Politi dropper sag om Venstre-mands partistøtte

Politik

18/02/2015 11:58

Suleman Haider

Sagen om Kristian Pihl Lorentzens partistøtte er forældet, oplyser politiet.

Anklagemyndigheden kommer ikke til at tage stilling til, om Venstres folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen har overtrådt partistøtteloven.

Sagen er forældet, og derfor indstilles efterforskningen, meddeles det onsdag i en pressemeddelelse fra Midt- og Vestsjællands Politi.

- Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi har valgt at stoppe efterforskningen i sagen vedrørende Kristian Pihl Lorentzen, der var anmeldt for at have overtrådt partistøtteloven ved at undlade at oplyse om støtte modtaget i forbindelse med valgkampen i 2011, lyder det.

Sagen drejer sig om et bidrag på 250.000 kroner fra Viborg Egnens Erhvervslaug.

FAKTA: Sådan er de danske regler om partistøtte Hvis et parti modtager støttebeløb på mere end 20.000 kroner, skal sponsorens navn oplyses ifølge reglerne.

Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, erkender, at der er sket en fejl, da et bidrag på omkring 200.000 kroner ikke er blevet indberettet til myndighederne.

Anklagemyndigheden stopper dog efterforskningen, da forholdet er forældet.

Her er reglerne for partistøtte:

* I 1995 indførte Nyrup-regeringen nye regler for partistøtte sammen med De Konservative, mens Venstre var imod. Beløbsgrænsen blev hævet, fordi partierne mistede medlemmer, så de ikke længere kunne finansiere deres drift og valgkamp.

* Som et kompromis satte man en grænse på 20.000 kroner. Hvis sponsorer støtter et parti med mere, skal partiet oplyse sponsorens, men ikke beløbet i partiets officielle regnskab. 

* Grænsen kan omgås ved at yde 19.999 kroner til alle folketingsmedlemmer, så sponsoren forbliver anonym.

* I partiregnskabet hos de landsdækkende partier skal der være oplysninger om, hvad de enkelte partier modtager i private tilskud. I lovgivningen er det ikke et generelt krav for offentliggørelse af private tilskud til lokale og regionale lokallister.

* Overtrædelse af reglerne om partistøtte kan give bøde og i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel.

* Brud på reglerne om partistøtte har en forældelsesfrist på to år.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet.

 

Mest Læste

Annonce