Plejere dømt for at lade mand ligge i havedam

Ledelse

17/08/2015 12:07

Nick Allentoft

Sygeplejerske og hjemmehjælper er fundet skyldige i skødesløshed, da de ikke trak livløs mand op af vandet.

En 57-årig sygeplejerske og en 28-årig sosu-assistent er i Retten i Sønderborg fundet skyldige i grovere skødesløshed ved ikke at have trukket en livløs mand op af en havedam. 

De er idømt bødestraf på henholdsvis 10.000 kroner og 5000 kroner.

Manden, der var 80 år, blev fundet livløs med ansigtet i vandet i en havedam i landsbyen Stolbro ved Guderup på Als.

De to kvinder er fundet skyldige i at lade ham ligge i stedet for straks at trække ham op af vandet og undersøge ham for livstegn. De burde også have iværksat genoplivningsforsøg og straks ringet efter hjælp på 112.

Kvinderne har i retten forklaret, at de ikke var i tvivl om, at manden var død, da de fandt ham. Derfor ringede de efter en vagtlæge.

Det var i forbindelse med et tryghedsbesøg i mandens hjem, at han blev fundet livløs i havedammen.

Det var sosu-assistenten, der skulle aflægge besøget, og da hun i første omgang ikke kunne finde manden, tilkaldte hun hjælp fra blandt andre den medtiltalte sygeplejerske. Da sygeplejersken kom, fandt de manden i havedammen.

Anklagemyndigheden har rejst sagen mod kvinderne ved Retten i Sønderborg, efter at embedslægen havde rejst kritik af deres handlemåde.

Sagen har drejet sig om, at de ved at undlade at trække manden op og forsøge genoplivning har overtrådt reglerne for sundhedspersonales autorisation. 

Sundhedsstyrelsen havde lagt op til, at kvinderne skulle idømmes bøder på hver 50.000 kroner, og specialanklager Rikke Brændgaard-Nielsen, Syd- og Sønderjyllands Politi, havde krævet bøder mellem 10.000 og 50.000 kroner.

Retten har altså lagt sig i den lave ende.

- Når sosu-assistenten slipper med en mindre bøde, skyldes det, at retten har lagt vægt på, at hun er underordnet i forhold til sygeplejersken, siger Rikke Brændgaard-Nielsen til Ritzau.

Dommen vil nu blive vurderet af Statsadvokaten, der skal tage stilling til, om den skal prøves i landsretten.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce