Foto: Nicolas Tobias Følsgaard

Politisk flertal jorder Jelved: Orkester skal reddes

Politik

04/12/2014 13:40

Nick Allentoft

Folketinget vil have kulturminister Marianne Jelved til at forhandle mere om DR Underholdningsorkester. Uffe Elbæk, der er tidligere kulturminister, kalder det et brud med armslængdeprincippet, når Folketinget vil redde orkestret.

Et flertal i Folketinget opfordrer kulturminister Marianne Jelved (R) til at fortsætte forhandlingerne for at sikre økonomien til at bevare DR Underholdningsorkestret.

Det vedtog flertallet torsdag formiddag med 58 stemmer for og 55 stemmer imod. Flertallet består af Enhedslisten, De Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og det færøske folketingsmedlem Edmund Joensen fra Sambandspartiet.

Derved kommer kulturministeren og regeringen i mindretal om DR's omstridte spareplan. 

Ministeren har i hele forløbet fastholdt, at DR's direktion og DR's bestyrelse afgør, hvordan DR udmønter besparelsen, som public service-stationen er pålagt af et politisk flertal i medieforliget.

Folketinget vedtog torsdag en tekst, hvor:

"Folketinget opfordrer ministeren til fortsatte forhandlinger for at sikre økonomi til at bevare Underholdningsorkestret uden alternative besparelser på DR's budget. Forhandlingerne skal foregå inden for rammerne af medieforliget."

Efter afstemningen, der faldt ud som forventet, er det en meget kortfattet kulturminister, som reagerer på begmanden:

- Der er et flertal, som vil bevare orkestret, men flertallet er ikke enige om, hvordan man gør.

- Nu skal der forhandles og findes en løsning, og det sker i mediekredsen, siger Marianne Jelved.

DR er tidligere i forløbet kommet med et kompromisforslag, der gik på at styrke DR Symfoniorkestret mod stadigvæk at nedlægge DR Underholdningsorkestret.

Det forslag blev formelt skrottet onsdag efter en svigtende opbakning.

Spørgsmål: Forventer du et nyt udspil fra Danmarks Radio?

- Nej, det gør jeg faktisk ikke. Det her er en opgave for mediekredsen og ikke for andre steder, siger Marianne Jelved.

En af ophavsmændene til hasteforespørgslen, hvor Jelved kom i mindretal, er Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus.

Han ser optimistisk på, at der kommer en løsning, som bevarer DR Underholdningsorkestret.

- Flertallet i dag er et klart signal om, at ministeren ikke kan blive ved med at kravle opad i træet. Hun må komme ned fra træet og finde en løsning sammen med os andre. Det er der brug for, og vi har allerede fået en henvendelse fra ministeriet omkring ekstra mødedatoer, siger Morten Marinus.

Kulturministeren har tidligere annonceret, at sagen skulle drøftes på et møde torsdag 11. december, men nu tyder alt på, at forhandlinger om orkestrets fremtid fortsætter på et tidligere tidspunkt.

 

Tidligere kulturminister: Orkestersag er en håndgranat i DR

Den tidligere kulturminister Uffe Elbæk er alt andet end begejstret for, at et flertal i Folketinget vil gå ind og blande sig i Danmarks Radios beslutning om at spare DR Underholdningsorkestret væk.

Det siger han til Ritzau.

- Jeg mener virkelig, det er en organisatorisk håndgranat i Danmarks Radio. Jeg ved ikke, hvordan Maria Rørbye Rønn har det med at være generaldirektør i DR på de præmisser. Det er hele forudsætningen for at drive den organisation, som bliver undermineret, siger Uffe Elbæk.

Han frygter, det kan skabe kaos i forholdet mellem ledelsen og bestyrelsen, men også internt i bestyrelsen mellem formanden og næstformanden.

Bestyrelsesformand Michael Christiansen er udpeget af kulturministeren. Næstformand i DR's bestyrelse er Dansk Folkepartis Ole Hyltoft.

Uffe Elbæk, der tidligere var en del af Radikale Venstres folketingsgruppe, men nu har stiftet sit eget parti Alternativet, stemte lige som sine tidligere partikammerater og kulturministeren.

- Det bryder med armslængdeprincippet, som for mig er helt afgørende. Det handler ikke om, at jeg synes, det er en god idé, at DR Underholdningsorkestret lukker, for det er trist, hver gang kulturområdet bliver nedprioriteret, siger Uffe Elbæk.

Spørgsmål: Går du overordnet ind for, at man skal bevare DR Underholdningsorkestret?

- Det, synes jeg, åbner op for en større diskussion. Er det relevant, at Danmarks Radio har de her former for kulturel aktivitet? De har flere kor og orkestre. Man kan med rette diskutere, om man overhovedet ville lægge den aktivitet i DR, hvis man skulle opfinde dem i dag.

- Det er meget historisk betinget og hænger sammen med, at man i sin tid selv skulle kunne producere musik til sine monopolproduktioner af radio og tv, siger Uffe Elbæk.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce