Pædagoger kræver bedre normering: Vi har nået smertegrænsen

Politik

23/03/2015 09:41

Suleman Haider

Få pædagoger til børn i daginstitutioner kan gå ud over børns trivsel og udvikling, advarer Bupl og eksperter.

For få pædagoger i vuggestuer og børnehaver er et grundlæggende problem for institutionernes ansatte, og det risikerer at gå ud over børnene, advarer pædagogernes fagforening, Bupl, efter at en række eksperter har slået alarm over normeringerne.

I Politiken mandag siger flere af landets førende forskere, at kvaliteten i mange institutioner har nået et punkt, hvor udsatte børn lider skade, og selv robuste børn taber ved at være der.

Og den vurdering er ikke fjern for Bupls formand, Elisa Bergmann.

- Det er ikke noget, der kommer bag på os. Vi har prøvet at råbe vagt i gevær længe, for vi er nået dertil, hvor det ikke kan gå længere, siger hun til Ritzau.

Forskerne vurderer, at antallet af voksne per barn i daginstitutionerne generelt er for lavt, og en ny rapport lavet for FOA bekræfter Bupls egne tal for, at voksne ofte er alene med større børnegrupper.

- Hvis vi skal kunne gøre det, vi er sat i verden for, og det handler ikke kun om at passe børn eller stuve børnene sammen på en legeplads, skal vi tættere på det enkelte barn, og det kræver bedre normeringer, siger Elisa Bergmann og uddyber:

- Vi vil gerne understøtte trivsel, sprog og motorik samt sikre, at børn med særlige behov og de mere socialt udsatte er med. Skal vi kunne det, så er det afgørende, at vi er nogle flere pædagoger. Man kan ikke løse opgaven, hvis man står alene med en børnegruppe for lang tid ad gangen.

Enhedslisten lægger op til at få indført lovsikrede minimumnormeringer i landets daginstitutioner og vil gøre det til et hovedkrav i forhandlingerne om det børneudspil, regeringen ventes at fremlægge inden for de kommende uger.

Regeringen har ikke umiddelbart lagt op til et loft for antallet af børn per voksen, men Bupl anbefaler, at der i vuggestuer er 2,5 børn per voksen, mens det i børnehaver kan være op til fem.

Mest Læste

Annonce