Partier vil tjekke reglerne efter udvisninger af børn

Politik

19/10/18 1:36

Nick Allentoft

Sager om udvisninger af børn til blandt andet Thailand får S og DF til at åbne for at skrue på lovgivningen.

Den ene gang efter den anden har medier berettet om børn med udenlandsk baggrund, der må forlade deres venner og familie i Danmark, fordi børnene har fået afslag på deres ansøgning om opholdstilladelse.

Senest har den thailandske pige Mint fået stor opmærksomhed - blandt andet i BT - fordi hun er blevet sendt hjem til Thailand.

Mint er 13 år og boede indtil for nylig sammen med sin thailandske mor, danske stedfar og lillebror i Køge, hvor hun gik i 7. klasse.

Hun kom til Danmark i 2017.

2. oktober fik Mint afslag på sin ansøgning om opholdstilladelse i Danmark, fordi hun ifølge Udlændingenævnet ikke er "integrerbar".

Afgørelsen virker ikke rimelig, lyder det fra Socialdemokratiets integrations- og udlændingeordfører, Mattias Tesfaye.

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Han vil have gennemgået lovgivningen og diskutere de foreløbige afgørelser på området for at finde ud af, om loven skal ændres.

- Vi som politikere har et ansvar for, at lovgivningen ikke spænder ben for dem, der gerne vil Danmark, siger Mattias Tesfaye.

Integrationsloven blev ændret i 2016. Ændringen betød, at alle børn over otte år, der kommer til Danmark fra udlandet, skal have vurderet deres mulighed for at blive integreret i landet, inden de får opholdstilladelse.

Inden ændringen var en sådan vurdering ikke nødvendig, hvis bare børnenes forældre allerede var i Danmark, og børnene fulgte efter inden for to år.

Dansk Folkeparti er som udgangspunkt tilfreds med reglerne.

Partiet ser dog gerne, at ministeren på området sammen med Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg får mulighed for at dispensere fra de generelle regler for at imødekomme de berørte parter i udvalgte sager.

- Der kan være nogle sager, hvor lovgivningen rammer uhensigtsmæssigt. Det ændrer ikke ved, at vi står fast på lovgivningen.

- Dog vil vi gerne være med til at indføre en undtagelsesmulighed, siger partiets udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen.

Står det til børneordfører Jacob Mark (SF) skal hele loven dog sættes under lup.

Det giver nemlig ingen mening, at "gode medborgere", som taler dansk og har etableret en tilværelse i Danmark, sendes hjem med begrundelsen, at de ikke kan integreres, lyder det.

- Den seneste sag med Mint er endnu et skørt eksempel i rækken. Selvfølgelig kan hun integreres.

- Derfor skal loven kuglegraves og laves om, så den er mere nuanceret end i dag, siger han.

Både Martin Henriksen og Mattias Tesfaye understreger, at det fortsat er målet, at børn - hvis forældre flytter til Danmark fra udlandet - skal følge trop så hurtigt som muligt for at blive hurtigt integreret.

- Vi vil opfordre dem, der kommer til Danmark, er blevet forelsket i en dansker og ønsker at bo i Danmark, til at tage deres børn med ret hurtigt og ikke lade dem blive hjemme i hjemlandet, siger Mattias Tesfaye.

/ritzau/

Annonce