Politi: It-firmaer bestak offentligt ansatte med en million

Ledelse

09/6/15 12:42

Nick Allentoft

Ansatte i Rigspolitiet, Kriminalforsorgen og Region Sjælland modtog rejse til Dubai, hævder politiet.

To it-firmaer har stillet mindst en million kroner til rådighed for ansatte i Region Sjælland, Kriminalforsorgen og Rigspolitiet som led i bestikkelse.

Det hævder politiet i den sigtelse, som tirsdag eftermiddag er blevet læst op i Retten i Nykøbing Falster.

              Læs også: Største bestikkelsesag i Danmark

En af de anholdte i sagen er højt placeret i Rigspolitiet. I retten fremstilles denne person og fire andre af de i alt 13, som politiet har anholdt for den påståede kriminalitet. Den første mand, der træder frem foran dommeren, blev anholdt om morgenen klokken 6.10, bekræfter han.

Den gråhårede og tætbyggede herre nægter sig skyldig i sigtelsen, som handler om såkaldt "passiv bestikkelse" - det vil sige, at han uberettiget skal have taget imod ydelserne. Tre af de mænd, der skal fremstilles for dommeren, beskyldes for at have ydet bestikkelse i en årrække. Det skal være sket fra 2007 og frem til 2015.

It-firmaerne skal ifølge politiet have sat en million kroner ind på en særskilt konto, som de offentligt ansatte kunne betjene sig af. Pengene skal være gået til private rejser, forplejning og hotelophold i ud- og indland, påstås det. Blandt andet skal der være brugt i alt 400.000 kroner på en rejse til Dubai i november sidste år. Desuden skal der være blevet lovet et sponsorat på 100.000 kroner plus moms til Nykøbing Travbane.

Formålet skulle for it-firmaerne være at fastholde den forretningsmæssige forbindelse med de offentlige myndigheder. Konkret skal den første mand have modtaget en rejse til Dubai til en værdi af 80.000 kroner. Han nægter sig skyldig, oplyser hans forsvarer. Så sent som 8. juni, altså i mandags, skal han have lovet det ene it-firma at få indblik i det andet it-firmas tilbud på en ny kontrakt. 

Dommer Henning Larsen har besluttet at følge kravet fra specialanklager Søren Martin Jensen om dørlukning. Det begrundes med hensynet til politiets opklaringsarbejde.

Desuden er der nedlagt navneforbud i sagen. I sigtelsen hævdes det, at det ene it-firma afleverede 1,5 procent af dets omsætning med Region Sjælland til den særlige konto i firmaet.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce