En epilepsipatient ved navn Henrik sov ganske udmærket, efter at han 28. februar sidste år havde fået krampe og derfor måtte indlægges på sygehuset i Nykøbing Falster.
Ved en fejl havde hans læge givet ham noget medicin, han ikke kunne tåle. Men efter at have fået den rigtige epilepsimedicin og noget Stesolid slappede hans krop mere af.
De døde patienter i Nykøbing
Læs om en besynderlig og historisk drabssag fra Nykøbing Sygehus.
- Min krampe ophører, mens jeg er på hospitalet. Det sker vel i løbet af aftenen eller natten. Jeg bliver udskrevet næste dag klokken ti, sagde han tirsdag i et retsmøde i Nykøbing Falster.
Her var han indkaldt for at vidne i en drabssag mod en 31-årig sygeplejerske, der er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på ældre patienter. Hun nægter sig skyldig.
Henriks oplevelse på sygehuset er central, fordi han ifølge den tiltalte giver hende et alibi. Den 31-årige kvinde har forklaret, at hun tidligt om morgenen 1. marts 2015 var på vej ind til patienten for at stoppe hans muskelkrampe med en sprøjte Stesolid.
Vidnet husker imidlertid ikke selv, at han i løbet af natten havde det dårligt.
- Hvordan sov du, ville anklager Michael Boolsen vide.
- Det gik meget godt. Jeg vågnede nogle gange og faldt hen igen, svarede den midaldrende mand.
- Kan du huske, om du vågnede, fordi du var dårlig, eller fordi der var uro?
- Jeg sov på en tomandsstue. Ham ved siden af snakkede og snorkede lidt. Jeg vågnede, fordi der var uro, huskede vidnet.
Ifølge anklagemyndigheden er spørgsmålet da også, om den omtalte sprøjte overhovedet var tiltænkt epilepsipatienten. Muligvis - har anklageren antydet - var det derimod den sprøjte, der næsten havde taget livet af en anden patient, den 73-årige Maggi Rasmussen.
Denne udlægning bygger anklagemyndigheden på forklaringen fra en sygeplejerskekollega, der har fortalt, at hun mener at have overrasket den tiltalte stående ved Maggi Rasmussens seng.
I hænderne havde den 31-årige ifølge vidnet to store sprøjter. Det er en af disse sprøjter, der ifølge den tiltalte var tiltænkt Henrik. Men sygeplejerskekollegaen var sikker på, at stemplerne var trykket helt i bund som tegn på, at indholdet var tømt.
Et par minutter senere holdt Maggi Rasmussen op med at trække vejret og måtte efterfølgende genoplives.
I tirsdagens retsmøde fortalte en anden sygeplejerskekollega da også, at hun bestemt ikke havde forventet, at Henrik i løbet af natten ville få brug for mere Stesolid.
- Det bygger jeg på min erfaring, sagde sygeplejersken.
I et tidligere retsmøde fastslog embedslægen, Troels Thomsen, ligeledes, at han fandt det stærkt bekymrende, hvis den tiltalte rent faktisk havde været på vej til at give epilepsipatienten Stesolid.
- Sygeplejersken har ingen viden om, hvorfor krampen kommer. Det ved ikke engang lægerne. At fortsætte med at give Stesolid til patienten på det tidspunkt vil jeg betegne som værende groft forsømmende, sagde embedslægen, da han vidnede 30. marts.
Der er afsat hele 32 retsdage til at behandle den usædvanlige drabssag, som fortsætter onsdag. Dommen ventes i slutningen af juni.
/ritzau/