Partierne ignorerer regler om valgplakater

Politik

31/05/2015 19:52

Nick Allentoft

Også ved dette valg har de politiske partier svært ved at overholde loven, når de hænger valgplakater op. Se regler her.

Det kan knibe med at overholde reglerne for, hvordan valgplakater må hænge i gadebilledet.

Ikke nok med at mange valgplakater blev hængt op, før statsminister Helle Thorning Schmidt (S) udskrev valg tidligere på ugen, hvilket er et brud på Vejlovens bestemmelser om valgplakater.

Mange steder har partierne også set bort fra reglerne for, hvordan plakater må hænge.

- Jeg synes, det ser ud, som det gør under alle andre valgkampe, lyder det fra Ivan Partov, Enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

- Hvis man skal se på alle reglerne, så er der rigtig mange plakater, som ikke overholder spillereglerne.

I vejlovens bestemmelser kan man blandt andet læse, at valgplakater skal hænge minimum 2,3 meter over jorden, 0,3 meter fra kanten af cykelstien og 0,5 meter fra kanten af kørebanen.

- Reglerne er jo lavet af politikere og for politikere. Så må vi jo gå ud fra, at politikere også følger dem. De er ret enkle at forstå. Det er jo noget, man kan klare med et målebånd, siger Ivan Partov.

På netavisen fyens.dk kan man læse, at flere valgplakater i Odense hænger "smaskhamrende ulovligt".

Men afdelingschef for Drift og Anlæg i Odense Kommune, Thomas Østergaard Jørgensen, fortæller, at de fleste partier overholder reglerne.

- Jeg synes faktisk generelt, at der er blevet strammet meget op, og jeg ser ikke farlige situationer på samme måde som på tidligere tidspunkter, siger han.

- Man kan vælge at fokusere på, at en plakat hænger skævt, eller man kan fokusere på, at de generelt hænger ordentligt.

Thomas Østergaard Jørgensen fortæller, at kommunen ikke "kører rundt med et målebånd", men som udgangspunkt kun tager affære, hvis valgplakater er til fare for trafikken.

Både i København og Odense har kommunerne orienteret partierne om reglerne, inden valget blev udskrevet.

 

FAKTA: Sådan skal valgplakaten hænge Reglerne for, hvordan valgplakater skal hænge, og hvornår de må hænges op er ganske klare.

I 2011 vedtog Folketinget de gældende regler for valgplakater i forbindelse med valgkamp. For eksempel må en valgplakat ikke være større end 0,8 kvadratmeter, og plakaterne må kun hænge der fra fjerde lørdag før valgdagen til otte dage efter valget. 

Vejdirektoratet har for nylig lavet en letlæselig guide til reglerne for valgplakaterne, hvor man kan læse at plakaterne ifølge loven skal hænge:

* Mindst 1,5 meter under laveste strømførende ledning målt fra plakatens øverste kant.

* Mindst 2,3 meter over fortov eller cykelsti målt fra plakatens nederste kant.

* Mindst 0,3 meter fra kanten af en cykelsti.

* Mindst 0,5 meter fra kanten af kørebanen.

Kilder: retsinformation.dk, vejdirektoratet.dk

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce