vores demokratiske samfundsmodel fungerer i kraft af ytringsfriheden, som giver mulighed for kritik og udvikling. Om den bruges klogt eller uklogt, er ikke op til hverken myndigheder eller religiøse ledere at afgøre.

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce