"Sygeplejersker oplever ofte, at de forgæves forsøger at holde igen med en hjemsendelse, fordi plejen af patienten ikke er færdig. Den hjælp, som patienten kan få af hjemmeplejen eller på et ældrecenter er ikke tilstrækkelig," siger  formand for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen.
"Sygeplejersker oplever ofte, at de forgæves forsøger at holde igen med en hjemsendelse, fordi plejen af patienten ikke er færdig. Den hjælp, som patienten kan få af hjemmeplejen eller på et ældrecenter er ikke tilstrækkelig," siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen.

Patienter kommer hurtigt hjem

Velfærd

05/5/15 8:28

Mikkel Sarka

Danmark har vesteuropæisk rekord i korte indlæggelsestider. Godt for mange, men skidt for ældre og svagelige.

Når operationen er overstået, gælder det om at komme på benene hurtigst muligt og vende tilbage til hverdagen.

Sådan har mantraet i sygehusvæsnet lydt i mange år, og det afspejler sig i patienternes indlæggelsestider.

Nye tal fra Landspatientregistret viser, at mens en patient i 2009 i gennemsnit var indlagt i 4,1 døgn, så faldt indlæggelsestiden til gennemsnitlige 3,5 døgn i 2014.

Dermed har danske patienter vesteuropæisk rekord i kortest indlæggelsestider. Tæt fulgt af patienter i de øvrige nordiske lande.

- Udviklingen herhjemme er på mange måder tilfredsstillende, for årsagerne til de kortere indlæggelser er ofte, at behandlingsmetoderne er blevet bedre, siger formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman (S).

Hun henviser til, at mange behandlinger i dag er mere skånsomme end tidligere. 

For eksempel er kikkertoperationer og ballonudvidelser mindre indgribende end tidligere tiders omfattende operationer, der krævede længere tids indlæggelse.

Det er især patienterne i Region Sjælland, der ligger på sygehuset i kort tid. Her er en patient i gennemsnit indlagt i 3,2 dage, mens patienterne i Nordjylland i snit bruger længst tid, nemlig 4,2 dage på et sygehus. 

I Dansk Sygeplejeråd siger formand Grethe Christensen, at det for mange patienter er godt at komme hjem hurtigt. For det indbyder til mere bevægelse, ligesom det psykisk er sundere at være i vante omgivelser end i et hospitalsmiljø.

- Samtidig kan det være forbundet med en risiko at være indlagt på grund af bakterier, siger Grethe Christensen.

Men tidlige hjemsendelser kræver, at patienten er klar, og sådan er det langt fra altid. Især mange ældre patienter oplever, at de presses ud fra sygehuset.

- Sygeplejersker oplever ofte, at de forgæves forsøger at holde igen med en hjemsendelse, fordi plejen af patienten ikke er færdig. Den hjælp, som patienten kan få af hjemmeplejen eller på et ældrecenter er ikke tilstrækkelig, siger Grethe Christensen.

- Men tit taler vi for døve ører, og der er brug for at se mere på kvaliteten af den behandling, vi yder patienterne, siger hun.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.