Patientdrabene: Sygeplejerske sendte billede af døde patienters tåsedler

Ledelse

25/4/16 12:17

Nick Allentoft

Drabstiltalt sygeplejerske tog billeder af tåsedler på døde patienter og sendte dem til kollega. En kollegas mistanke til drabstiltalt sygeplejerske opstod på baggrund af mange små begivenheder.
Efter en vagt på sygehuset i Nykøbing Falster tikkede der i februar 2015 flere usædvanlige sms-beskeder ind på en sygeplejerskes telefon. De kom fra en i dag drabstiltalt kollega, som tilsyneladende ønskede at illustrere, hvor dramatisk situationen på sygehusets akutafdeling havde udviklet sig i løbet af aftenen.   - På et tidspunkt sendte hun et billede af tåsedler fra patienter, der var døde, siger sygeplejersken mandag i Retten i Nykøbing Falster. Her er hun indkaldt for at vidne mod den 31-årige kollega, der er anklaget for tre drab og et drabsforsøg.

Patientdrabene i Nykøbing

Vidnet fortæller, at den tiltalte den pågældende aften havde overtaget ansvaret for de patienter, som hun i løbet af dagen havde behandlet. Tilsyneladende fik flere af dem det pludselig dårligt og døde, selv om de ifølge vidnet havde været stabile, da hun forlod afdelingen.

- I en anden sms sendte hun mig et billede af listen med navne på patienter, der var blevet sendt videre på intensiv, efter at jeg havde overgivet dem til hende, siger sygeplejersken.   Allerede inden den pågældende vagt havde vidnet haft en mistanke om, at den tiltalte gjorde skade på patienter.    - Jeg husker, at jeg studser enormt over, hvad der faktuelt er sket, og hvad C fortæller. Der er nogle patientforløb, der undrer mig meget, forklarer sygeplejersken.   Umiddelbart forsøgte hun dog at skjule sin mistanke over for den tiltalte, selv om sms'erne blot styrkede hendes mistanke.   - Så vidt jeg husker, tilkendegiver jeg med en smiley, at det er helt vildt, husker sygeplejersken om sit svar på beskederne.   Drabstiltalt sygeplejerske blev taget i at lyve  Det var en stime af små indicier og usandsynlige begivenheder, der sygeplejersken til at mistænke sin kollega for drab på patienter, fortæller kvinden i Retten.    - Det var mange bække små. Det var patientforløb, som gentog sig. Ting, der var meget påfaldende. Jeg har en opfattelse af, at C (den tiltalte, red.) har et meget afslappet forhold til sandheden. Hun blev ofte taget i mindre usandheder, siger vidnet.   - Jeg husker, at jeg studser enormt over, hvad der faktuelt er sket, og hvad C fortæller. Der er nogle patientforløb, der undrer mig meget, forklarer sygeplejersken.   Da de to kvinder 14 dage senere skulle på vagt sammen, besluttede vidnet sig for at holde særligt øje med kollegaen.    - Jeg er ængstelig. Jeg frygter, at der kommer gang i gaden, hvis man kan sige det så frit, husker sygeplejersken.   I løbet af aftenen og natten døde tre patienter, mens en fjerde måtte genoplives. To af de afdøde er sygeplejersken nu tiltalt for at have slået ihjel.   Det var kollegaens kæreste - en overlæge på akutafdelingen - der den efterfølgende dag valgte at kontakte politiet på baggrund af vidnets observationer.    Den tiltalte nægter sig skyldig i alle anklager. Hun hævder, at hele sagen bunder i sladder og personlige intriger. Dommen i den usædvanlige drabssag ventes først i slutningen af juni.   /ritzau/  

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce