Politiet har bevogtet jøder i 400.000 timer: Pris over 100 millioner

Ledelse

10/02/2016 20:50

Nick Allentoft

Det seneste års bevogtning af jødiske institutioner svarer til, at en enkelt betjent har stået vagt døgnet rundt i 48 år.

422.436.

Så mange timer har danske betjente tilsammen stået vagt ved synagoger og private jødiske hjem og institutioner, siden Omar el-Hussein for et år siden angreb Krudttønden og synagogen i Krystalgade og dræbte to.

Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Af opgørelsen fremgår det samtidig, at de mange bevogtningstimer har kostet 99,6 millioner kroner i løn og transportudgifter for tilrejsende betjente fra hele landet. Men regningen overstiger med stor sandsynlighed 100 millioner kroner.

Opgørelsen er nemlig baseret på en gennemsnitlig timesats på 200 kroner, så overarbejdsudbetalinger og særlige tillæg er ikke medregnet. Derfor understreger Rigspolitiet, at opgørelsen er behæftet "med nogen usikkerhed".

Søndag er årsdagen for angrebet, og i den forbindelse er politiets bevogtning til diskussion. Hos Det Jødiske Samfund understreger næstformand Jonathan Fischer, at der "intet dårligt" er at sige om myndighedernes håndtering af sagen.

- Vi skal ikke gøre os til dommere over, om det er en rigtige eller forkerte tilgang. Det eneste, vi kan sige, er, at myndighederne har haft en meget seriøs tilgang og har anerkendt, at der er et nyt trusselsbillede, siger han.

Næstformanden erklærer sig samtidig tryg ved, at myndighederne finder en god langsigtet løsning, der skal erstatte den nuværende midlertidige bevogtning.

- Uden at det nødvendigvis skal foregå på samme måde eller med lige så mange ressourcer som i dag. Det behøver ikke være fast bevogtning 24 timer i døgnet – det kan også være et mere dynamisk koncept, siger Jonathan Fischer.

I april 2015 vedtog et flertal i Folketinget en ekstra bevilling på 150 millioner kroner til øget terrorbekæmpelse. Heraf blev 20 millioner kroner øremærket til øget sikkerhed ved jødiske bygninger.

Justitsminister Søren Pind (V) skrev i en mail til Kristeligt Dagblad tirsdag, at politiet løbende tilpasser beredskabet "i lyset af det aktuelle trusselsbillede."

  FAKTA: Prisen for et års bevogtning af danske jøder Politiet har siden angrebet mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade 14. og 15. februar 2015 brugt over 400.000 mandetimer eller over 100 millioner kroner på at bevogte jødiske institutioner. Sådan fordeler regningen sig:   Bevogtning:  337.691 timer. Omfatter den tid, politiet har anvendt på selve bevogtningen.   Transport:  64.745 timer. Omfatter den tid, politiet har brugt på at komme til og fra bevogtningsstedet. Tallet er estimeret ud fra generelle betragtninger vedrørende transporttid for de enkelte politikredse, som har afgivet personale til bevogtningen.   Lønudgifter:  84.487.000 kroner. Baseret på en gennemsnitlig timesats på 200 kroner, hvor det ikke er muligt at tage højde for overarbejdsudbetalinger og særlige tillæg.   Rejser og befordring:  15.022.000 kroner. Tallet for januar 2016 er ikke medregnet. Beløbet omfatter rejseudgifter, indkvartering samt timedagpenge.   Rigspolitiet understreger, at opgørelsen af både mandetimer og udgifter er "behæftet med nogen usikkerhed".   Kilder: Opgørelse fra Rigspolitiet.  

 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce