Pind trodser opgør med nødløgn: »Det er noget fikumdik«

Politik

19/11/2014 09:04

Nick Allentoft

Mens et samlet folketing, inklusive Venstre, forsøger at finde en model, der skal stoppe nødløgne til Folketinget, går venstreprofilen Søren Pind nu den modsatte retning, skriver Politiken.

Nødløgne kan i visse tilfælde være nødvendige – og derfor bør man ikke lave regler, som helt lukker for muligheden, mener Pind, der er medlem af Retsudvalget.

»Jeg mener ikke, man kan lave stive, firkantede regler om det her. Folketinget må reagere individuelt og konkret i hvert enkelt tilfælde«, siger Søren Pind til Politiken.

Hans opråb kommer, efter at tidligere højesteretsdommer Per Sørensen i en dommerundersøgelse har konkluderet, at der var tale om en »undskyldelig nødløgn«, da Justitsministeriet sidste år fejlinformerede Folketinget i den såkaldte Christianiasag.

Det har ført til et ramaskrig fra alle partier, der ønsker muligheden for nødløgne helt lukket. Søren Pind ser anderledes på sagen.

»Nu er der så gået et oprydningsarbejde i gang, og det oprydningsarbejde sker blandt andet på baggrund af en undersøgelse fra en meget respekteret højesteretsdommer, Per Sørensen. Og fordi man så ikke kunne lide det resultat, han kom med, begynder man med en masse fikumdik«, siger han.

Ifølge Søren Pind bør embedsmænd holdes væk fra den offentlige gabestok. Embedsmænd skal gøre det, ministeren siger – og derfor skal den til enhver tid siddende minister stå til ansvar og mærke konsekvensen af fejl. 
På spørgsmålet om, hvorvidt han er enig i, at nødløgne slet ikke må finde sted, svarer Pind »nej«.

Med sit opråb åbenbarer Søren Pind også en uenighed inden for Venstres egne rækker. 
Retsordfører Karsten Lauritzen (V) har tilsluttet til den offentlige kritik af de embedsmænd, som fabrikerer nødløgne, og han har stemplet den praksis som et alvorligt problem.

»Den diskussion har jo været der længe. Lauritzen har også et ønske om, at der skal være politiske embedsmænd som følge af sine synspunkter. Rigtig mange i Venstre har et andet synspunkt. Det er sådan set, hvad det er. Diskussionen kommer til at køre ligeså længe, udvalget sidder. Og for mit eget vedkommende kommer jeg ikke til at stemme for rigide regler, der forhindrer ministre i at agere«, siger Søren Pind.

Retsordfører Karsten Lauritzen påpeger, at »det står Søren frit for« at komme med sit opråb. 
»Vi kan ikke acceptere, at Folketinget får stukket en nødløgn. Det er Venstres holdning, og det håber jeg så sandelig, at Søren er enig i. Hvad han mener med ’fikumdik’, tror jeg, jeg vil afklare over en frokost med ham«, siger Karsten Lauritzen til Politiken.

»Vi har alle – i hvert fald 178 – medlemmer af Folketinget, som jeg har hørt det, sagt, at en minister ikke skal have mulighed for at komme med en nødløgn over for Folketinget. Jeg ved jo ikke, hvad Søren Pind mener. Men Venstres holdning er, at det her nødløgnsbegreb ikke skal eksistere«.

Mest Læste

Annonce