Hvis man uberettiget har været frihedsberøvet i en straffesag, får man 6200 kroner for de første 24 timer og 800 kroner for hvert af de følgende døgn. Foto: Simon Wedege Petersen

Politiets fejl koster flere og flere millioner

Politik

08/04/2015 11:37

Mikkel Sarka

36 millioner kroner blev der sidste år betalt til borgere, der ikke burde have været fængslet eller anholdt.

Forkerte anholdelser og uberettigede fængslinger koster statskassen flere og flere penge.

Sidste år blev der i alt udbetalt 35,9 millioner kroner i erstatning til mennesker, der ikke burde have været i fængsel, anholdt eller udsat for andre indgreb.

Det er Rigspolitiet, der kommer med oplysningen om udgiften efter en forespørgsel fra Ritzau.

Året før var udgiften på 31 millioner kroner, og hvis man ser tilbage over årene, er der tale om en støt stigende kurve.

I Rigspolitiet kan man ikke komme med nogen entydig forklaring på udviklingen, lyder meldingen.

Antallet af sager om erstatning er vokset kraftigt. Fra cirka 2100 i 2013 til omkring 2900, oplyses det. Hver sag kan dog dække over mere end en person.

Hvis man uberettiget har været frihedsberøvet i en straffesag, får man 6200 kroner for de første 24 timer og 800 kroner for hvert af de følgende døgn.

Det fremgår af de takster, som den øverste anklagemyndighed har udfærdiget.

Reglerne siger også, at erstatningen skal fordobles, hvis en borger uberettiget har været varetægtsfængslet for drab eller en sædelighedsforbrydelse.

En af de mere opsigtvækkende erstatningssager sidste år handlede om politiets tilbageholdelse af cirka 480 mennesker efter en fodboldkamp i Brøndby. 

Nogle FCK-fans begik hærværk, og så indfangede politiet den store skare.

Politiet erkendte bagefter, at indgrebet i december 2013 var ulovligt. 

Og Københavns Byret tilkendte sidste år 359 af de mange mennesker yderligere erstatning. I alt løb regningen op i mere end halvanden million kroner.

Jævnligt siger anklagemyndigheden nej til krav om erstatning. Argumentet er, at vedkommende selv var ude om at blive anholdt og måske varetægtsfængslet.

En del af disse sager triller videre til domstolene. Og her sker det, at dommerne forkaster afgørelsen.

For eksempel tilkendte Retten i Aarhus sidste år en frifundet i en narkosag cirka 200.000 kroner efter godt 200 dage i en fængselscelle.

Mest Læste

Annonce